Dallime mes rishikimeve të "Llojet e rrezikuara"

105 bytes removed ,  3 vjet më parë
Korrigjim
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Korrigjim)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
{{Statusi i ruajtjes}}Një '''specie e rrezikuar''' është një specie e cila është kategorizuar si shumë e mundshme për t'u zhdukur. I rrezikuar (EN), siç kategorizohet nga [[Lista e Kuqe e BNRN-së|Lista e Kuqe]] e [[BNRN|Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës]] (BNRN), është statusi i dytë më i ashpër i konservimit për popullatat[[popullata|popullsitë]] e egranatyrë në skemën e [[BNRN]] pas Krizave të Kritikuara-së.
 
Në vitin 2012, listaLista e kuqeKuqe e IUCNBNRN-së paraqiti në mbarë botën 3079 [[kafsha|kafshë]] dhe 2655 specie bimore[[bima|bimë]] si specie të rrezikuara (EN) në mbarë botën. Shifrat për vitin 1998 ishin respektivisht 1102 dhe 1197.<ref name="iucn 2012.2">{{cite web |url=http://www.iucnredlist.org/documents/summarystatistics/2012_2_RL_Stats_Table_2.pdf |title=IUCN Red List version 2012.2: Table 2: Changes in numbers of species in the threatened categories (CR, EN, VU) from 1996 to 2012 (IUCN Red List version 2012.2) for the major taxonomic groups on the Red List |accessdate=2012-12-31 |publisher=[[IUCN]] |year=2012 |format=PDF}}</ref>
 
Shumë vende kanë ligje që mbrojnë speciet e ruajtura, për shembull, ndalimi i gjuetisë, kufizimi i zhvillimit të tokës ose krijimindërtimi i ruajtjeve.Parqeve Numrat e popullsisë, tendencat dhe statusi i ruajtjes së specieve mund të gjenden në listat e organizmave sipas popullsisëKombëtare.
 
==Statusi i ruajtjes==