Ndryshimi mes inspektimeve të "Burrneshat"

497 bytes removed ,  2 vjet më parë
v
→‎Motivet: paragraf i pambeshtetur ne burime
v (hoqa pislliqet e nje homoseksuali)
v (→‎Motivet: paragraf i pambeshtetur ne burime)
 
== Motivet ==
Ka shumë arsye pse një grua do të donte ta merrte këtë zotim dhe vëzhguesit kanë regjistruar një sërë motivesh. Një grua tha se ajo u bë burrneshë në mënyrë që të mos ndahej nga babai i saj dhe një tjetër për të jetuar dhe punuar me motrën e saj. Disa u regjistruan duke thënë se ato gjithmonë ishin ndjerë më shumë mashkull sesa femër. Disa shpresonin të shmangnin një martesë të padëshiruar dhe të tjerat shpresonin të shmangnin martesën në përgjithësi.
 
Kthimi në një burrneshë ishte e vetmja mënyrë për gratë, familjet e të cilave i kishin kryer si fëmijë në një martesë të rregullt për të mos e përmbushur atë, pa e çnderuar familjen e dhëndrit dhe duke rrezikuar gjakmarrjen. Ishte e vetmja mënyrë që një grua mund të trashëgonte pasurinë e familjes së saj, e cila ishte veçanërisht e rëndësishme në një shoqëri në të cilën gjakmarrja rezultoi me vdekjen e shumë shqiptarëve meshkuj, duke lënë shumë familje pa trashëgimtarë meshkuj. (Sidoqoftë, antropologu Mildred Dickemann sugjeron se ky motiv mund të jetë "mbingarkesë", duke theksuar se një grua që nuk ka fëmijë do të kishte asnjë trashëgimtarë të trashëguar pas saj, dhe gjithashtu se në disa familje jo një, por disa vajza u bënë burrnesha, dhe në të tjerat lindja e një vëllai nuk i dha fund rolit mashkullor të burrneshës.<ref name="Murray 1997 198"/>) Është gjithashtu e mundshme që shumë gra zgjodhën të bëheshin burrnesha thjesht sepse u dhanë atyre më shumë liri se sa do të ishin në dispozicion një kulturë patrilineale në të cilën gratë ishin të izoluara, të ndara nga seksi, të kërkonin të bëheshin burrnesha para martesës dhe besimtare më pas, të fejuara që fëmijë dhe të martoheshin me shitje pa pëlqimin e tyre, vazhdimisht duke mbajtur dhe rritur fëmijët vazhdimisht fizikisht të punonin dhe gjithmonë të kërkonin të shtynin burra, veçanërisht burrat dhe baballarët e tyre, dhe të nënshtroheshin për rrahje.<ref name="Associated_Press_2008"/><ref name="Elsie 2010 435"/><ref name="Murray 1997 198"/><ref name="marriage">{{cite web | url = http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article3137518.ece | title = ‘Sworn virgins’ dying out as Albanian girls reject manly role | author = [[David Wolman|Wolman, David]] | publisher = TimesOnline | date = January 6, 2008 | accessdate = 2008-10-08 | location=London| archiveurl= https://web.archive.org/web/20080906104957/http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article3137518.ece| archivedate= 6 September 2008 <!--DASHBot-->| deadurl= no}}</ref>