Ndryshimi mes inspektimeve të "Energjia diellore"

1.383 bytes added ,  1 vit më parë
v
U kthyen ndryshimet e 185.200.215.192 (diskutimet) në versionin e fundit nga Crazy about kpop.
(Faqja u zëvendësua me 'eshte perfundimisht vari karin mos e lexoni se do ju qahet kari o quna')
Etiketa: Zëvendësuar
v (U kthyen ndryshimet e 185.200.215.192 (diskutimet) në versionin e fundit nga Crazy about kpop.)
Etiketa: Rollback
{{Burimet e ripërtëritshme të energjisë}}
eshte perfundimisht vari karin mos e lexoni se do ju qahet kari o quna
 
'''Energjia diellore''' ''(solare)'' mbështet pothuaj të gjithë jetën në tokë nëpërmes [[fotosinteza|fotosintezës]] që nga shfaqja e [[organizmit]] të parë. Njerëzit e përdorin energjinë diellore për ndriçim, ngrohtësi, rritjen e të korrave dhe për shndërrimin e fuqisë diellore në energji elektrike.
 
Energjia diellore (energjia diellore) është forma e ngrohjes dhe e dritës së rrezatimit diellor që i jep jetë klimës së tokës dhe mbështet jetën. Ai gjithashtu klasifikohet si energji e rinovueshme, një burim energjie që fiton nxehtësi ose fuqi nga rrezet e diellit. Në vitet e fundit, teknologjia e energjisë diellore është përdorur në energjinë e rinovueshme. Me energji diellore nënkuptohet energjia (termikeo-elektrike) e prodhuar nga shfrytëzimi i drejtpërdrejte te energjisë se rrezatuar nga [[Dielli]] drejt Tokës. Në çdo ore Dielli transmeton drejt orbitës 1 kWh për meter katror. Energjia Diellore bën pjesë në grupin e energjive te rinovueshme si Biomasa, Biokarburanti, Gjeotermike, Hidroenergjetike, Eolike etj. Teknologjitë kryesore për prodhimin e energjisë termike dhe elektrike nga dielli janë :
 
# Paneli Diellor Termik
# Paneli Diellor me përqendrim
# Paneli fotovoltaik
 
Shndërrimi i energjisë diellore në energji elektrike quhet ndryshe [[fotovoltaik]].
 
== Lidhje të jashtme ==
 
{{fizi-cung}}
 
[[Kategoria:Fizikë]]