Dallime mes rishikimeve të "Tigri kundër luanit"

ska përmbledhje të redaktimeve
(E lëviza)
Në Indi, ose në kuptimin e zgjeruar modern, Nënkontinenti,<ref name=McLeod1976 /> luanët Aziatikë<ref name=Haas2005/><ref name=Catsg/><ref name=Kinnear1920 /> dhe tigrat Bengalez<ref name=Mazak1981/><ref name="Jhalaetal2008" /><ref name="WWF, SA: NI" /> bashkëjetuan në një numër vendesh,<ref name=Geptner/><ref name=CAP/><ref name=minn/><ref name=ToT1838/><ref name=Shankaranarayananetal1997/><ref name=Pocock1939/><ref name=Karanth03/> përpara fundit të shekullit të 20-të.<ref name="St.PetersburgTimes1952" /> Midis vendeve ku ata bashkëjetuan, ose u raportuan se kanë qenë të paktën, janë zona e Gualorit në qendër,<ref name="HarsheyChandra2001" /> ajo e malit Abu në [[veriu|veri]]<ref name="Negi" /> dhe ajo e Bahaulpur në atë që tani është [[Pakistani]]. Kailash Sankhala (1978) tha se habitati dhe preja e luanit Indian nuk ishin si ato të një [[savana|savane]] Afrikane, por si habitatet e tigrit Indian deri në një masë, duke përfshirë pjesën e thatë dhe qumështore të Aravali të Rezervës së tigrave dhe se ishte një vend i vështirë për grabitqarët që të gjuanin si grupe.<ref name=Kailash1978/>
 
Sot, luanët gjenden në [[parku kombetar i pyjeve te Gir-it|Parkun Kombëtar të Girit]] dhe zonat përreth në rajonin e Saurashtra,<ref name=DeshGujarat /> Shtetin e Gujaratit<ref name=Catsg/><ref name="gog" /><ref name=mapsofindia /> dhe tigrat janë gjetur në vende të tjera, si në [[rezervati i tigrave në Kanë|Rezervatin e Tigrave në Kanë]]<ref name=Kailash1978/> dhe në Parkun Kombëtar të Rathambores,<ref name="Thetimesofindia2013"/> shtetet fqinje të Madhya Pradesh dhe [[Bengali]].<ref name=mapsofindia/><ref name="BBC2011" /> Giri dhe Rathambore janë në ekologjinë e njëjtë të pjesës së thatë qumështore të Girit.<ref name="Jhalaetal2008" /><ref name="WWF, SA: NI" /> Megjithëse tigri Bengalez thuhet se është zhdukur në Gujratin verior dhe juglindor, popullsia më e afërt e tigrave të Gadishullit Kathiuar është në zonën kufitare të Gujratit dhe të Madhya Pradesh.<ref name=CAP/><ref name=Karanth03/><ref name=Luo04/><ref name="Jhalaetal2008"/> Kjo zonë ndodhet përgjatë Girit nga Gadishulli Kathiuar,<ref name=mapsofindia/> duke përfshirë Pyllin e Dangëve<ref name="TrivediSoni2006" /><ref name="GujaratTourismPurna" /><ref name="GujaratTourismVansda" /> dhe srehën e Shalponuarit.<ref name="Garshelis et al., 2011" /> Të dy [[macja më e madhe|macet e mëdhaja]] mund të quhen "''Shere''" ({{lang-hi|शेर}}) dhe të ketë një reputacion të frikshëm në nënkontinentin<ref name=CAP/><ref name=Pocock1939/><ref name=Catsg/><ref name=Kipling/> dhe të emigrojnë nga habitatet e tyre të mbrojtura.<ref name="Nationalgeographic2008"/>
 
