Dallime mes rishikimeve të "Liceu Kombëtar i Korçës"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
Me 25 tetor 1917 u hap Liceu Kombëtar i Korçës. Drejtori i Liceut nga viti 1932 deri me 1938 ishte Xavier De Courville (De Kurvil) 1894-1984. Një nder profesorët e njohur ishte Andre Bregeault (Andre Brezho), ish ambasador i Francës ne Rusi, martuar me një spanjolle, e cila vritet gjate një bombardimi te një kishe ne Rusi. Një tjetër profesor i njohur i pianos dhe i frëngjishtes ishte Weincler (Venkler).
 
* [[Skeda:Xavier_de_Courville_.jpg|parapamje|412x412px|''Xavier de Courville'']]
* '''Xavier de Courville,''' doktor i Letrave (Paris Sorbonne, 1943), specialist në historinë e teatrit të shekullit të 18-të. - Drejtor i grupit teatror "The Little Scene" (1920-1930), themelues i Teatrit Arlequin (1930), pastaj profesor letrash në Shqipëri (1932-1939), autor i transmetimeve lirike në radio, ai rifilloi me gruaja Jacqueline Casadesus Arlequin Teatri në 1941, u bë Micropéra në vitin 1954. Docteur ès lettres (Paris Sorbonne, 1943), spécialiste d'histoire du théâtre du 18e siècle. - Directeur de la troupe théâtrale "La petite scène" (1920-1930), fondateur du Théâtre Arlequin (1930), puis professeur de lettres en Albanie (1932-1939), auteur d'émissions lyriques à la radio, il reprend avec son épouse Jacqueline Casadesus le Théâtre Arlequin en 1941, devenu Micropéra en 1954.
 
* Drejtori i pare ishte Vital Gerson.
* Se bashku me këtë drejtor kaq te afte punuan profesorët G. Limbour, M. Journe, Oddes, A. Marfort.
* Pas vdekjes se tij drejtojnë Liceun drejtoret Joseph Deslions dhe Leon Pereti një nga drejtuesit me te suksesshëm, se bashku me te shërbenin profesorët Andre Bregeault, Jean Bigou, Pierre Saint-Genez, Francois de Laur, M. Maraval, Celestine Daniele, Cavalier, Paul Boy sidhe mësuesit e fillores Rene Granier dhe Lucien Gavlier.
* Ne vitin 1933 vdes Leon Perreti, edhe ketijkëtij drejoridrejtori i akordohet dekorata e larte “Urdheri“Urdhri i KaloresitKalorësit te Skenderbeut”Skënderbeut” dhe me pas “Mesues“Mësues i Popullit” pas 40 viteve.
* NderkoheNdërkohe vijnevijnë profesoreprofesorë te rinj si Robert Berjeaud, Jean Mejer e Ravignet.
* Me vone derisa pushtuesit italiane, pushuan nga puna dhe perzune nga ShqiperiaShqipëria profesoretprofesorët franceze, Liceu u drejtua nga njenjë tjetertjetër profesionist i shquar si Xavier De Courville, me ekipin e tij i perberepërbëre nga profesori i talentuar i pianos dhe gjuhesgjuhës frengefrënge Jacques Winckler (Venkler).
* Per punenpunën e mire dhe te shkelqyershkëlqyer profesori dhe drejtori De Courville, ashtu si paraardhesitparaardhësit e tij do te dekorohej nga mbreti Zog me dekoraten“Urdheridekoratën “Urdhri i KaloresitKalorësit te Skenderbeut”Skënderbeut” dhe me pas “Mesues“Mësues i Popullit” pas 40 viteve,ndersa mesuesvendërsa mësuesve te tjeretjerë te siperpermendursipërpërmendur ju akordua titulli “Mesues“Mësues i Merituar”.
* Ne vitin 1936 numeroheshinnumëroheshin  mbi 550 liceista nga te ciletcilët kishin marre bakaloreatin vetemvetëm 197 studente.
* Me 1939, kur Liceu u mbyll nga italianet ishin bakaloruar 256 liceista, prej te cilevecilëve 105 kishin studiuar ne France.
* PerfaqesuesiPërfaqësuesi i FrancesFrancës ne ShqiperiShqipëri do te shprehej perpër ketekëtë Lice : ”Kjo eshteështë njenjë vatervatër jo vetemvetëm e mendimit te FrancesFrancës, por edhe te ideve liridasheseliridashëse, ne krahasim me prirjet ultranacionaliste agresive te pushtuesve italiane.
 
