Ndryshimi mes inspektimeve të "Matematika"

41 bytes added ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Matematika''' pretendonshpeshherë të jetëquhet mbretëreshë e [[shkenca]]ve. Ajo merret me studimin e raporteve sasiore dhe cilesorecilësore të objekteve konkrete dhe abstrakte, si dhe me studimin e formave hapësinore. Sipas Burbakistëve ([[Nicolas Bourbaki]]) ajo është shkencë që studjon relacionet dhe në thelbin e saj është kuptimi i numrit. Matematika është shkencë deduktive d.m.th përfundimet e saj janë të përgjithshme dhe të sakta.
 
Fillimet e matematikës humben në thellësitë e shekujve dhe ajo u shfaq si rezultat i vështrimeve dhe përvojës së njerëzve në përballje me problemet dhe nevojat praktike. Sistematizimi dhe përmbledhja e njohurive matematikore ka filluar relativisht vonë. Kinezët e lashtë, civilizimi i Inkëve, pastaj në Indi kishte një zhvillim të konsiderueshëm të matematikës.
Anonymous user