Mundësia e konfliktit, mes luanëve dhe tigrave, ishte ngritur në lidhje me Projektin e luanit Aziatik, i cili kishte për qëllim të paraqiste luanët e parkut të Girit në një rezervë tjetër që konsiderohet të jetë në rangun e mëparshëm të luanit Indian, që është Streha e jetës së egër e Kunos në Madhya Pradesh,<ref name="cambridge"/> para dhjetorit 2017.<ref name="HT 2017" /><ref name="TOI 12-2017" /> Kuno u raportua të përmbajë disa tigra që vinin nga Parku Rathambore, duke përfshirë një të quajtur '"T-38'".<ref name=minn/><ref name="Thetimesofindia2013"/> Shqetësimet u ngritën se bashkëprania e luanëve dhe e tigrave do të shkaktonte "përplasje të shpeshta".<ref name="Thetimesofindia2006" /> Projekti i Kërkimit të Luanit i Universitetit të Minesotës përshkruan një arsye për të vonuar futjen e luanëve në Kuno sepse është frika se tigrat që jetojnë atje do të vrasin luanët në hyrje. Në një takim mes tyre besohet se një tigër Bengalez mund të mund dhe madje të vras një luan Aziatik, duke pasur parasysh [[Krahasimi fizik i tigrit dhe luanit#Pesha|përparësinë e tij në peshë]].<ref name=minn/><ref name="Nationalgeographic2008"/>Pavarësisht nga fakti se habitatet e luanëve dhe tigrave Indianë janë mjete të ngjashme që ata të dy jetojnë në kushte që favorizojnë gjahtarët e vetmuar,<ref name=Kailash1978/> këto luanë janë shoqërore si të afërmit e tyre Afrikanë<ref name=S&S02 /> dhe mund të formojnë tufa, ndërsa tigrat janë zakonisht të vetmuar, dhe besohet se një grup luanësh (2 - 3 meshkuj) ose luaneshash (2-4 femra) është shumë për një tigër ose tigreshë të vetme (shiko § [[#Temperamentet|Temperament]]). Prandaj do të duhej që, në mënyrë që luanët Aziatikë të mbijetonin në një zonë me tigrat Bengalez, luanët do të duhej të transferoheshin atje si grupe dhe jo si individë.<ref name=minn/>
 
[[Reginald Innes Pocock]] (1939) përmendi se disa njerëz kishin mendimin se tigri luajti një rol në afërsinë e zhdukjes së luanit Indian, por ai e hodhi poshtë këtë pikëpamje si '"broçkulla'". Sipas tij, kishte prova që tigrat banonin në nënkontinentin, para luanëve. Tigrat eventualisht hynin në pjesën veriore të Indisë nga fundi lindor i [[Himalaja]]ve, përmes Burmës dhe filluan të përhapeshin në të gjithë zonën, përpara se luanët të kishin hyrë në Indinë Veriore nga Balochistani ose [[Persia]] dhe të përhapeshin në vende si [[Bengali]] dhe [[lumi|Lumi Nerbuda]]. Për shkak të kësaj, para se prania e [[njeriu]]t mund të kufizonte përhapjen e luanëve, tigrat arritën në një pjesë të Indisë që luanët nuk arritën. Megjithatë, prania e tigrave anembanë Indisë nuk e ndaloi përhapjen e luanëve atje, në vend të parë, kështu Pocock tha se nuk ka gjasa që tigrat Bengalez të luanin një rol, të rëndësishëm apo të varur, në afërsinë e zhdukjes së luanit Indian, më tepër, se njeriu ishte përgjegjës për të,<ref name=Pocock1939/> siç ishte rasti me rënien e numrit të tigrave.<ref name=Geptner/><ref name=CAP/><ref name=Mazak1981/><ref name=Pocock1939/><ref name=Karanth03/> Si e tillë, Pocock mendonte se nuk kishte gjasa që konkurrenca serioze midis tyre të ndodhte rregullisht dhe se edhe nëse luanët dhe tigrat Indianë u takuan, mundësia që ata të luftonin për mbijetesë ishte po aq e mirë sa edhe shansi që ata do të zgjedhin për të shmangur njëri tjetrin, dhe se shanset e tyre të suksesit, nëse do të përplaseshin, ishin aq të mira sa njëri-tjetri.<ref name=Pocock1939/>
 
===Luani Aziatik dhe tigri Kaspik===
Në kohët e lashta, [[luani Aziatik|luani Persian]] ka jetuar në pjesën më të madhe të territorit së tij, duke përfshirë edhe në rajonet veriore pranë pjesëve Trankaukaziane dhe Turkistane të Bashkimit Sovjetik, prandaj Heptner dhe Sludskii nuk mund të mohonin se kishin qenë edhe në rajonin e Turkistanit. Shumë vite më parë, në veri, luanët kishin qenë në zonën e [[Teherani]]t dhe në lartësinë Persiane. Rreth vitit 900, ata u ndeshën në jug, edhe pse jo shpesh. Megjithatë, në vitet 1870, ato ndodhën në rajonin perëndimor, në pjesën jugperëndimore të maleve Zagros, pranë [[mesopotamia|Mesopotamisë]] dhe në zonat pyjore që ishin në jug dhe juglindje të Shirazit. Tigrat Persianë ndodhën gjithashtu në rajone të afërta me Bashkimin Sovjetik, duke përfshirë edhe rajonin veriperëndimor, të mjaftueshëm për ata që të pushtonin Trans-Kaukazin dhe Turkistanin, përfshirë ato të Pellgut Atre dhe Gorgan.<ref name=Geptner/>
 