ShenimShënim : Ne ketekëtë shkrim u shfrytezuanshfrytëzuan materiale nga libri i pr. Uran Asllanit “Studentet Shqiptare te Frances”Francës” si dhe te dhenadhëna nga pr. Beqir Ajazi ish student i ketijkëtij Liceu (sot ne moshenmoshën 97 vjecarevjeçare).
 
== Profesorë tjetër të Liceut ==
* [[Safet Butka]]
 
== Studente te njohur shqiptare te Liceut te KorcesKorçës ==
 
== Studente te njohur shqiptare te Liceut te Korces ==
[[Skeda:Xhavid_Beli.jpg|parapamje|Xhavid Beli|242x242px]][[Skeda:Adem_Beli.jpg|parapamje|174x174px|'''Adem Beli''']]
[[Skeda:Diploma-Liceu_Francez.jpg|parapamje|409x409px|Diploma e Universitetit te Tuluzes]]
 
=== Xhavid Beli ===
Xhavid Beli, lindi ne KorceKorçe, me 07.10.1909,ne familjen e Arif Belit, kadiut te Korces. Xhavidi ishte nder studentet e pare te ketijkëtij Liceu, madje eshteështë nder maturantet e pare. Per Për rezultate te mira u mbajt edhe perpër dy vite shkollore si mesuesmësues i ketijkëtij Liceu perpër klasat e ultaulëta. Me bursenbursën e shtetit shqiptar me 1928 dergohetdërgohet ne France ne AkademineAkademinë BujqesoreBujqësore te Tuluzes, ne Fakultetin Miks te MjekesiseMjekësisë.
 
'''Adem Beli''',vellai vëllai me i vogel vogël lindi ne KorceKorçe me 03.VI.1909 pasi e mbaroi ketekëtë Lice futet ne shkollenshkollën Ushtarake te PlotesimitPlotësimit dhe merr gradengradën nentogernëntoger dhe sherbenshërben si oficer i ushtriseushtrisë shqiptare. Ne vitin 1935 filloi studimet me burse ushtarake ne Universitetin e BolonjesBolonjës dhe me pas studion ne Tuluze (France) perpër InxhinjeriInxhinieri Agrare. Pas mbarimit te universitetit kthehet ne atdhe dhe  punon  ne detyra te larta shteteroreshtetërore. Me 31 dhjetor te vitit 1946, arrestohet perpër bindjet e tij nacionaliste dhe perendimoreperëndimore dhe denohetdënohet me pushkatim, me pas me 20 vite. Akuza – permbysjepërmbysje e Pushtetit Popullor  ne bashkepunimbashkëpunim, me grupin e Deputeteve te drejtuar nga Riza Dani.
[[Skeda:Hatixhe Alizoti.jpg|parapamje|230x230px|Hatixhe Alizoti]]
[[Skeda:Pr.Weincler_dhe_Hatixhe_Alizoti_nga_e_majta_e_tij._.jpg|parapamje|286x286px|Pr.Weincler dhe Hatixhe Alizoti nga e majta e tij. ]]
 
=== Hatixhe Alizoti ===
Hatixhe Alizoti ka studiuar ne ketekëtë Lice. Ajo u largua nga jeta ne njenjë moshe fare te re. Nxenese shembulloreNxënëse shembullore, me aftesiaftësi  te radha perpër moshenmoshën e saj, zoterontezotëronte shkelqyeshem frengjishtenshkëlqyeshëm frëngjishten, italishten etj.   
[[Skeda:Shadije Beli 1940.jpg|parapamje|Shadije Beli 1940]]
[[Skeda:Shadije_Alizoti_Beli_klasa_e_VI_(viti_1928).jpg|parapamje|288x288px|Shadije Alizoti Beli klasa e VI (viti 1928)]]
 
=== Shadije Alizoti Beli ===
NjeNjë nxenesenxënëse e shkelqyershkëlqyer, me rezultate te larta. Zoteronte Zotëronte disa gjuhe te huaja.
 
