Ndryshimi mes inspektimeve të "Lidhja e Prizrenit"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
=== Qëndrimi autonomist ===
Më 27 shtator 1878 në gazetën "Tercüman-i sark", botuar në Stamboll, kryeredaktor i së cilës ishte [[Sami Frashëri]], u botua një program autonomie për vilajetet e banuara nga shqiptarët. Sipas tij, duhej që këto vilajete 1. të bashkoheshin në një [[Vilajeti shqiptar|vilajet shqiptar]]; 2. nëpunësit që do të punonin atje të dinin gjuhën shqipe; 3. dy herë në vit të mblidhej një Kuvend i Përgjithshëm i vilajetit; 4. gjuha e shkollës dhe e administratës të jetë shqipja, turqishtja të përdorej vetëm në komunikim me pushtetin qendror; 5. të krijohej një milici shqiptare për gjithë vilajetin. Qëndrimi fillestar centralist i dokumentuar te Kararnameja mori kahje autonomiste nga fundi i 1880,<ref>{{Harvnb|Bartl|1995|pages=108-110}}.</ref> me sa duket nga ndikimi i Abdyl Frashërit.<ref>{{Citation|last=Kopeček|first=Michal|title=Discourses of collective identity in Central and Southeast Europe (1770–1945)|url=https://books.google.com/books?id=TpPWvubBL0MC&printsec=frontcover&dq=Discourses+of+collective+identity+in+Central+and+Southeast+Europe#v=onepage&q&f=false|accessdate=January 18, 2011|edition=|series=|volume=2|date=|year=2006|publisher=Central European University Press|location=Budapest, Hungary|isbn=963-7326-60-X|oclc=|doi=|doi-inactive-date=|bibcode=|page=|pages=|nopp=|chapter=|chapterurl=|quote=Soon after this first meeting, ... mainly under the influence of ... Abdyl Frashëri ... new agenda included ... the fonding of an autonomous Albanian Vilayet|ref=}}</ref>
 
[[Skeda:Lidhjet letrare shqiptare - arabe.jpg|thumb|<nowiki>'''</nowiki>Lidhjet letrare shqiptare<nowiki>'''</nowiki>]]
 
==Shih edhe==