Rrymat e Eufratit rrjedhin nga Turqia në Irak, përmes [[siria|rajonit Sirian]].<ref name=daoudy63 /> Luanët u panë përgjatë shtresave të sipërme të Eufratit (Biledzhik, 1877, Alston dhe Danford, 1880) në vitet 1870, para se të zhdukeshin atje deri në fund të shekullit të 19-të, edhe pse mbijetuan në atë kohë në Mesopotami dhe në [[Arabia Saudite|gadishullin Arab]] . Në vitet 1850, luanët ndodhën gjithashtu në rrjedhat e sipërme të ''lumit Tigris'', pranë Mosulit në veri. Në vitet 1860, ka pasur shumë luanë në kënetë të kallamishteve, përgjatë brigjeve të dy lumenjve, edhe pse kryesisht në vendet e tyre më të ulëta (Blanford, 1876).<ref name=Geptner /> Dy luanë në rajonin e Mosulit u raportuan për herë të fundit në 1914 dhe luani i fundit në Irak u masakrua në lumin e poshtëm në vitin 1918.<ref name=CAP/><ref name=Kinnear1920/><ref name="Hatt1959" /> Tigrat Mazandaran ndodhën gjithashtu në Irak,<ref name=Lairweb /> në brigjet e Eufratit dhe Tigris. Në vitin 1887, një tigër u vra pranë Mosulit (Kock, 1990).<ref name=Extinctionwebsite2010/><ref name=CAP/>
 
Në rajonin Sirian, para fundit të shekullit të 19-të, luani ndodhi nga ajo që tani është vendi i Sirisë në veri,<ref name="Masseti2009"/> në zonën e [[palestina (shtet)|Palestinës]] në jug. Në veçanti, luanët ishin të pranishëm në zonën e Alepës, madje deri në 1891 (Kinnear, 1920).<ref name=Geptner/><ref name=CAP/> Deri në vitet 1970, tigrat ishin raportuar në zonën e Hatajit, që përfshinte Luginën Amuq dhe ishte transferuar nga Siria në Turqi gjatë [[lufta e Dytë Botërore|Luftës së Dytë Botërore]].<ref name="Masseti2009"/> Tigrat Turq u raportuan gjithashtu nga Plain Selçuk në rajonin perëndimor,<ref name="Masseti2009"/> në pyjet e rralla dhe në korridoret e lumenjve në rajonin lindor, që kufizohet me Irakun dhe Sirinë.<ref name=iucn2008Jackson/> Në shkurt të vitit 1970, një tigër thuhet se u vra pranë Uludere në Provincën e Sirisë, rajoni Hakari.<ref name=CAP/><ref name=Extinctionwebsite2010/> Luanët Anatolikë kanë qenë në pjesë të rajonit lindor, me sa duket deri në shekullin e 19-të. Para kësaj, luani kishte qenë në të gjithë [[azia e Vogël|Azinë e Vogël]], me përjashtim të rajonit të maleve Pontic në veri.<ref name=Geptner/>
 