=== Të diplomuarit e njohur ===
* [[Enver Hoxha]]
* [[Pandi Geço]]
* [[Pandi Spiro Cici|Pandi Cici]]
* [[Mahir Domi]]
* [[Vedat Kokona]]
* [[Selman Riza]]
* [[Ptoleme Xhuvani]]
* [[Dhimitër Shuteriqi]]
* [[Nonda Bulka]]
* [[Anton Mazreku]]
* [[Kolë Paparisto]]
* [[Misto Treska]]
* [[Niko Qafzezi]]
* [[Fahredin Nuri]]
* [[Sotir Kuneshka]]
 
== Aspekte nga vizitat e personaliteteve te huaj ne ShqiperiShqipëri ==
 
=== Zhysten Godar Zhysten Godar (Justin Godart) (26 Nëntor 1871 - 12 Dhjetor 1956) ===
Personalitet politik francez me ide përparimtare, deputet dhe ministër në qeverinë e Francës gjatë Luftës I Botërore, mik i Shqipërisë, të drejtat e së cilës i mbrojti në arenën ndërkombëtare. Vizitoi Shqipërinë disa herë e në periudha të ndryshme : së pari më 1921, pasi kishte ngritur zërin në përkrahje të të drejtave kombëtare të Shqiptarëve të marra nëpër këmbë nga Fuqitë e Mëdha fituese të Luftës I Botërore dhe nga shtetet fqinje ballkanike. Prane tij  Sybi Beli.
[[Skeda:Pamje_nga_vizita_e_senatorit_francez_Zhysten_Godard_ne_Pogradec_me_1921_.Mes_tyre_me_numur_(3)_Syhbi_Beli_.jpg|parapamje|459x459px|Zhysten Godar (Justin Godart) (26 Nëntor 1871-12 Dhjetor 1956) ]]
<br />[[Skeda:Korce.Pamje_nga_balloja_e_vitit_1938._Pjesemarres_Kryetari_Bashkise,Prefekti.Ne_rradhen_siper_i_treti_majtas_Xhavid_Beli.jpg|parapamje|351x351px|Korce. Pamje nga balloja e vitit 1938. PjesemarresPjesëmarrës Kryetari BashkiseBashkisë, Prefekti. Ne rradhenradhën sipersipër i treti majtas Xhavid Beli]]
[[Skeda:Korce,Pogradec.Nga_vizita_e_perfaqesueseve_te_Fuqive_te_Medha,_per_ceshtjen_e_kufijve,viti_1922..jpg|parapamje|315x315px|KorceKorçe, Pogradec. Nga vizita e perfaqesuesevepërfaqësueseve te Fuqive te MedhaMëdha,ceshtjen çështjen e kufijve, viti 1922. Mes tyre Sybi Beli (i pari djathtas ne rradhen sipersipër). ]]
[[Skeda:Lidhja_e_Kombeve_dërgoi_një_komision_të_përfaqësuesve_nga_fuqitë_e_ndryshme_në_rajon..jpg|parapamje|407x407px|Lidhja e Kombeve dërgoi një komision të përfaqësuesve nga fuqitë e ndryshme në rajon. Në nëntor 1921, Lidhja vendosi që kufijtë e Shqipërisë duhet të jenë të njëjta si ato qe kishin qenë në vitin 1913, me tre ndryshime të vogla që favorizonin Jugosllavinë. ]]