Senati i Shteteve të Bashkuara: Dallime mes rishikimesh

ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
vNo edit summary
No edit summary
Rreshti 1:
'''Senati i Shteteve të Bashkuara''' është dhoma e sipërme e [[Kongresi i Shteteve të Bashkuara të Amerikës|Kongresit të Shteteve të Bashkuara]], e cila së bashku me Dhomën e Përfaqësuesve të Shteteve të Bashkuara - dhoma e ulët - përbën legjislaturën e Shteteve të Bashkuara.
Përbërja dhe kompetencat e Senatit janë themeluar nga Neni 1 i Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara. Senati përbëhet nga senatorë që përfaqësojnë secilën prej shteteve, ku secili shtet përfaqësohet në mënyrë të barabartë nga dy senatorë, pa marrë parasysh popullsinë e tyre, duke shërbyer gjashtë vite me radhë; me pesëdhjetë shtete aktualisht në Bashkim, ka 100 senatorë amerikanë. Nga 1789 deri në 1913, Senatorët u emëruan nga legjislaturat e shteteve që përfaqësonin; pas ratifikimit të Amendamentit të Shtatëmbëdhjetë në vitin 1913, ata tani janë të zgjedhur në mënyrë popullore. Dhoma e Senatit është e vendosur në krahun verior të Kapitolit, në Uashington, D.C.
Si shtepia e sipërme, Senati ka disa kompetenca këshille dhe pëlqimi të cilat janë unike për të; Këto përfshijnë ratifikimin e traktateve dhe konfirmimin e sekretarëve të kabinetit, gjyqtarëve të Gjykatës së Lartë, gjyqtarëve federalë, zyrtarëve të tjerë ekzekutivë federalë, zyrtarëve të flamurit, zyrtarëve rregullatorë, ambasadorëve dhe oficerëve të tjerë federalë me uniformë. Përveç këtyre, në rastet kur asnjë kandidat nuk merr shumicën e zgjedhësve për nënkryetarin, detyra i takon Senatit për të zgjedhur një nga dy përfituesit kryesorë të zgjedhësve për atë zyrë. Më tej, ai ka përgjegjësinë e kryerjes së sprovave të atyre që janë dorëzuar nga Shtëpia. Senati konsiderohet gjerësisht si një organ më shumë deliberativ dhe më prestigjioz se Dhoma e Përfaqësuesve për shkak të kushteve më të gjata, madhësisë më të vogël dhe zonave mbarëkombëtare, të cilat historikisht çuan në një më kolegjial dhe më pak atmosferë partiake.