Dallime mes rishikimeve të "Prepoli"

2 bytes added ,  3 vjet më parë
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
Qyteti i Prijepoles sic flitet u ngrit nga karavanet mesjetare qe vinin nga Raguza apo Dubrovniku i sotem per ne Stamboll.I pozicionuar nen malet e Jadovnikut dhe Zllatarit ky vend gezon potencial per zhvillimin e nje qyeti dhe vendosjen e popullesise.Qyteti gezoi rendesi te madhe me ndertimin e Manastirit te Millesheves ku dhe behet vendvarrimin i Shen Svaes-Sveti Sava.
Kryeshit qyteti zhvillohet ne njeren nga brigjet e lumit te Limit dhe MilleshevesMilleshevkes.Tek mbas ardhjes se austro-hungarezeve bregu tjeter behet me objektet e para dhe ngrihet ura mbi lum qe ende sot shfrytezohet.
Nen zgjedhjen austro-hungareze qyeti zhvillohet dhe hapen shkolla ne fshatra dhe gjimnazi ne qytet(1913) se bashku me shkollen profesionale.
Lufta e pare boterore percillet si ngjarje e destabilizimit te vendit dhe periudhe e shpernguljes se popullsise.
Lufta e dyte boterore e gjen te okupar nga gjermanet, por kjo ane ishte shume aktive ne levizjet dhe akcionet ani fashiste.Heroi i SarajvesSarajeves - Vladimir Peric VALTER vjen nga ky qytet ku emrin e tij e mban shkolla fillore ne qyetet.Ne fshtin e Babines zhvillohen luftime me forcat gjermane dhe behet shtylle e ketij rajoni per mbrojtje te vendti.Heroi Boshko Buha bie heroikisht ne betejen e Jabukes ne kufrin me Malin e Zi afer qytetit.
Me formimin e Repubikes Socialiste Federative te Jugosllavise qyeti perjeton lulezim dhe zhvillim te hovshem.Ne cdo aspekt behen ndryshime dhe popullesia fillon te rritet per 2-fishin e meparshem.Ky hov i zhvillimit dhe nje fryme e re dhe neutrale mes popujve fillojne te zbehet ne fundin e viteve 80-ta kur ndodh coptimi i RSF Jugosllavise.
Qyteti perjeton shkaterrimin industrial pasi qe shumica e fabrikave shuhen dhe ne peridhen e bombardimeve disa pjese behen cak i bombave.Pas perfundumit te konflikteve qyteti shenon zvogelim te popullsise dhe shkaterrim gete plote te industrise.
 
== Ekonomia ==
Anonymous user