Dallime mes rishikimeve të "Lumi Kongo"

9 bytes removed ,  3 vjet më parë
Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.106.126.38) dhe riktheu rishikimin 1442313 nga Arianit
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.106.126.38) dhe riktheu rishikimin 1442313 nga Arianit)
[[File:Sunrise near Mossaka (Congo).JPG|thumb|Lumi Kongo afër Mossaka (Kongo)]]
== '''Lumi Kongo''' është një [[Lumi|lum]] në [[Afrika qendrore|Afrikën Qendrore]], më i gjati në këtë regjion (4200 km). Burimet kryesore i ka dy lumenj: Lualaba dhe Luapula, por sasinë më të madhe të ujit e merr nga dega e majtëë Kasaj dhe ajo e djathtë Ubangi. Gjat rrjedhës lumi Kongo kalon nëpër pragje në të cilat krijohen ujvarat dhe kaskade, por në zonën e Kisanganit ai shtratin e zgjeron dhe krijon njënji liqenliqe të madh Malebo. Hidroprojekti Inga në lumen Kongo i siguron vendit gati gjysmën e fuqisë energjetike që prodhon. Ndryshe, shteti i Kongos posedon 16 % të potencialit hidroenergjetik të botës, ndërsa shfrytëzohet vetëm 2.8% të potencialit . Ana negative e këtij lumi është se edhe pse ka ujë të bollshëm nuk është i përshtatshëm për lundrim për shkak të pragjeve, të cilat paraqesin pengesë. ==
 
== '''Lumi Kongo''' është një [[Lumi|lum]] në [[Afrika qendrore|Afrikën Qendrore]], më i gjati në këtë regjion (4200 km). Burimet kryesore i ka dy lumenj: Lualaba dhe Luapula, por sasinë më të madhe të ujit e merr nga dega e majtëë Kasaj dhe ajo e djathtë Ubangi. Gjat rrjedhës lumi Kongo kalon nëpër pragje në të cilat krijohen ujvarat dhe kaskade, por në zonën e Kisanganit ai shtratin e zgjeron dhe krijon një liqen të madh Malebo. Hidroprojekti Inga në lumen Kongo i siguron vendit gati gjysmën e fuqisë energjetike që prodhon. Ndryshe, shteti i Kongos posedon 16 % të potencialit hidroenergjetik të botës, ndërsa shfrytëzohet vetëm 2.8% të potencialit . Ana negative e këtij lumi është se edhe pse ka ujë të bollshëm nuk është i përshtatshëm për lundrim për shkak të pragjeve, të cilat paraqesin pengesë. ==
 
==Shiko edhe==