Dallime mes rishikimeve të "Tretësirat"

5 bytes removed ,  4 vjet më parë
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
 
==Ndarja e tretësirave==
 
Duke u bazuar në madhësinë e grimcave që formojnë tretësirën, tretësirat ndahen në:
* Tretësira të vërteta, të cilat përbëhen prej grimcave që kanë diametër afro 1nm
* Tretësira koloidale, të cilat janë të përbëra prej grimcave me madhësi prej 1 deri 100 nm
Lëngjet dhe substancat e ngurta të tretura në gaze quhen ''Aerosole'', si psh: Deodorantët, Mjegulla, Tymi
''Emulzionet '' janë koloide në të cilat lëngjet janë të tretura në lëngje tjera apo substanca të ngurta, si: Majonezi, Djathi
'' Solet '' janë koloide kur substanca e ngutë tretet në lëngje apo substanca tjera të ngurta, si: Gelli, Ngjyrat
* Suspensionet janë përzierje heterogjene me grimca të pezulluara, të cilat pas një kohe fundërrojnë, këto tretësira përbëhen prej grimcave me diametër mbi 100nm.