Dallime mes rishikimeve të "Simbolet e Maqedonisë së Veriut"

File renamed. (GlobalReplace v0.6.5)
(përmirësime teknike duke përdorur AWB)
(File renamed. (GlobalReplace v0.6.5))
 
== Simbolet jozyrtare ==
[[Skeda:Flag_of_the_Republic_of_Macedonia_1992-1995Flag of North Macedonia (1992–1995).svg|djathtas|parapamje|150x150px|Flamuri i Republikës së Maqedonisë, mes viteve 1992 dhe 1995]]
* '''''Flamuri Vergina '''''(flamuri zyrtar nga viti 1991 deri në vitin 1995), është një diell i verdhë i stilizuar, i përqëndruar në një fushë të kuqe me tetë rreze kryesore dhe tetë rreze dytësore të lëshuara nga dielli, konik në një pikë. Në Diellin Vergina është një yll me 16-rreze që mbulon atë që duket të jetë larnax-i i varrimit mbretëror të [[Filipi II|Filipit II të Maq]]<nowiki/>edonisë, zbuluar në [[:en:Vergina|Vergina]], Greqi, dhe besohet të ketë qenë e lidhur me mbretërit e lashtë maqedonas të tillë si [[Leka i Madh|Aleksandri i Madh]] dhe [[Filipi i II-të]], edhe pse është përdorur si simbol në artin grek shumë kohë para periudhës maqedonase. Simboli u zbulua në ditën e prezentimit të rajonit grek të Maqedonisë dhe [[Grekët]] e konsiderojnë atë si një simbol ekskluzivisht grek. Në diellin Vergina në një fushë të kuqe ishte flamuri i parë i Republikës së pavarur të Maqedonisë, deri sa u hoq nga flamuri i shtetit sipas një marrëveshjeje të arritur mes Republikës së Maqedonisë dhe të Greqisë në shtator të vitit 1995. Greqia gjithashtu kishte paraqitur një kërkesë për mbrojtjen e markës së diellit Vergina si një emblemë zyrtare shtetërore në [[:en:World Intellectual Property Organization|Organizatën Botërore të Pronësisë Intelektuale]] (WIPO/OBPI), në korrik të vitit 1995.<ref>{{Cito web|url=http://www.wipo.int/cgi-6te/guest/ifetch5?ENG+SIXTER+15-00+41274938-KEY+256+0+-1+F-ENG+3+5+1+25+SEP-0/HITNUM,B+CC%2fGR|title=WIPO 6ter Search For: CC/GR|author=WIPO|date=10 August 2010|work=wipo.int}}</ref><ref>{{Cito web|url=http://www.wipo.int/cgi-6te/guest/ifetch5?ENG+SIXTER+15-00+41274938-KEY+256+0+-1+F-ENG+4+5+1+25+SEP-0/HITNUM,B+CC%2fGR|title=WIPO 6ter Search For: CC/GR|author=WIPO|date=10 August 2010|work=wipo.int}}</ref><ref>{{Cito web|url=http://www.wipo.int/cgi-6te/guest/ifetch5?ENG+SIXTER+15-00+41274938-KEY+256+0+-1+F-ENG+5+5+1+25+SEP-0/HITNUM,B+CC%2fGR|title=WIPO 6ter Search For: CC/GR|author=WIPO|date=10 August 2010|work=wipo.int}}</ref> Megjithatë, dielli Vergina ende përdoret jozyrtarisht si një simbol kombëtar nga shumë Maqedonas dhe organizatat e diasporës maqedonase.
[[Skeda:Coat_of_arms_of_Macedonia_1340.jpg|djathtas|parapamje|200x200px|Luani simbol në listën e armaturës Fojnica 1340]]