Dallime mes rishikimeve të "Historia gjeologjike e Tokës"

vNo edit summary
Etiketa: përpunim burimi 2017
=== Paleozoiku ===
Kjo erë ka zgjatur rreth 315milionë vjet. Në atë kohë Toka dallonte shumë nga e sotmja. Sipërfaqet e paraqitura tokësore kishin pamjen e ishujve , disa prej tyre qenë më të mëdhenj , të shpërndare rreth Ekuatorit. Gjatë kësaj kohe erdhi deri te një varg rrudhosjesh dhe midis shkëmbinjëve kryesorë nga kuarci , shkumësi , gëlqerja dhe rëra. Klima ishte e ngrohët dhe e lagët . Organizmat shumëqelizorë filluan të përhapen dhe të evulojnë , ndërsa në dete u zhvillua shumë bota e gjallë . Nëpër kontinente filluan të rriten bimët e para dhe shpejt u formuan pyje të mëdha , kurse në dete u paraqitën '''Ekinodermët''' , më vonë edhe peshqit . Pak më vonë u shfaqën ujëtokësorët , insektet , kurse pastaj edhe zvarranikët e parë.
 
 
=== Mezozoiku ===
Anonymous user