Ndryshimi mes inspektimeve të "Teoria e numrave"

413 bytes added ,  13 vjet më parë
==Teoria e numrave ==
 
Teoria e numrave është degë e matematikës së pastër e cila merret me studimin e vetive të numrave në përgjithësi, e posaçërisht atyre të plotë, si dhe me me një klasë më të gjerë problemesh të cilat dalin nga studimet e tilla.
Merret me probleme siç janë [[plotpjestueshmëria]] e numrave, kritere për gjetjen e numrave të cilat plotësojnë ndonjë kusht të caktuar, shpërndarjen e numrave të thjeshtë, gjetjen e numrit të particioneve të një numri natyral. Dis autorë teorinë e numrave e identifikojnë me aritmetikën, për dallim nga algjebra e cila merret më shumë me numra simbolik. Kontribuesit më të mëdhenj në teorinë e numrave janë: Gauss, Legendre, Hardy, Ramanujan, Litlewood, Rogers, Rieman etj.
 
Ndër problemet elementare që studiohen janë [[plotpjestueshmëria]] e numrave, kriteret për gjetjen e numrave të cilat plotësojnë ndonjë kusht të caktuar, shpërndarja e numrave të thjeshtë, gjetja e numrit të particioneve të një numri natyral.
 
Merret me probleme siç janë [[plotpjestueshmëria]] e numrave, kritere për gjetjen e numrave të cilat plotësojnë ndonjë kusht të caktuar, shpërndarjen e numrave të thjeshtë, gjetjen e numrit të particioneve të një numri natyral. DisDisa autorë teorinë e numrave e identifikojnë me aritmetikën, për dallim nga algjebra e cila merret më shumë me numra simbolik. Kontribuesit më të mëdhenj në teorinë e numrave janë: Gauss, Legendre, Hardy, Ramanujan, Litlewood, Rogers, Rieman etj.
 
Teoria elementare e numrave
 
Teoria analitike e numrave
 
Teoria algjebrike e numrave
 
Teoria gjeometrike e numrave
 
Teoria njehsuese e numrave
 
 
Anonymous user