Dallime mes rishikimeve të "Gjergj Arianiti"

[[Skeda:Wikiarianit.jpg|parapamje|290px|Busti i Gjergj Aranitit në Librazhd]]
'''Gjergj Arianiti''' (1383 - [[Durrësi|Durrës]] ose [[Shkodra|Shkodër]], 1461<ref name=":1">{{Cite book|title=Gjergj Kastrioti "Athleta Christi", Përzgjedhje studimesh të Klerikëve Katolikë|last=Sirdani|first=Marin|publisher=Botime Françeskane|year=2018|isbn=9789995697730|location=Shkodër|pages=176-177|chapter=Në shka fajiset Skanderbegu|authorlink=Marin Sirdani}}</ref>-63<ref name=":0" />) ka qenë një fisnik [[Shqiptarët#Etimologjia|arbër]] që drejtoi beteja të shumta kundër [[Perandoria Osmane|Perandorisë Osmane]]. Ishte i ati i [[Donika Kastrioti|Donikës]], aleat<ref name="Pipa1978" /> dhe rival<ref name=":3">{{Harvnb|Dani|2016|page=466.}}</ref> i [[Skënderbeu|Skënderbeut]] si dhe xhaxhai nga i [[Moisi Golemi|Moisi Golemit]]. Ishte ndër fisnikët e [[Besëlidhja e Lezhës|Besëlidhjes së Lezhës]], por e la aleancën [[Rrethimi i Beratit (1455)|pas humbjes në Berat]].<ref name="Pipa1978">{{cite book|last=Pipa|first=Arshi|title=AlbanianTrilogia literatureAlbanica III: socialAlbanian perspectives|url=httpsLiterature://books.google.com/books?ei=AH6yT9bbK6fb4QT8g8CjCQ&id=pECAAAAAIAAJ|accessdate=17 FebruarySocial 2012Perspectives|year=19782013|publisher=R. TrofenikPrinci|isbn=978-3-87828-106-1|page=499789928409096|quote=AryanitesComnenius[...] Arianit Komneni, Scanderbeg'svjehrri father-in-i lawSkënderbeut, wasishte hisaleati allydhe andmiku friendi onlytij fori avetëm shortpër time.një Afterkohë the battleshkurtër. ofPas Beratbetejës së Beratit, AryanitesArianiti abandonede thebraktisi AlbanianLidhjen leaguearbërore, dealingduke withu Napleslidhur andme VeniceNapolin independentlydhe untilVenedikun hismëvetësisht deathderi inkur vdiq më 1461.|location=Tiranë|pages=47|origyear=1978|trans-title=Trilogjia Albanika III: Letërsia shqipe: Perspektiva shoqërore}}</ref> Sipas [[Fan Noli|Nolit]], Arianiti gëzonte famë ndërkombëtare si mbrojtës i [[Krishtërimi|Krishtërimit]], edhe pse nuk u konvertua nga ortodoks në katolik.<ref name=":2">{{Cite book|title=Shpikja e Mesjetës|last=Dani|first=Doan|publisher=Pika pa sipërfaqe|year=2016|isbn=9789928185303|location=Tiranë|pages=425}}</ref>
 
== Emri ==
3.800

edits