Dallime mes rishikimeve të "Mitra (anatomi)"

1 byte removed ,  2 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: '''Mitra''' (Lat. Uterus) është një organ që i përket sistemit riprodhuese të gjinisë femërore. Te gjitarët, roli i mitrës është të pranojë dhe të mbajë zhvillimin e em...)
 
'''Mitra''' (Lat. Uterus) është një organ që i përket sistemit riprodhueseriprodhues të gjinisë femërore. Te gjitarët, roli i mitrës është të pranojë dhe të mbajë zhvillimin e embrionit (fetusit) gjatë periudhës së shtatzënisë. Mitra është një organ zgavror me formë dardhe me përmasa rreth 7.5 cm gjatësi dhe 5 cm gjerësi. Mitra përfshin një shtresë muskulore të lëmuar, të jashtme – miometrin – dhe një shtresë mukoze të specializuar, të brendshme – endometrin. Funksioni kryesor i mitrës është që të sigurojë fiksimin dhe rritjen e qelizës vezë zë pllenuar dhe ushqyerjen dhe zhvillimin e embrionit. Përfaqëson edhe një rrugë të kalimit të spermatozoidëve që tentojnë të arrijnë vezën që duhet pllenuar. Mitra vazhdon me qefënqafën e mitrës, e cila më tej vazhdon me vaginën. <ref name="FranasiakScott2015">{{cite journal|last1=Franasiak|first1=Jason M.|last2=Scott|first2=Richard T.|title=Reproductive tract microbiome in assisted reproductive technologies|journal=Fertility and Sterility|volume=104|issue=6|year=2015|pages=1364–1371|issn=0015-0282|doi=10.1016/j.fertnstert.2015.10.012|pmid=26597628 }}</ref> <ref name="Verstrael6">{{cite journal|last1=Verstraelen|first1=Hans|last2=Vilchez-Vargas|first2=Ramiro|last3=Desimpel|first3=Fabian|last4=Jauregui|first4=Ruy|last5=Vankeirsbilck|first5=Nele|last6=Weyers|first6=Steven|last7=Verhelst|first7=Rita|last8=De Sutter|first8=Petra|last9=Pieper|first9=Dietmar H.|last10=Van De Wiele|first10=Tom|title=Characterisation of the human uterine microbiome in non-pregnant women through deep sequencing of the V1-2 region of the 16S rRNA gene|journal=PeerJ|volume=4|year=2016|pages=e1602|issn=2167-8359|doi=10.7717/peerj.1602|pmid=26823997|pmc=4730988}}</ref> <ref name="MorKwon2015">{{cite journal|last1=Mor|first1=Gil|last2=Kwon|first2=Ja-Young|title=Trophoblast-microbiome interaction: a new paradigm on immune regulation|journal=American Journal of Obstetrics and Gynecology|volume=213|issue=4|year=2015|pages=S131–S137|issn=0002-9378|doi=10.1016/j.ajog.2015.06.039| PMID=26428492}}</ref> <ref name="PayneBayatibojakhi2014">{{cite journal|last1=Payne|first1=Matthew S.|last2=Bayatibojakhi|first2=Sara|title=Exploring Preterm Birth as a Polymicrobial Disease: An Overview of the Uterine Microbiome|journal=Frontiers in Immunology|volume=5|year=2014|issn=1664-3224|doi=10.3389/fimmu.2014.00595|PMID=25505898|pmc=4245917|pages=595}}</ref>
 
== Shih edhe ==
Anonymous user