Në atë që do të ishte Republika Federale Sovjetike Socialiste në Bashkimin Sovjetik më 1922,<ref name="countriesquest" /> në pjesën veriore të zonës, duke anashkaluar pjesën lindore të Kaukazit, luani ndodhi në një zonë që shtrihej në mënyrë të pabarabartë nga këmbësorët, (në atë që tani është [[Armenia]])<ref name="ancawr2012" /> në lindje, pothuajse në Tbilisi (në atë që tani është [[Gjeorgjia]])<ref name=Geostat2016 /> në perëndim, nga gadishulli Absheron (në atë që tashmë është [[Azerbajxhani]])<ref name="DENSITY" /> në jug, në lumin Samur (në rajonin e asaj që tani është kufiri mes Azerbajxhanit dhe [[Dagestani]]t në [[rusia|Rusi]])<ref name=Geptner/><ref name="Geographic1995–2012" /> në veri. Ky vend përfshin ato që tani janë zonat e mbrojtura të Lagodekhit<ref name="Kohnetal.2008" /> në ekoregionin e pyjeve të përziera të Kaukazit.<ref name="WWF, Caucasus MF" /> Luanët u gjuajtën nga gjuetarët lokalë të quajtur '"shirvans'" ose '"shirvanshakhs'" dhe u zhdukën deri në fund të shekullit të 10-të. Tigri i Hyrqanit u gjet në zonat Tbilisi dhe Baku në gadishullin Apsheron (i cili ka një vend të shenjtë të kafshëve të egra<ref name="NP, ANP2017" /><ref name="ANP2012" /> në [[kaukazi (regjion)|Kaukaz]])<ref name="CEPF2008" /> dhe u raportua se kishte territore të ndërprera, të Baku dhe Tbilisit, nga vende të tjera, si ajo e maleve Talysh dhe Lankaran Lowland në atë që është tani Azerbajxhani.<ref name=Geptner/><ref name=iucn2008Jackson/><ref name="DENSITY"/> Trans-Kaukazi është shtëpia e një lloji të pyllit, dhe luanët dhe tigrat do të kishin gjuajtur pre të tilla si [[dreri]].<ref name=Geptner/>
 
Për atë që dikur ishte rajoni Turkistani i Bashkimit Sovjetik, i cili tani përfshin shtetet si [[Kazakistani]], [[Kirgistani]], Turkmenistani dhe [[Uzbekistani]],<ref name=BritannicaTurkistan /><ref name="Oxford2016" /> Heptner dhe Sludskii nuk mund të përjashtonin mundësinë e luanëve që ndodhin në pjesën jugore të zonës , e cila është afër Iranit, dhe përgjatë Amu Darja, e cila ka një degë të quajtur "Sherabad Darja", e cila prek një qytet të quajtur '"Shirabad'". Doktor A. B. Meyer, në librin e tij ''Antikiteti i Luanit në Greqi'', tha se luani ndodhi me të vërtetë në rajonin e Khaurizmit, midis Afganistanit dhe [[liqeni Kaspik|Detit Kaspik]].<ref name=Kinnear1920/> Kjo bazohej në librin e Abbott, 1834, Një tregim i një udhëtimi nga Heraut në Khiva, Moskë dhe Shën Petersburgh, ku thuhej se predatorët e Khaurizmit përfshinin si luanin ashtu dhe tigrin.<ref name="Abbott1856"/> Në pjesën jugperëndimore të Turkestanit, tigrat ndodhën në zonën e Kopet Dag, përgjatë lumit Atrek deri në Detin Kaspik, dhe degët e lumenjve Kandri dhe Sundbar gjithashtu dhe zonën e Tedzhen, shpesh si ndërhyrës nga Irani. Ata gjithashtu ndodhën në rajonet Amu, Syr Darja dhe në një zonë të gjerë që shtrihej në rajonin e [[siberia|Siberisë Perëndimore]] ose Liqenit Baikal në lindje, ku ndodhi edhe [[tigri Siberian|tigri Amur]]. Dy tigrat që u kapën në [[Taxhikistani]]n jugperëndimor mbanin një lloj paraziti (''Taenia bubesei'') të cilat u gjetën gjithashtu te luani, sipas Chernyshev (1953).<ref name=Geptner/>
 
