Dallime mes rishikimeve të "Liceu Kombëtar i Korçës"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
Liceu hapi dyert e tij më [[25 tetor]] [[1917]] si Liceu francez me vendimin e qeverisë së [[Republika Autonome e Korçës|Republikës Autonome të Korçës]]. Në 1921 ai u riemërua në Lice Kombëtar. Ishte një shkollë laike, ku të gjitha lëndët ishin në gjuhën frënge me përjashtim të lëndës së gjuhës shqipe <ref name="Municipality of Korce web page">{{cite web|url=http://www.bashkiakorce.gov.al/frontend/article.php?aid=142&cid=51|title=Liceu Francez i Korces|last=Municipality of Korce web page|language=Albanian|accessdate=17 mars 2011}}</ref>.
 
== ProfesoretProfesorët franceze te Liceut te KorceKorçe ==
[[Skeda:LICEU_FRANCEZ_(_KORҪË).jpg|parapamje|285x285px|'''Ne foton lart  duket godina e re e Liceut ndertuar nga bamiresi dhe filantropi korҫar Thoma Turtulli.''']]
[[Skeda:Rreth_drejtorit_teknik_te_Liceut.png|parapamje|310x310px|Foto e vitit 1920. Rreth drejtorit teknik te Liceut, Leon Perret, njenjë numurnumër i madh profesoreshprofesorësh te degjuardëgjuar te asaj kohe : Sotir Kozmo, Loni Kristo, Petraq Pepo, Aleko Kondili. ]]
Me 25 tetor 1917 u hap Liceu Kombetar i Korces. Drejtori i Liceut nga viti 1932 deri me 1938 ishte Xavier De Courville (De Kurvil)  1894-1984 Nje nder profesoret e njohur ishte Andre Bregeault (Andre Brezho),ish ambasador i Frances ne Rusi, martuar me nje spanjolle, e cila vritet gjate nje bombardimi te nje kishe ne Rusi. Nje tjeter profesor i njohur i pianos dhe i frengjishtes ishte Weincler (Venkler).
 
Me 25 tetor 1917 u hap Liceu KombetarKombëtar i KorcesKorçës. Drejtori i Liceut nga viti 1932 deri me 1938 ishte Xavier De Courville (De Kurvil)  1894-1984. NjeNjë nder profesoretprofesorët e njohur ishte Andre Bregeault (Andre Brezho), ish ambasador i FrancesFrancës ne Rusi, martuar me njenjë spanjolle, e cila vritet gjate njenjë bombardimi te njenjë kishe ne Rusi. Nje tjeterNjë tjetër profesor i njohur i pianos dhe i frengjishtesfrëngjishtes ishte Weincler (Venkler).
* [[Skeda:Xavier_de_Courville_.jpg|parapamje|412x412px|''Xavier de Courville'']] '''Xavier de Courville,''' doktor i Letrave (Paris Sorbonne, 1943),specialist në historinë e teatrit të shekullit të 18-të. - Drejtor i grupit teatror "The Little Scene" (1920-1930), themelues i Teatrit Arlequin (1930), pastaj profesor letrash në Shqipëri (1932-1939), autor i transmetimeve lirike në radio, ai rifilloi me gruaja Jacqueline Casadesus Arlequin Teatri në 1941, u bë Micropéra në vitin 1954. Docteur ès lettres (Paris Sorbonne, 1943), spécialiste d'histoire du théâtre du 18e siècle. - Directeur de la troupe théâtrale "La petite scène" (1920-1930), fondateur du Théâtre Arlequin (1930), puis professeur de lettres en Albanie (1932-1939), auteur d'émissions lyriques à la radio, il reprend avec son épouse Jacqueline Casadesus le Théâtre Arlequin en 1941, devenu Micropéra en 1954
 
* [[Skeda:Xavier_de_Courville_.jpg|parapamje|412x412px|''Xavier de Courville'']]
* [[Skeda:Xavier_de_Courville_.jpg|parapamje|412x412px|''Xavier de Courville'']] '''Xavier de Courville,''' doktor i Letrave (Paris Sorbonne, 1943), specialist në historinë e teatrit të shekullit të 18-të. - Drejtor i grupit teatror "The Little Scene" (1920-1930), themelues i Teatrit Arlequin (1930), pastaj profesor letrash në Shqipëri (1932-1939), autor i transmetimeve lirike në radio, ai rifilloi me gruaja Jacqueline Casadesus Arlequin Teatri në 1941, u bë Micropéra në vitin 1954. Docteur ès lettres (Paris Sorbonne, 1943), spécialiste d'histoire du théâtre du 18e siècle. - Directeur de la troupe théâtrale "La petite scène" (1920-1930), fondateur du Théâtre Arlequin (1930), puis professeur de lettres en Albanie (1932-1939), auteur d'émissions lyriques à la radio, il reprend avec son épouse Jacqueline Casadesus le Théâtre Arlequin en 1941, devenu Micropéra en 1954.
 
* Drejtori i pare ishte Vital Gerson.
* NjeNjë tjetertjetër profesor ishte ish oficeri Recoing qe punonte mbi baza vullnetare.
* Ne vitin 1920 ciftiçifti Joinon ; Profesor Roland (kimi) ; L’Eglise (muzike)
* Ne vitin 1921 drejtor teknik i Liceut ishte Leon Monbouyran – profesionist, energjik, i ndershemndershëm.
* Shteti shqipetarshqiptar i jep titullin “Mesues“Mësues i Popullit”.
* Ne vitin 1924 sherbenshërben si drejtor teknik për per njenjë kohe te shkurter shkurtër Victor Coutant, ish drejtor i Liceut te GjirokastresGjirokastrës i cili u mbyll.Per Për pak kohe drejton edhe mesuesimësuesi Oddes.
* Ne vitin 1925 – 1926 drejtor teknik ishte Jules Bailly Comte – brilant, vdes papritur me 1928.
 
* PerPër punenpunën e tij vetemohuesevetëmohuese i akordohet dekorata me e late “Urdheri“Urdhri i KaloresitKalorësit te Skenderbeut”Skënderbeut” dhe me pas “Mesues“Mësues i Popullit”.
 
* Se bashku me ketekëtë drejtor kaq te afte punuan profesoretprofesorët G. Limbour, M. Journe, Oddes, A. Marfort.
* Pas vdekjes se tij drejtojnedrejtojnë Liceun drejtoret Joseph Deslions dhe Leon Pereti njenjë nga drejtuesit me te suksesshemsuksesshëm, se bashku me te sherbeninshërbenin profesoretprofesorët Andre Bregeault, Jean Bigou, Pierre Saint-Genez, Francois de Laur, M. Maraval, Celestine Daniele, Cavalier, Paul Boy sidhe mesuesitmësuesit e fillores Rene Granier dhe Lucien Gavlier.
* Ne vitin 1933 vdes Leon Perreti, edhe ketij drejori i akordohet dekorata e larte “Urdheri i Kaloresit te Skenderbeut” dhe me pas “Mesues i Popullit” pas 40 viteve.
* Nderkohe vijne profesore te rinj si Robert Berjeaud,Jean Mejer e Ravignet.