Ndryshimi mes inspektimeve të "Korsacka"

26 bytes added ,  2 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
 
== Demografia ==
Ky fshat ishte populluar kryesisht nga [[Shqiptarë Myslimanëmyslimanë]] deri vitet 1923-1924. Një numër i vogël i Shqiptarëve Muslimanë arritën të jetojnë në fshat deri Luftën e Dytë Botërore dhe më vonë një pjese e tyre ikën në Shqipëri, të tilla si familja e Ekrem Bardhës, një biznesmen i famshëm në SHBA.<ref>Vassilis Nitsiakos, ''On the border: transborder mobility, ethnic groups and boundaries along the Albanian-Greek frontier'', Lit Verlang, Berlin, 2010, f. 330.</ref> Kurse një numër tjetër të vogël së banorëve Shqiptar u shpërngulën nëpër fshatra lokale Greke, ku jetojnë sot pas konvertimi i tyre në Ortodoksinë. Gjithashtu në këtë fshat nuk vendosën refugjatë Grekë nga Turqia apo Grekët lokale. Sot fshati është i pabanuar dhe i braktisur.
 
== Kultura ==
Fshati Korsacka ishte e banuar nga Shqiptarët Myslimanë[[Mysliman]]ë [[Bektashinjtë|Bektashianë]]. Ata u quajtën "Turq" nga Grekët vendas për shkak të fesë së tyre.<ref>Po Aty, f.309.</ref> Shumica e njerëzve kanë qenë fermerë dhe kafshët në pronësi. Sipas Grekëve lokalë në fshatrat e afërta, ata thonë se kishin marrëdhënie të mira me Shqiptarët e Korsackës, të cilat gjithashtu flasin edhe Greqisht, kur ata kaluan nëpër fshatrat Greke lokale.<ref>Po Aty, f.309.</ref> Fshati gjithashtu kishte edhe një Teqe. Deri në Luftën e Dytë Botërore, Shqiptarët nga ky fshat martoheshin me Shqiptarë nga fshatrat muslimane të Kolonjës, Shqipëri. Kurse para Luftës së Parë Botërore, Korsackarët martoheshin edhe me Shqiptarë muslimanë të Konicës. Pas Luftës së Dytë Botërore, ata Shqiptarë të cilët mbetën në Greqi pas konvertimit të tyre në fe Ortodokse, janë martuar nëpër fshatrat Greke edhe me një pakicë prej tyre martuar nëpër fshatrat përreth të banuar me Vllehe si Furkë.<ref>Po Aty, f.309.</ref>
 
== Historia ==
29

edits