Ndryshimi mes inspektimeve të "Islami në Shqipëri"

v
v (Bektashijtë etc.)
 
=== Periudha osmane ===
Gjatë [[Shqipëria osmane|sundimit]] [[Perandoria Osmane|Osmane]] të [[Shqipëri]]së, shumica e shqiptarëve konvertua në [[Islam]]. [[Turkoshqiptarët]] është një term etnografik dhe fetar që përdoret nga [[Racizmi|racistët]] islamofobikë [[Ortodoksët greqishtfolës|grekë]] (orthodhoksët greqishtfolës) për [[mysliman]]ët shqiptarë [[Islami Synit|synitë]] nga 1715 dhe më pas.
 
=== Pavarësia ===
 
== Situata aktuale ==
Sipas regjistrimit të 2011, 58.79% e Shqipërisë aderon Islamit, duke e bërë feja më e madhe në vend. Shumica e muslimanëve shqiptarë janë Sunit me një minoritet të konsiderueshëm [[Bektashijtë|bektashi]]. Krishterimi praktikohet nga 16,99% të popullsisë, duke e bërë feja e dytë më e madhe në vend. Popullatës së mbetur është ose jofetare apo i takon grupeve të tjera fetare<ref>{{Citation |editor-last = Miller|editor-first = Tracy|year = 2009|publisher = [[Pew Research Center]]|title = Mapping the Global Muslim Population: A Report on the Size and Distribution of the World’s Muslim Population|format = [[Portable Document Format|PDF]]|url = http://pewforum.org/newassets/images/reports/Muslimpopulation/Muslimpopulation.pdf|accessdate = 2009-10-08}}</ref>. Gjatë sundimit osman të Shqipërisë, shumica e shqiptarëve të konvertuan në të përkatësisë myslimane (sunitë dhe bektashinj). Megjithatë, dhjetëvjeçarësh ateizmi shtetëror i cili përfundoi në vitin 1991 solli rënien në praktikë fetare në të gjitha traditat fetare <ref>http://www.instat.gov.al/media/177358/njoftim_per_media_-_fjala_e_drejtorit_te_instat_ines_nurja_per_rezultatet_finale_te_census_2011.pdf</ref>.
 
Përbërja e saktë e traditave fetare në Shqipëri është e paqartë. Një studim i kohëve të fundit demografike kryer nga Pew Research Center vlerësuar se përqindja e muslimanëve në Shqipëri është 79.9%<ref>{{Citation |editor-last = Miller|editor-first = Tracy|year = 2009|publisher = [[Pew Research Center]]|title = Mapping the Global Muslim Population: A Report on the Size and Distribution of the World’s Muslim Population|format = [[Portable Document Format|PDF]]|url = http://pewforum.org/newassets/images/reports/Muslimpopulation/Muslimpopulation.pdf|accessdate = 2009-10-08}}</ref>. Megjithatë, sipas një sondazhi të kohëve të fundit të Gallupit (''Gallup Poll''), përqindja e përkatësisë fetare të Islamit është vetëm 43% mysliman, ende 19% ortodoksë, 15% katolikë dhe 23% ateistë apo jo-religjiozë<ref>Https://worldview.gallup.com / Default.aspx</ref>. Në regjistrimin e vitit 2011, deklarohet se përkatësia fetare e popullsisë ishte: 56,70% myslimanë, 10,03% katolikë , 6,75% ortodoksë, 0,14% ungjilltarë , 0,07% krishterë të tjerë, 5.49% besimtarë pa emërtimi, 2.50% ateistë, 2,09% bektashinjë, 13.79% padeklaruar<ref>http://www.instat.gov.al/media/177354/main_results__population_and_housing_census_2011.pdf Albanian census 2011</ref>.
 