===Luani i shpellës dhe tigri===
 
*Mbretëria Romake kishte tigra Bengalezë dhe luanë [[Afrika]]n dhe se tigri çdoherë e kishte mposhtur luanin.<ref name=JMS1850 />
*Në Korrik1808, [[Sylvanus Urban]] tha se Z. Bolton kishte një shok i cili kishe parë ndeshje mes luanit dhe tigrit në cirk të Veronës. Megjithëse tigri kishte sulmuar i pari, ai u mposht nga luani më i fortë.<ref name="Gentlemen'sMagazine1834" />
*Në 1830, një tigër sulmoi luanin në një kopësht zoologjik në [[Torino]], [[roma|Romë]]. Pavarësisht se ai sulmoi i pari, luani shkoi pas kurrizit të tij duke e mbërthyer nga qafa. Tigri ngordhi pas kësaj.<ref name="NMHAMA1930" />
*Klark (1838) tha se një oficer Britanik, që për shumë vjet në [[Sierra Leone]], kishte parë ndeshje mes luanit dhe tigrit dhe se tigri 'natyrisht' kishte fituar.<ref name=ToT1838 />{{efn|Si një komb i [[afrika perëndimore|Afrikës Perëndimore]], Sierra Leone mund të kishte pasur [[luani Verior|luanë]] dhe jo tigra.<ref name=Geptner/><ref name="Lion against tiger"/>}}
*Në 1857, një tigër i ri rreth 18 muajsh shkoi në kafazin e një luani të rritur dhe i kishte çarë stomakun. Pas disa minutash, luani kishte ngordhur.<ref name=Darwin />
*Sipas një portieri (1894), një tigër i qujtur 'Gunga', i cili i përkiste një [[mbreti]], kishte vrarë tridhjetë luanë dhe kishte shkatërruar një tjetër pasi ishte transferuar në kopshtin zoologjik të [[londra|Londrës]].<ref name="Porter1894"/>
*Sipas [[Baltimore Sun]] (1899), rreth fundit të shek 19, [[Gakuadi]] [(Gaekwad]) i Barodës<ref name="GoB" /><ref name="BBC2011GoB" /> organizoi një ndeshje në amfiteatër, midis një [[luani berber]] i quajtur '"Atllas'", nga [[malet e Atllasit]] dhe një [[tigri Bengalez]] nga zona [[India]]ne e Shimlës, të dy të uritur (me dietën e tyre të gatshme), përpara një audience me mijëra të pranishëm, në vend që të ishte midis një [[luani Aziatik|luani Indian]], sepse luani Indian besohej të ishte i dobët për tigrin Bengalez.{{efn|Për më shumë detaje, shiko ''[[Tigri kundër luanit#Luani Aziatik dhe tigri Bengalez|Luani Aziatik kundër tigrit Bengalez]]''}} Tigri ishte më i gjatë se 3 metra (10 ft), dhe me një gjatësi shpatulle prej 120 centimetrash (4 ft), me shpatulla të forta, dhëmbë dhe kthetra të gjata dhe dukej i vëmëndshëm. Luani dukej më i madh nga koka, kishte një krifë të madhe, këmbët dhe putrat dukeshin më të mëdhaja. Tigri dukej sikur personifikonte "forcën bairëse dhe inteligjencën,", ndërsa luani dukej si "mbizotëruesi i forcës masive".<ref name="Lion against tiger"/> Gjatë ndeshjes, të dy macet morrën dëmtime, megjithëse dukej sikur tigri largohej nga Atllasi, ai e mundi atë duke e mbërthyer nga kurrizi. Atllasi bëri lëvizjen e fundit duke e larguar tigrin nga kurrizi përpara se të ngordhte. Gakuadi ra dakord të paguante 37,000 rupla, pranoi se tigri ishte "Mbreti i [[felidae|familjes së maceve]]". Ai tha që Atllasit duhej t'i jepej një varrosje mbretërore dhe tigri duhet të kishte një "kafaz nderi" dhe vendosi të përgatiste tigrin për një ndeshje me një [[ariu|ari]] që peshonte më shumë se {{convert|680|kg}}. Beteja do të ndodhte pasi tigri të merrte veten nga plagët.<ref name=lat/><ref name="Lion against tiger"/>
*Në 1909, një televizion kafshësh tregonte rreth një luani duke performuar truke, që sulmoi një tigër të lidhur me zinxhirë duke kërcyer përmes ajrit, duke u ulur në pjesën e prapme të tigrit. Megjithëse pengohet nga zinxhiri i rëndë i qafës i lidhur me shufrat e hekurit të arenës, tigri ishte më shumë se një ndeshje për luanin dhe e trazoi atë deri në vdekje.<ref name="Boston News" />
