Ndryshimi mes inspektimeve të "Simbolet e Evropës"

ska përmbledhje të redaktimeve
[[Skeda:Enlèvement d'Europe by Nöel-Nicolas Coypel (detail).jpg|thumb|upright|''Rrëmbimi i Evropës'' - Noël-Nicolas Coypel, rr. 1726]]
[[File:Aachen Domschatz Bueste1.jpg|thumb|upright|Busti i artë i [[Karli i Madh|Karlit të Madh]] me Kurorën Perandorake të Perandorisë së Shenjët Romake në Katedralen e Achenit]]
[[File:Historical-Map Europa-Prima-Pars Terrae-in-Forma-Virginis C.P.1548 standing.jpg|thumb|[[Europa regina|Europa regina (Evropa si Mbretëreshë)]]]]
[[File:Flag of Europe.svg|thumb|Flamuri i Evropës]]
[[File:EuroFlag coinsof and banknotesEurope.jpgsvg|thumb|[[EuroFlamuri i Evropës]]: monedha dhe banknota]]
[[File:Beethoven.jpg|thumb|[[Ludwig van Beethoven]]]]
[[File:Euro coins and banknotes.jpg|thumb|[[Euro|Euro: monedha dhe banknota]]]]
[[File:Flag of EuropeConstitutionEurope.svgjpg|thumb|FlamuriProjekt Kushtetuta ie Evropës]]
'''Simbolet e Evropës''' kanë një histori tё gjatё e cila zё fill që nga kohët e lashta e ku dallohet sidomos figura mitologjike e vetё Evropës. Disa simbole u prezantuan në vitet 1950 dhe 1960 nga [[Këshilli i Evropës]] (KE). Komuniteti Evropian ka krijuar simbole shtesë qysh në vitin 1985, e të cilat u trashëguan edhe nga [[Bashkimi Europian]] (BE) në vitin 1993. Simbolet e tilla të Bashkimit Europian tani përfaqësojnë pozitat politike në mbështetje të pёrpjekjeve të BE-sё nё rrugёn e integrimit evropian, siç mbështetet nga BE në vend të Evropёs si kontinent apo sferë kulturore.
 
{{Shiko gjithashtu|Karli i Madh}}
Karli i Madh (rr. 742 - 814) konsiderohet themeluesi i monarkive franceze dhe gjermane. I njohur si Pater Europae («Babai i Evropës»), ai krijoi një perandori që përfaqësonte unifikimin më të gjerë evropian që nga rënia e Perandorisë Romake Perëndimore e cila solli një rilindje që formoi një identitet panevropian duke shënuar fundin e Epokës së Errët mesjetare. Gjatё periudhёs sё sundimit tё tij kishte gjithashtu një ringjallje bashkëkohore intelektuale dhe kulturore e cila thellësisht shënoi historinë e Evropës Perëndimore. Kjo i dha Karlit tё Madh (Charlemagne) një rang legjendar që tejkalonte arritjet e tij ushtarake.<ref>{{cite web |url=http://www.karlspreis.de/preistraeger/seine_heiligkeit_papst_johannes_paul_ii/ansprache_von_seiner_heiligkeit_papst_johannes_paul_ii.html |title=Der Karlspreisträger Seine Heiligkeit Papst Johannes Paul II. außerordentlicher Karlspreis 2004 |publisher=Karlspreis.de |date= |accessdate=2012-01-01 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120117151907/http://www.karlspreis.de/preistraeger/seine_heiligkeit_papst_johannes_paul_ii/ansprache_von_seiner_heiligkeit_papst_johannes_paul_ii.html |archivedate=17 January 2012 |df=dmy-all }}</ref>
 
== Europa regina ==
{{Shiko gjithashtu|Europa regina}}
Europa Regina është shprehje latine për Evropën si Mbretëreshë dhe që paraqet një përfaqësim kartografik të kontinentit evropian si grua mbretëreshë.<ref name="Landwehr279">Landwehr & Stockhorst (2004), p. 279</ref> <ref>Werner (2009), p. 243</ref> Kjo hartë u prezantua gjatë periudhës së manerizmit. Europa Regina zakonisht ka një qëndrim të drejtë e ku Gadishulli Iberik formon kokën e saj të kurorëzuar. Bohemia përfaqëson zemrën gjersa Italia dhe Danimarka paraqesin duart e saj.<ref name="BennholdtThomsen22">Bennholdt-Thomsen (1999), p. 22</ref>
 
== Flamuri i Evropës ==
Anonymous user