Ndryshimi mes inspektimeve të "Emevitët"

40 bytes added ,  1 vit më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Umayyad dynasty")
 
'''Emevitët''' ose '''Umajadët''' ishin një familjafamilje arabe e cila erdhi në pushtet -duke krijuar [[Kalifati Emevi|kalifatiKalifatin Emevi]] midis viteve 661 dhe 750 dhe më vonë edhe në Spanjën Islame ndërmjet viteve 750 dhe 1031. Në periudhën para-islame, ata ishin një fis i spikatur [[Kurejsh|kurejshi,]] si pasardhës të Ummja ibn Abd Shams. Përkundër kundërshtimit të vendosur ndaj profetit [[Islami|islamik]] [[Muhammedi|Muhammed]], Umajjadët përqafuan Islamin përpara vdekjes së këtij të fundit në vitin 632. Një anëtar i klanit, [[Osman ibn Afan|Uthmani]], vazhdoi të bëhej Kalifi i tretë Rashidun në vitet 644 - 656, ndërsa anëtarët e tjerë ishin guvernatorë në pozita të ndryshme. Një prej këtyre guvernatorëve, Muavije I, fitoi Luftën Civile të Parë Muslimane në vitin 661 dhe themeloi [[Kalifati Emevi|Kalifatin Umajad]] me kryeqytetin e saj në [[Damasku|Damask]] Sirisë. Kjo shënoi fillimin e '''dinastisëDinastisë Emevite (Umajadët')'', '''dinastisë''' së parë të trashëguar në [[Historia e fesë islame|historinë e Islamitfesë islame]] dhe idinastia e vetmivetmesundonsundoi mbi të gjithë botën islame të kohës së saj.
 
'''Emevitët ose Umajadët''' ishin një familja arabe e cila erdhi në pushtet -[[Kalifati Emevi|kalifati]] midis viteve 661 dhe 750 dhe më vonë edhe në Spanjën Islame ndërmjet viteve 750 dhe 1031. Në periudhën para-islame, ata ishin një fis i spikatur [[Kurejsh|kurejshi,]] si pasardhës të Ummja ibn Abd Shams. Përkundër kundërshtimit të vendosur ndaj profetit [[Islami|islamik]] [[Muhammedi|Muhammed]], Umajjadët përqafuan Islamin përpara vdekjes së këtij të fundit në vitin 632. Një anëtar i klanit, [[Osman ibn Afan|Uthmani]], vazhdoi të bëhej Kalifi i tretë Rashidun në vitet 644 - 656, ndërsa anëtarët e tjerë ishin guvernatorë në pozita të ndryshme. Një prej këtyre guvernatorëve, Muavije I, fitoi Luftën Civile të Parë Muslimane në vitin 661 dhe themeloi [[Kalifati Emevi|Kalifatin Umajad]] me kryeqytetin e saj në [[Damasku|Damask të]] Sirisë. Kjo shënoi fillimin e '''dinastisë Umajadët''', '''dinastisë''' së parë të trashëguar në [[Historia e fesë islame|historinë e Islamit]] dhe i vetmi që sundon mbi të gjithë botën islame të kohës së saj.
[[Category:Articles containing Arabic-language text]]
 
24

edits