Dallime mes rishikimeve të "Pedagogjia çlirimtare"

ska përmbledhje të redaktimeve
'''Pedagogjia çlirimtare''' është një drejtim dhe lëvizje arsimore, edukative dhe kulturore e cila lidhet me kontributin e pedagogut brazilian [[Paulo Freire]] (1921-1997). Sipas këtij [[Pedagogjia|drejtimi pedagogjik]], [[arsimi]] është një proces i ripërtëritjes së gjendjes shoqërore të individit, duke e konsideruar subjektin si një qenie mendimtare dhe kritike, i clicili reflekton mbi realitetin në të cilin jeton dhe vepron. Në këtë proces, arsimi çlirimtar është një koncepcion i kundërt me koncepsionin bankar të arsimit, ku ky i fundit e kufizon mundësinë e krijimit të njohurive tona, duke inkurajuar riprodhimin e tyre pa analizai apokuptuar kuptueshmëriose analizuar temavefare ato tema arsimore. Në fushën e drejtimeve dhe lëvizjeve teorike të pedagogjisë, pedagogjia çlirimtare i përket drejtimeve teorike [[Politika|politike]]. Përfaqësuesit kryesor të këtij drejtimi janë [[Paulo Freire]] dhe Heinz-Joachim Heydorn (1916 - 1974). Një kontribut të konsiderueshëm në zhvillimin e këtij drejtimi pedagogjik e ka dhënë edhe dramaturgu brazilian Augusto Boal (1931 - 2009) me të ashtuquajturin ''"Teatri i të shtypurve"''.<ref>[http://masht.rks-gov.net/uploads/2015/06/libri-per-seminarin-4.pdf Shkolla për gjuhën dhe kulturën e Atdheut dhe identiteti kombëtar (Seminar kombëtar për mësimin plotësues në gjuhën shqipe në diasporë, “Struga 2008”, 23-25 korrik 2008, Strugë)]. Ministria e Arsimit, Shkencës dhe e Teknologjisë e Kosovës, Prishtinë, 2009, fq. 17.­</ref> <ref>[http://kec-ks.org/wp-content/uploads/2016/03/Mesazhe-nga-klasa-II.pdf Mesazhe nga klasa II (Modele të mësimdhënies ndërvepruese)], Qendra për Arsim e Kosovës - Kosova Education Center, Prishtinë, 2007, fq. 15</ref> <ref name=PTO>[http://www.ptoweb.org/boal.html Pedagogy & Theatre of the Oppressed: A Brief Biography of Augusto Boal] {{webarchive |url=https://web.archive.org/web/20090302151127/http://www.ptoweb.org/boal.html |date=March 2, 2009 }}</ref> <ref>Bernd Overwien: ''[http://www.globaleslernen.de/sites/default/files/files/link-elements/Overwien%20lernendes%20Subjekt.pdf Das lernende Subjekt als Ausgangspunkt. Befreiungspädagogik und informelles Lernen] (PDF; 122&nbsp;kB).'' Abgerufen am 22. Mai 2010.</ref> <ref>[http://msupress.org/books/book/?id=50-1D0-33FD#.V1KZ8SN97o Liberation and Development: Black Consciousness Community Programs in South Africa], Leslie Anne Hadfield, 2016</ref>
 
== Shih edhe ==
Anonymous user