Dallime mes rishikimeve të "Reaksioni kimik"

2.343 bytes removed ,  3 vjet më parë
U largua krejt përmbajtja e artikullit.
v (fix)
(U largua krejt përmbajtja e artikullit.)
Etiketa: Duke zbrazur
[[Skeda:Hydrochloric acid ammonia.jpg|thumb|right|Reaksion kimik]]
'''Reaksioni kimik''' është bashkëveprim midis dy apo më shumë lëndëve gjatë shndërrimeve kimike.
== Komponentët e reaksioneve kimike ==
Reaksionet kimike paraqiten me anë të barazimeve kimike. Barazimet kimike përbëhen prej anës së majtë dhe anës së djathtë të barazimit.
:'''A + B = AB'''
Në anën e majtë të barazimit shënohen reaktantët ('''A''' dhe '''B'''), ndërsa në anën e djathtë produktet ('''AB''').
Reaksion kimik kemi kur substanca ndryshon krejtesisht dhe fitohet substance e re.
Shenjat e reaksionit kimik jane :
1. Formimi i gazit
2. Formimi i Funderrines
3. Ndryshimi i ngjyres
4. Ndryshimi i temperatures
 
Faktoret që ndikojn ne shpejtsinë e reaksionit janë:
*rritja e temperatures-
*rritja e shtypjes-
*rritja e siperfaqes kufitare-
*rritja e katalizatorit
 
== Ndarja e reaksioneve ==
Barazimet kimike në përgjithësi ndahen në barazime të kthyeshme (''Reverzibile''<math>\rightleftarrows</math> ) dhe të pakëthyeshme (''Ireverzibile'' →).
Numri i reaksioneve kimike është mjaft i madh prandaj dhe ndarja ose klasifikimi i tyre është i domosdoshëm në bazë të vetive, energjisë kimike që lirohet etj.
* '''[[Reaksioni i sintezës (bashkimit)]]'''
:[[Azoti|N]]<sub>2</sub> + 3 [[Hidrogjeni|H]]<sub>2</sub> → 2 [[Amoniak|NH<sub>3]]</sub>
* '''[[Reaksioni i analizës (shpërbërjes)]]'''
:2 [[Uji|H<sub>2</sub>O]] → 2 [[Hidrogjeni|H]]<sub>2</sub> + [[Oksigjeni|O]]<sub>2</sub>
* '''[[Reaksioni i kondenzimit]] - Dimerizimit'''
* '''[[Reaksioni i zëvendësimit]] dhe zëvendësimit të dyfisht'''
* '''[[Reaksioni i neutralizimit]]
* '''[[Reaksioni i precipitimit]]
:2 [[Natriumi|Na]] + 2 [[Acidi klorhidrik|HCl]] → 2 [[Kloruri i natriumit|NaCl]] + [[Hidrogjeni|H]]<sub>2</sub>(g)
NaOH + HCl → NaCl + H<sub>2</sub>O
* '''[[Reaksioni i polimerizimit]]'''
* '''[[Reaksioni i polikondenzimit]]'''
* '''[[Reaksioni Protolitik]] që zhvillohen me lëshim-pranim të protoneve'''
* '''[[Reaksioni i oksido-reduktimit]] që zhvillohet me lëshim-pranimin e elektroneve''' Nr i mases është i barabarte me nr atomik + nr e n0.A=Ar=M
Reaksionet kimike ndahen ne Rrektable (fillestare) dhe produkt ( perfundimtare)
 
== Referencat ==
 
[[Kategoria:Substanca kimike]]
[[Kategoria:Kimi]]
 
 
{{cung}}
{{kimi-cung}}
Anonymous user