==Mospërputhja në metodologjinë e anketimit në sondazhin 2011==
Përqindja Ortodokse raportuar mund të jetë më e ulët se vlera faktike, për shkak se personeli regjistrimi dështoi të kontaktojë me një numër të madh të popullit në jug i cili është tradicionalisht një fortesë Ortodokse. Pati akuza të tjera serioze lidhur me sjelljen e punëtorëve të regjistrimit që mund të kenë ndikuar në 2011 rezultatet e regjistrimit. Ka pasur disa raste të raportuara, ku punëtorët mbushur pyetësorin në lidhje me fenë të pjesëmarrësit duke përdorur lapsa të cilat nuk u lejuan.<ref>http://www.top-channel.tv/artikull.php?id=248098&ref=ml</ref><ref>http://www.gazetatema.net/web/2012/12/18/ak-i-ben-kerkese-zyrtare-nishanit-hiqi-urdhrin-e-skenderbeut-janullatosit/</ref><ref>http://www.gazetatema.net/web/2012/12/19/prifti-ne-shqiperi-ka-nje-axhende-antiortodokse/</ref><ref>http://www.gazetatema.net/web/2012/12/19/intervista-vangjel-dule-autoret-e-censusit-manipulatore-te-realitetit-rezoluta-came-historia-nuk-ribehet/</ref><ref>http://www.gazetatema.net/web/2012/12/19/censusi-shume-prej-pyetjeve-plotesoheshin-nga-vete-anketuesit/</ref>
 
==Mospërputhja në metodologjinë e anketimit në sondazhin 2011==
Përqindja Ortodokse raportuar mund të jetë më e ulët se vlera faktike, për shkak se personeli regjistrimi dështoi të kontaktojë me një numër të madh të popullit në jug i cili është tradicionalisht një fortesë Ortodokse. Pati akuza të tjera serioze lidhur me sjelljen e punëtorëve të regjistrimit që mund të kenë ndikuar në 2011 rezultatet e regjistrimit. Ka pasur disa raste të raportuara, ku punëtorët mbushur pyetësorin në lidhje me fenë të pjesëmarrësit duke përdorur lapsa të cilat nuk u lejuan.<ref>http://www.top-channel.tv/artikull.php?id=248098&ref=ml</ref><ref>http://www.gazetatema.net/web/2012/12/18/ak-i-ben-kerkese-zyrtare-nishanit-hiqi-urdhrin-e-skenderbeut-janullatosit/</ref><ref>http://www.gazetatema.net/web/2012/12/19/prifti-ne-shqiperi-ka-nje-axhende-antiortodokse/</ref><ref>http://www.gazetatema.net/web/2012/12/19/intervista-vangjel-dule-autoret-e-censusit-manipulatore-te-realitetit-rezoluta-came-historia-nuk-ribehet/</ref><ref>http://www.gazetatema.net/web/2012/12/19/censusi-shume-prej-pyetjeve-plotesoheshin-nga-vete-anketuesit/</ref>
 
== Galeria ==
<gallery>
File:Et'hem Bey Mosque Tirana 2.JPG|Xhamia e Et'hem Beut në Tiranë
File:LEAD MOSQUE IN DOWNTOWN BERAT, ALBANIA.jpg|[[Xhamia e Plumbit (Berat)|Xhamia e Plumbit]] në Berat
File:Mirahori Mosque Korça.jpg|[[Xhamia e Iljaz Mirahorit]] në Korçë
File:Vlora 090.jpg|[[Xhamia e Muradies]] në Vlorë
File:Kavaja_Mosque.jpg|[[Xhamia e Kubeliesë|Xhamia e Kubelies]] në Kavajë
</gallery>
 
== Shiko dhe ==
* [[Feja në trevat shqiptare]]
* [[Shqipëria nën sundimin osmanosmane]]
 
== Lidhje të jashtme ==
* [http://www.kmsh.al KMSH] - [[Komuniteti Mysliman i Shqipërisë]] ([[Komuniteti Mysliman (Tiranë)|Komuniteti]] dhe [[Medreseja (Tiranë)|Medreseja e Tiranës]])
* [http://www.kmsh.al KMSH]
 
== Referencat ==
29

edits