Ndryshimi mes inspektimeve të "Simbolet e Evropës"

ska përmbledhje të redaktimeve
Himni evropian bazohet në poemёn "[[Ode gëzimit]]", pjesa 4 e simfonisë së 9 tё Ludwig van Beethoven. Zyrtarisht përdoret vetëm versioni instrumental pa tekst. Himni u pёrcktua më 19 janar 1972 nga Këshilli i Evropës, i pёrgatitur nga dirigjenti Herbert von Karajan. Himni u transmetua pastaj si pjesë e një fushate të gjerë promovuese në Ditën e Evropës më 5 maj 1972.<ref name=nyt>{{cite web|title=The Ode Heard Round the World: ''Following the Ninth'' Explores Beethoven's Legacy |url=https://www.nytimes.com/2013/11/01/movies/following-the-ninth-explores-beethovens-legacy.html?_r=0|work=[[The New York Times]]|author=Daniel M. Gold|date=October 31, 2013|accessdate=28 Sep 2014}}</ref>
 
== Dita e Evropës ==
{{Shiko gjithashtu|Dita e Evropës}}
Dita e Evropës tradicionalisht festohet më 9 maj të çdo viti. Megjithatë fillimisht 5 maji ishte caktuar nga ana e Këshillit të Evropës për tu festuar si Dita e Evropës dhe atë qzsh në vitin 1964. Më vonë, Bashkimi Europian filloi të festonte Ditën e vet evropiane më 9 maj në përkujtim të Deklaratës Schumanit të vitit 1950, dhe duke iu referuar asaj si "Dita e Schumanit".<ref>[http://www.delukr.ec.europa.eu/page6860.html Does the EU have a "National" Day?] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20090504152513/http://www.delukr.ec.europa.eu/page6860.html |date=2009-05-04 }}, European Commission Delegation to Ukraine.</ref> Që të dy ditët festohen duke ekspozuar flamurin e Evropës.<ref>Due to the objection against adopting symbols of statehood, the 1985 adoption of the "European flag" had only been possible by avoiding the official use of the term "flag", so that the "European flag" is still officially "a logo or emblem eligible to be reproduced on rectangular pieces of fabric". (Scicluna, 2014, p. 56)
The proposal to officially adopt it as the flag of the EU was made in the [[Treaty establishing a Constitution for Europe]] (2004) which however failed to be ratified. Instead, the [[Treaty of Lisbon]] (2007) includes an annex signed by sixteen members which declares that the European flag, anthem, motto, currency, and Europe Day "will for them continue as symbols to express the sense of community of the people in the European Union and their allegiance to it."</ref>
== Valuta Euro ==
{{Shiko gjithashtu|Euro}}
Anonymous user