Dallime mes rishikimeve të "Senati i Shteteve të Bashkuara"

ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
No edit summary
'''Senati i Shteteve të Bashkuara''' është dhoma e sipërmelartë e [[Kongresi i Shteteve të Bashkuara të Amerikës|Kongresit të Shteteve të Bashkuara]],. ePërbërja ciladhe së bashku me Dhomënkompetencat e PërfaqësuesveSenatit janë Shtetevethemeluar nga BashkuaraNeni -1 dhomai eKushtetutës ulët - përbën legjislaturën e Shteteve të Bashkuara.
Përbërja dhe kompetencat e Senatit janë themeluar nga Neni 1 i Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara. Senati përbëhet nga senatorë që përfaqësojnë secilën prej shteteve, ku secili shtet përfaqësohet në mënyrë të barabartë nga dy senatorë, pa marrë parasysh popullsinë e tyre, duke shërbyer gjashtë vite me radhë; me pesëdhjetë shtete aktualisht në Bashkim, ka 100 senatorë amerikanë. Nga 1789 deri në 1913, Senatorët u emëruan nga legjislaturat e shteteve që përfaqësonin; pas ratifikimit të Amendamentit të Shtatëmbëdhjetë në vitin 1913, ata tani janë të zgjedhur në mënyrë popullore. Dhoma e Senatit është e vendosur në krahun verior të Kapitolit, në Uashington, D.C.
Si shtepia e sipërme, Senati ka disa kompetenca këshille dhe pëlqimi të cilat janë unike për të; Këto përfshijnë ratifikimin e traktateve dhe konfirmimin e sekretarëve të kabinetit, gjyqtarëve të Gjykatës së Lartë, gjyqtarëve federalë, zyrtarëve të tjerë ekzekutivë federalë, zyrtarëve të flamurit, zyrtarëve rregullatorë, ambasadorëve dhe oficerëve të tjerë federalë me uniformë. Përveç këtyre, në rastet kur asnjë kandidat nuk merr shumicën e zgjedhësve për nënkryetarin, detyra i takon Senatit për të zgjedhur një nga dy përfituesit kryesorë të zgjedhësve për atë zyrë. Më tej, ai ka përgjegjësinë e kryerjes së sprovave të atyre që janë dorëzuar nga Shtëpia. Senati konsiderohet gjerësisht si një organ më shumë deliberativ dhe më prestigjioz se Dhoma e Përfaqësuesve për shkak të kushteve më të gjata, madhësisë më të vogël dhe zonave mbarëkombëtare, të cilat historikisht çuan në një më kolegjial dhe më pak atmosferë partiake.
Zyrtari kryesues i Senatit është Nënkryetari i Shteteve të Bashkuara, i cili është President i Senatit. Në mungesën e nënpresidentit, presidenti Pro Tempore, i cili zakonisht është anëtari më i lartë i partisë që mban shumicën e vendeve, kryeson mbi Senatin. Në fillim të shekullit të 20-të filloi praktika e shumicës dhe partive minoritare që zgjedhin drejtuesit e tyre të kateve, megjithëse nuk janë zyrtarë kushtetues.
 
Senati përbëhet nga senatorë që përfaqësojnë secilin prej shteteve, ku secili shtet përfaqësohet në mënyrë të barabartë nga dy senatorë, pa marrë parasysh popullsinë e tyre, që shërbejnë për gjashtë vite me radhë. Me pesëdhjetë shtete aktualisht pjesë të Shteteve të Bashkuara, Kongresi përbëhet nga 100 senatorë.
 
Nga 1789 deri në 1913, Senatorët emëroheshin nga legjislaturat e shteteve që përfaqësonin, por pas ratifikimit të Amendamentit të Shtatëmbëdhjetë në vitin 1913, ata tani zgjidhen në mënyrë popullore.
 
Dhoma e Senatit është e vendosur në krahun verior të Kapitolit, në [[Uashington D.C.|Uashington, D.C]]. Si dhoma e sipërme, Senati ka disa kompetenca këshillimi dhe pëlqimi, të cilat janë unike për të. Këto kompetenca përfshijnë:
 
* Ratifikimin e traktateve dhe ligjeve
* Konfirmimin e sekretarëve të kabinetit, gjyqtarëve të Gjykatës së Lartë, gjyqtarëve federalë, zyrtarëve të tjerë ekzekutivë federalë, zyrtarëve rregullatorë, ambasadorëve dhe oficerëve të tjerë federalë me uniformë.
* Në rastet kur asnjë kandidat Presidencial nuk merr shumicën e zgjedhësve, Senati zgjedh zv.Presidentin prej dy garuesve kryesorë, i cili merr përkohësisht kompetencat e Presidentit deri në zgjedhjen e tij.
* Miratimi i vendimeve të Dhomës së Përfaqësuesve.
* Kthimi i dekreteve presidenciale për rishikim nga Presidenti.
 
Senati konsiderohet gjerësisht si një organ më i rëndësishëm dhe më prestigjioz se Dhoma e Përfaqësuesve, për shkak të kompetencave të gjera, madhësisë më të vogël dhe përfaqësuesve të dalë prej zonave të gjera elektorale, të cilat historikisht e kanë kthyer këtë dhomë në një organ më kolegjial dhe me më pak atmosferë partiake.
 
Zyrtari kryesues i Senatit është NënkryetariZëvëndës Presidenti i i Shteteve të Bashkuara, i cili është njëkohësisht dhe President i Senatit. Në mungesënmungesë e nënpresidentittij, Senati kryesohet nga presidenti Pro Tempore, i cili zakonisht është anëtari më i lartë i partisë që mban shumicën e vendeve, kryeson mbi Senatin. Në fillim të shekullit të 20-të filloi praktika e shumicës dhe partive minoritare që zgjedhin drejtuesit e tyre të kateve, megjithëse nuk janë zyrtarë kushtetuesSenat.
[[Kategoria:Shtetet e Bashkuara]]
[[Kategoria:Institucione në Shtetet e Bashkuara]]