Dallime mes rishikimeve të "Agjencia e Sigurisë Kombëtare"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
vNo edit summary
vNo edit summary
[[Skeda:National_Security_Agency_seal.png|parapamje|Stema e ASK-s (NSA).]]Zyra qëndrore kryesore e ASK-s është në [[Fort George G. Meade]], [[Maryland]] ([[Maryland|Merilend]]), gati 16 km në verilindje të Washington DC. Shkalla e veprimtarisë së ASK është e vështirë të përcaktohet nga të dhënat e klasifikuara, por dihet se përdorimin i [[elektriciteti]]t nga zyra qëndrore kryesore e ASK-s është i madh. Buxheti për elektricitetin e ASK-s i tejkalon 21 milion dollarët në vit, duke e bërë atë përvetësuesin energjisë elektrike të dytën më të madhe në Merilend.
[[Skeda:National_Security_Agency_seal.png|parapamje|Stema e ASKA-s (NSA).]]
[[Skeda:National Security Agency headquarters, Fort Meade, Maryland.jpg|parapamje|300px|Qendra kryesore e ASKA-s (NSA) në Fort Meade, [[Maryland]]]]
'''Agjencia e Sigurisë Kombëtare Amerikan''', shkurt '''ASKA''' dhe [[Gjuha angleze|anglisht]] '''NSA''' - '''National Security Agency''' (shqiptimi En Es Ej)/'''Central Security Service''' ('''NSA/CSS''') (Shërbimi Qendror i Sigurimit) besohet të jetë [[agjencia]] më e madhe e [[zbulimi]]t e qeverisë së [[Shtetet e Bashkuara të Amerikës|Shteteve të Bashkuara Amerikane]]. ASKA është përgjegjëse për mbledhjen dhe rishqyrtimin e komunikimeve të huaja dhe për sigurinë e komunikimeve të qeverisë së SH.B.A kundër agjencive të njëjta kudo në botë. ASKA u themelua nga një urdhër presidencial ekzekutiv, dhe punon ngushtë me [[Ministria Amerikane e Mbrojtjes|Ministrinë Amerikane të Mbrojtjes]] (Department of Defense) dhe është drejtuar gjithmonë nga një flamur me tre yje ose një oficer gjeneral. ASKA është një çelës kryesor i Bashkësisë së Zbulimit të SH.B.A-së dhe kryesohet nga Drejtori i Zbulimit Kombëtar.
 
Fotografi të ndryshme kanë treguar se aty janë 18.000 vende parkimi, megjithëse shumë hamendësime e kanë vlerësuar fuqinë e plotë punëtore të ASK-s rreth dyfishin, pasi një numër i konsiderueshëm të punëtoreve së ASK-s janë të shpërndarë në të gjithë botën.
Detyra e ASKA-s është të përgjojë [[transmetimi]]n [[radio]]r, si nga organizata dhe persona të ndryshëm, [[interneti]]n, dhe forma të tjera [[përçimi]] e [[komunikimi]], veçanërisht komunikacione të besueshme.
 
PunaPërgjegjësia epër komunikimitkomunikim të sigurt qeveritar e ka futurpërfshirë ASKAASK-n në fushadisiplina të shumta [[Teknologjia|teknologjike]], duke përfshirë skicimin e posaçëm komunikativ [[hardueri]]k dhe [[software|softuerik]], prodhimin e përkushtuar të [[Gjysmëpërcjellësi|gjysmëpërcjellësve]] (aty ndodhet një fabrikë e prodhimit të [[Çipi|çipave]] në [[Ft.Meade]]), dhe kërkimin e përparuaravancuar [[kriptografia|kriptografik]]. Agjencia bën [[kontrata]] me sektorë privatë në fushat e kërkimit dhe pajimitzhvillimit shkencorë dhe teknologjik.
Misioni i komunikimit të sigurt i ASKA-s përfshin komunikime të besueshme ose të fshehta ushtarake, diplomatike, dhe të gjitha komunikimet e tjera të ndjeshme qeveritare. Megjithëse përshkruhet si një nga punëdhënëset e vetme më të mëdha në botë të matematikanëve doktorë të filozofisë dhe zotëruesja e vetme e grupit më të madh të [[Superkompjuteri|superkompjuterave]], dhe duke pasur një fond shumë më të madh se atë të [[Central Intelligence Agency|AQZ]]-së, ka qenë deri në vitet e fundit shumë pak e njohur. Për shumë vjet të jetës së saj nuk ka qenë madje e njohur nga qeveria e SH.B.A. Shpesh thuhet, gjysmë me tallje se fjalëshkurtimi "NSA" në anglisht do të thoshte "No such Agency" ("S´ka Agjenci të Tillë") ose "Never Say Anything" ("Mos Trego Kurrë Ndonjë gjë").
 
Për shkak të detyrës së saj [[Përgjimi|përgjuese]] , '''ASKA/[[Shërbimi i Sigurimit Qendror Amerikan|SHSQ]]''' është e lidhur ngushtë me kërkimet [[Kriptoanaliza|kriptoanalitike]], dhe punon si pasuese e agjencive të mëparshme që njihen për zbulimin e shumë [[Kodi|kodeve]] në [[Lufta e Dytë Botërore|Luftën e Dytë Botërore]] dhe [[Deshifrimi|deshifrimeve]] (si p.sh. [[Purple Code]], [[Venona]], dhe [[JN-25]]).
 
Qendra Kryesore e ASKA-s është në [[Fort George G. Meade]], [[Maryland]] ([[Maryland|Merilend]]), gati 16 km. në verilindje të Washington, DC. ASKA e ka daljen në [[Baltimore-Washington Parkway]] (Beltimore-Uashington Parkuej) me tabelë "NSA Employees Only" ("Vetëm Për të Punësuarit") dhe ruhet zakonisht nga dy automjete të policisë së Shtetit Merilend. Shkalla e veprimtarisë në ASKA është e vështirë të përcaktohet nga të dhëna të paklasifikuara, por një gjë dihet mbi përdorimin e [[elektriciteti]]t nga Qendra Kryesore e ASKA-s. Buxheti për elektricitetin i ASKA-s i tejkalon 21 milion dollarët në vit, duke e bërë atë përvetësuesin e dytë më të madh në Merilend. Fotografi të ndryshme kanë treguar se aty janë 18.000 vende parkimi, megjithëse shumë hamendësime e kanë vlerësuar fuqinë e plotë punëtore të ASKA-s rreth dyfishin e numrit të punëtoreve të ASKA-s, që janë të shpërndarë në të gjithë botën.
 
Puna e komunikimit të sigurt qeveritar e ka futur ASKA-n në fusha të shumta [[Teknologjia|teknologjike]] duke përfshirë skicimin e posaçëm komunikativ [[hardueri]]k dhe [[software|softuerik]], prodhimin e përkushtuar të [[Gjysmëpërcjellësi|gjysmëpërcjellësve]] (aty ndodhet një fabrikë e prodhimit të [[Çipi|çipave]] në [[Ft.Meade]]), dhe kërkimin e përparuar [[kriptografia|kriptografik]]. Agjencia bën [[kontrata]] me sektorë privatë në fushat e kërkimit dhe pajimit.
 
<br />