*Në Maj 1914, në një kopësht zoologjik të [[Nju Jorku]]t, barriera e Rajah, e një tigri Bengalez 8 vjeçar dhe e Huerte, e një [[luani Nubian]] që ishte 2<ref name="HorshamTimes1914" /><ref name="WarracknabealHerald1914" /> ose 3 vjeç dhe që kishte qenë sëmurë për ca kohë, u hap papritur. Në minutat e para, Huerte që ishte më i vëmenshëm dukej se po fitonte, por në minutat e fundit, Rajah, jo vetëm që arriti të kafshonte qafën e Huerte, por gjithashtu theu kurrizin e tij duke e mposhtur atë.<ref name="FairmontWestVirginian1914" /><ref name="PittsburghPress1914" />
*Në një kopësht zoologjik, 1949, luani vrau tigri në një dyluftim që zgjati 3 minuta. Ndeshjes i erdhi fundi kur tigrit i ngeci koka në një vrimë korenti. Atëherë, luani ia doli mbanë duke e kapur tigrin nga gëzofi dhe duke e kafshuar në qafë.<ref name="Lion Kills Tiger"/>
*Gjatë 21 Shkurtit 1951, Beatty kishte parë 50 tigra duke u vrarë nga luanët në të gjith karrierën e tij.<ref name="NMHAMA1951" /><ref name="The Tuscaloosa News" />
*Në Shator 1951, në një kopësht zoologjik të [[Madra]]s, në Indi, një tigër tetëmbëdhjetë vjeçar i quajtur '"Vikram'" hyri në kafazin e një luani shtatë vjeçar të quajtur 'Leo' dhe ata u ndeshën. Fatkeqësisht, Vikram, shkoi në kafazin e tij, por edhe pse mori medikamente mjeksore, ngordhi.<ref name=TheIndianExpress1951 />
*Një princ Indian organizoi një ndeshje mes luanit dhe tigrit në kështjellën e tij ku luani vrau tigrin, akordoi Kailash Sankhala (1978).<ref name=Kailash1978 /><ref name="newspaperarchive.com"/><ref name="Popular Mechanics"/><ref name=Kailash1978/><ref name="Lion Kills Tiger" />
*Në Mars 2011, një tigër Bengalez kaloi në kafazin e një luani dhe e vrau atë me një goditje të vetme putre duke çarë arterjet e luanit dhe duke e lënë luanin në një "pishinë me gjak".<ref name="BBC2010" />
*Duket nga libri ''[[Anvâr-i Suhaylî]]'' ({{lang-fa|{{Nastaliq|اَنوارِ سُهيلى}}}})<ref name="Eastwick1854" /> se luani dhe tigri konkuruan për dominimin në rajonin e lumit Tigris, që është [[Mesopotamia]].<ref name=Geptner/><ref name=CAP/>
*Herne (1855) përmendi se në [[xhungla|xhunglën]] Indiane midis fshatit Elaw, qytetit të Baroshit dhe Gjirit të Cambay, në [[veriu|veri]] të qytetit të Sures dhe Ghatëve të saj, rreth {{convert|9.7|-|11.3|km}} nga fshati, ai dhe partia e tij, që përfshinte vendasit, dëgjuan një ulërimë të tigrit. Duke ndjekur atë, ata kapën një paraqitje të shkurtër të saj, por në atë kohë, tigri kishte sulmuar një lokal. U zhduk me viktimën, dhe pasi e ndoqën për rreth 50 metra, ata dëgjuan ulërimë e luanit, dhe përveç kësaj, tinguj që sugjeruan se ai ishte në një luftë me tigrin, të tilla si zhurmat. Partia jo vetëm që arriti të shihte luanin dhe tigrin duke u rrokullisur në betejën e tyre, pasi kaloi nëpër shkurre, por edhe [[njeriu]]n që ra viktimë e tigrit. Autori e quajti si luanin ashtu edhe tigrin si "tiranët e pyllit", duke pasur parasysh se ata do të sulmonin krijesa më të dobëta. Tigri kishte të njëjtën madhësi si luani, por më i shkathët. Sa i përket luanit, ai përdori forcën më të madhe dhe krifa e saj, e cila ishte pak më e thellë se ato të kushërinjëve më të mëdhenj të Afrikës, mund të mbronte kokën nga kthetrat e tigrit, megjithëse jo pjesë të tjera të trupit të tij. Ata ishin aq të vendosur dhe të guximshëm si njëri-tjetri, por luani duroi. Ai kapi fytin e tigrit, e ktheu në shpinë dhe e vrau duke i hapur barkun e tij. Luani u përshëndet si "Mbreti i kafshëve". Përndryshe, lufta kishte qenë e ashpër për të dy kafshët, deri në masën që autori mendonte se do të merrte hak për viktimat e tyre.<ref name="CUL1855" />
