Ahqami: Dallime mes rishikimesh

36 bytes added ,  4 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
vNo edit summary
vNo edit summary
Rreshti 3:
 
Obligimet, ndalimet e veprave të individëve sipas sheriatit, ndahen në këto lloje :
#'''FARZ''': është ajo vepër që rreptësisht e urdhëroi [[All-llahu]] xh.sh. të punohet, dhe dihet saktësisht se është urdhër i All-llahut xh.sh. siç janë: falja e [[namazi]]t, dhënia e zeqatit[[zeqati]]t, etj. Ai njeri që e rrefuzon këtë nuk është mysliman , por hynë në grupin e qafirëve. Farzi është dy lloje: Farzi-ajn dhe farzi-kifaje.
*#FARZI - AJN: është obligim për secilin mysliman që ta kryejë individualisht, p.sh. falja e pesë kohëve të namazeve, agjërimi i Ramazanit, etj.
*#FARZI - KIFAJE: është obligim për tërë shoqërinë, [[Ymeti|bashkësinë myslimane]], e nëse njëri prej atyre e kryen këtë obligim të tjerët lirohen nga kjo detyrë, por në qoftë se asnjëri nuk e kryen, atëherë të gjithë janë mëkatarë e do të përgjigjen para Zotit të Madhëruar, p.sh. falja e [[Namazi i Xhenazes|namazit të xhenazes]].
#'''VAXHIB''': është ajo vepër që All-llahu xh.sh. urdhëroi të punohet, mirëpo nuk jemi gjithaqë të sigurtë se urdhëri i All-llahut xh.sh. ka të bëjë me të apo me ndonjë vepër tjetër, p.sh. namazi i vitrit. Mohuesi i vaxhibit nuk del prej imanit por është mëkatar, do të dënohet.
#'''SYNNET''': është çdo gjë që e ka punuar [[Muhammedi]] a.s. ka porositur ose ka lejuar të punohet. Synnetet janë dy llojesh: synnete muekkede dhe synete gajri-muekkede.
726

edits