Hape menynë kryesore

Changes

10 bytes removed ,  8 muaj më parë
{{Artikulli kryesor|Gjeografia e Grenlandës}}'''Groenlanda''' është ishull me një sipërfaqe prej 2.166.086 km² nga e cila 1.755.637 km² (81%) është e mbuluar me akull. Bregdeti ka një gjatësi 39.330 km, që është gati sa gjatësia e [[Ekuatori|Ekuatorit]].
 
Pesha e mbulesës së akullt në brendësi të ishullit ka krijuar kanjonin rreth 300 m nën nivelin e detit.<ref>DK Atlas, 2001.</ref> Të gjitha vendbanimet janë përgjat bregdetit i cili nuk është i mbuluar me akull. Më së shumti banorë jetojnë në brgdetin perëndimor. Territori në verilindje, i cili pësrfshinpërfshin pjesët e GrenlandësGroenlandës Veriore dhe Grenlandës Lindore, nuk është pjesë e asnjë njësie administrative, porse është vend ku gjindet parku më i madh nacionalkombëtar në botë.
 
Në pjesën qendrore të Groenlandës , e cila është e mbuluar me akull, gjinden më së paku katër stacione hulumtuese shkencore dhe kampe. Radiostacioni Jørgen Brøndlund Fjord deri në vitin [[1950]] ka qenë radiostacioni më verior në botë.