*''Sun'' (''Nju Jork)'') njoftoi se në një fshat Indian të zhdukur në bregun e një mënge të lidhur me lumin Cauvery, rreth {{convert|48.3|km}} në veri-perëndim të Bangalore, një gjahtar i plagosur nga një krijesë helmuese pa një tigër të tij në anën e majtë dhe një luan në anën e djathtë. Tigri ishte një "shokues i madh, i cili kishte parë 15 vjet të jetës së tij", dhe kishte gjymtyrë muskulore. Luani mashkull ishte "i mesëm". Të dy ata e kërkuan, por ata nuk e vunë re njëri-tjetrin në fillim pasi ata ishin të ndarë nga një mur që ishte rreth {{convert|120|cm}} i gjatë dhe fokusi i tyre ishte mbi dëshmitarin. Kur ata iu afruan atij, tigri aromatizoi luanin dhe u soll si një mace e zemëruar, e cila përfshinte zhurmën që e trondiste këtë të fundit. Luani i tregoi dhëmbët në përgjigje, dhe pasi arriti në fund të murit, i ulëriti armikut të tij. Pasi koka e luanit u shfaq rreth murit, tigri i përkulur u hodh mbi të dhe u mbështjell me të. Ndërsa ata luftuan, e cila përfshinte grushta ose gërvishtje, ata thërrisnin në një mënyrë që i kthente flokët e gjahtarit gri, me fjalët e tij. Tigrat shpesh vrasin viktima duke kafshuar grykën e tyre dhe duke e mbajtur atë për aq kohë sa të jetë e domosdoshme,<ref name=Schaller1967 /> por ky nuk ishte rasti me këtë luftë. Pavarësisht përshkrimeve të ndryshme të madhësisë së tyre nga transmetuesi dhe se tigri ishte më i shkathët sesa luani, qafa e tigrit ishte e ndjeshme ndaj një kafshim nga luani dhe për arsye të tilla, ishte e vështirë për të dyja mace të mposhtnin tjetrin, në përgjithësi. Pasi u tërhoqën përkohësisht nga njëri-tjetri, gjahtari mund të shihte se të dy ishin plagosur. Megjithatë, ata ishin të vendosur të shkatërronin njëri-tjetrin. Luani dhe tigri respektivisht bërtitën dhe kërcënoheshin. Narruesi dyshonte se urrejtja e tyre për njëri-tjetrin mund të ketë qenë për shkak se të dy e kishin gjuajtur në të njëjtën kohë, prandaj, pranimet e tyre përkatëse ndërhynin me gjuetinë e njëri-tjetrit për të. Tigri hyp në shpinën e luanit, duke u rrokullisur dhe duke u përpjekur për të kapur këmbët e tij. Luani dukej i pafuqishëm kur tigri e mbajti mbi shpatullën e tij të parë, përpara se të bënte një lëvizje në të cilën arriti të kapte qafën e tigrit. Tani, tigri dukej i pafuqishëm, përpara se të bënte një lëvizje për të përdorur kthetrat e tij të ngushta për të detyruar luanin të liroje mbajtjen e saj mbi të. Megjithëse tigri ishte agresori kësaj radhe, lufta e tyre u bë më e ngjashme me atë të qenve që nuk mund të mundnin njëri-tjetrin. Ata bledhin nga hunda në bisht ndërsa u larguan nga dëshmitari, në drejtim të malit. Ata ranë në ujë, i cili ishte i thellë rreth {{convert|61|cm}}, dhe kjo ndaloi luftën. Ata u tërhoqën nga njëri-tjetri, duke ecur në pyll.{{efn|Siç është raportuar nga ''Shën Demokratët'' (1887), <ref name="StLandryDemocrat1887" /> "Itoni Demokrat" (1887), <ref name="EatonDemocrat1887" /> "Regjistri Iola" (1887),<ref name="IolaRegister1887"/> ''The Milan Exchange'' (1887),<ref name="MilanExchange1887"/>, dhe nga "Posti i [[Sidnei]]" (1889),<ref name="SydneyMail1889"/> në rendin kronologjik.}}
*Rivaliteti midis luanit Aziatik dhe tigrit [[Siberia]]n{{efn|Megjithëse ky term është përdorur,<ref name="SanFranciscoCall1911" /> disa teste gjenetike tregojnë se [[tigri Amur]] ishte i lidhur ngushtë me tigrin Kaspik<ref name="CSG2017" /><ref name="Driscolletal2009" /> i cili gjithashtu banonte në ish-[[bashkimi Sovjetik|Bashkimin Sovjetik]] (ku gjendet [[Siberia]]), dhe vargu i të cilit do të ishte mbivendosur me atë të luanit në vende si Kaukazi<ref name="Geptner" />}} është përmendur në punën e Hamilton M. Wright, në ''[[thirrja e San Françiskos|Thirrjen e San Françiskos]]'' (1911).
 
