Dallime mes rishikimeve të "Prishtina"

79 bytes removed ,  2 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
*'''Xhamia e Madhe (zyrtarisht Xhamia e Sulltan Mehmetit II al-Fatih-u) '''
[[File:The_Great_Mosque_in_Prishtina.JPG|thumb|Xhamia e Mbretit dhe Hamami i Prishtines]]
 
 
Kjo xhami u ndërtua në vitet 1460–1461 nga Sulltan Mehmeti II al-Fatih-u (ashtu siç dëshmohet nga gdhendja e murit mbi derën kryesore të xhamisë<ref name="inyourpocket.com" />), vetëm tetë vite pas rënies së Konstantinopolit. Ajo gjendet në zemër të qendrës së qytetit të vjetër, dhe është xhamia më e madhe dhe më spikatur e Prishtinës. Kupola e saj ka qenë dikur më e madhja në regjion, ndërsa sot ajo është e vetmja xhami e ndërtuar nga Sulltan Mehmeti II që ende mbijeton në këto vise.Sheshi përpara Xhamisë së Mbretit gjithmonë ka qenë vend i njohur për takime. Gjatë viteve 1682–83, nën sundimin e Sulltan Mehmetit IV, xhamia është restauruar, ndërsa minarja e saj është riparuar përsëri pas tërmetit të vitit 1955. Kjo xhami ka vuajtur nga shkatërrimi dhe punët joprofesionale në restaurimin e saj.
=== Infrastruktura ===
[[File:Pristina_International_Airport_-_new_terminal.jpg|thumb|Terminali i ri i Aeroportit nderkombetar te Prishtines "Adem Jashari"]]
[[Aeroporti i Prishtinës]] pas luftës është përdorur si vendkalimi kufitar më i dendur në Kosovë. Më 15 qershor, Aeroporti ndërkombëtar i Prishtinës është dekorua me ‘Çmimin"Çmimin aeroporti më i mirë 2010’2010" për aeroportet me mbi një milion udhëtarë për vit. Ky nder është prezantua nga Këshilli Ndërkombëtar i Aeroporteve (ACI). ACI e njohu rritjen mbresëlënëse prej 300 për qind në trafikun e pasagjerëve gjatë viteve të fundit, investimin e madh në objekte, rrjetin e zgjeruar në mënyrë të shpejtë, dhe ndërtimin intensiv të kapaciteteve dhe trajnimin e personelit të aeroportit.<ref>[http://www.unmikonline.org/albanian/pub/focuskos/sep06/FK_26_ALB.pdf Fokus Kosova]</ref>
 
Largësia nga Prishtina:
*Shkupi 86&nbsp;km
*Tirana 330&nbsp;km
*Beograd 360&nbsp;km
*Podgorica 298&nbsp;km
*Ferizaj 36&nbsp;km
*Gjilan 46&nbsp;km
 
[[File:Map of R 7.png|thumb|Traseja e Autostrades R7]]
Rruge me rendesi te vecant per Prishtinen jane rruget magjistrale M9 e cila e lidhe Prishtinen me Medvegjen ne piken kufitare te Mutivodes ne Malesine e Gollakut ne veri-lindje dhe ne perendim kalon permes qytetit te Pejes, Grykese se Rugove deri ne kufirin e Malit te Zi dhe permes Qafes se Çakorit deri ne Plav ne Mal te Zi.
 
Sektori i bujqësisë, gjuetisë dhe pylltarisë përshinë 27 biznese. Në sektorin e industrisë nxjerrëse ekzistojnë 16 biznese. Sektori i furnizimit me energji elektrike, gas dhe ujë numëron 5 biznese, ai i ndërtimtarisë me 329 biznese, ndërsa ai i tregtisë me shumicë dhe pakicë 4.203 biznese. Po ashtu edhe biznesi i hotelerisë po avancohet përditë e më shumë dhe kështu në Komunën e Prishtinës aktualisht ekzistojnë 781 restorante dhe hotele. Në biznesin e ndërmjetësimit financiar veprimtarinë e tyre e zhvillojnë 26 biznese, ndërsa në shërbimin e afarizmit ekzistojnë 273 biznese. Administrimi publik dhe mbrojta e sigurimit social vepron me 10 biznese, ndërsa mbrojtja shëndetësore e sociale me 104 veprimtari. Numri i përgjithshëm i biznesit në Komunën e Prishtinës është 8.412 sish.
 
Në Komunën e Prishtinës ekzistojnë edhe 57 prona shoqërore me 143 biznese shoqërore. Kështu, numri i përgjithshëm i biznesit të regjistruar në Komunën e Prishtinës është 8.735 biznese më 75.089 punëtorë.
 
== Bashkësitë lokale ==
Zhvillimi  urban  i  qytetit   Prishtinës,  është  përcaktuar  gjatë  50  vjetëve   fundit  me  plane  të ndryshme  urbanistike.  Plani  Strategjik  i  Prishtinës,   relacion  me  atë   vitit 1986,  i  ka  zgjeruar kufijtë  për  zhvillimin  urban,  duke  treguar   vlerën  e  hapësirës   pandërtuar  dhe  nevojën  për konsolidimin e qytetit.
 
Sipas Plani Zhvillimor Urban i Prishtinës 2012 - 20222012–2022 në Prishtinë jan këto bashkësitë lokale:
 
<ref>https://kk.rks-gov.net/prishtina/getattachment/Municipality/Departments/Urbanizem,Ndertim-dhe-Mbr-Mjedisit/Urbanizmi/PZHU/PZHU-_Prishtina.pdf.aspx</ref>