Luftrat mes tyre u pikturuan në shekujt 18 dhe 19 nga Eugène Delacroix, George Stubbs dhe James Ward. Pikturat e Ward, të cilat portretizuan fitoret e luanit në përputhje me vlerën simbolike të luanit në Britaninë e Madhe, janë përshkruar si më pak realiste se Stubbs.<ref name=Stubbs />
 
Medalja britanike Seringapatam tregon një luan që mundi një tigër në betejë; një flamur në gjuhën arabe në medalje tregon fjalët ''Asad [[Allahu|Allāh]] al-Ghālib'' ([[gjuha arabe|Arabisht]]: أسَـد الله الـغَـالِـب). [[Medalja]] përkujtonte fitoren Britanike në betejën 1799 të Seringapatam (në qytetin e njohur tani si Srirangapatna) mbi Tipu Sultan - i cili përdori tigrat si emblema, në krahasim me përdorimin emblematik Britanik të luanëve.<ref name=maya />
 
<gallery mode="packed">
File:James Ward Lion and Tiger Fighting 1797.jpg|''Dyluftimi i tigrit dhe luanit'' nga [[James Ward]], 1797
File:Die Gartenlaube (1858) b 689.jpg|''The Garden Arbor'' ({{lang-de|Die Gartenlaube}}) nga Ernst Keil's Nachfolger, 1858
Në lidhje me krifën e luanit, Knight shkroi: "Luani ka një marrëveshje të mirë me krifën e tij dhe me aspektin e tij fisnik dhe dinjitoz, por shfaqjet nuk janë gjithmonë të besueshme."<ref name=knight/> Në fakt, një studim u bë nga shkencëtarët Craig Packer dhe Peyton West që pretendonte se krifa e luanit ishte në mënyrë rigoroze për qëllime grindjesh. Luanët me krifë të errët ishin më shpesh të zgjedhur nga femrat për t'u kryqëzuar, ndërsa luanët me krifë të hapur nuk ishin aq me fat. Krifa e luanit nuk ndihmonte gjithnjë në mënyrë të qëllimshme në luftë dhe mund të pengonte luanin mashkull, duke e ngadalësuar atë kur sulmon, sipas Packer dhe West.<ref name=Bigcatnews2006 />
 
Megjithatë, Dereck Joubert (1996), i cili kaloi shumë orë duke studiuar luanë në [[bocuana|Botsvanë]], besonte se krifa mund të mbrojë fytin e luanit, në një luftë me një luan tjetër<ref name="NewScientist1996" /> dhe Clyde (1939)<ref name="Popular Mechanics"/> dhe Kailash (1978) besonin se krifa mund të mbrojë një pjesë të qafës së luanit, në një luftë kundër tigrit.<ref name=Kailash1978/> Raportet gjithashtu mbështesin këto pretendime, për shembull, kur tigri i Shimlan luftonte Atllasin, ai provoi të kafshonte qafën e Atllasit, por nuk mundi, për shkak të krifës që mbulonte qafën e tij.<ref name="Lion against tiger"/> Sipas Heptner dhe Sludskii (1997), luanët berberë dhe ata të kepit rajonal kishin "krifën më të madhe dhe të gjerë" midis luanëve, që shkonte në "[[#Historia në robëri|krah dhe bark]]". Sa i përket luanit Indian, i cili ka një krifë më të vogël sesa kushërinjtë Afrikanë,<ref name=Geptner/><ref name=Pocock1939/> përveç luanëve Afrikanë që kanë krifa të dobëta ose nuk kanë krifë.<ref name="Schloetal2010" /> Gjatë luftës së raportuar nga ''The Sun'' (''New York)'') (1889), edhe pse tigri mund të kafshonte trupin e luanit, nuk u përmend që të kafshonte qafën e luanit.
 
===Kinema===