Ndryshimi mes inspektimeve të "Njeriu"

5.406 bytes removed ,  1 vit më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
{{Speciesbox
| color = beige
| name = Njeriu<ref>{{cite journal |author1=Francesco d'Errico |author2=Chris B |year=2011 |title=Evolution, revolution or saltation scenario for the emergence of modern cultures? |url= |journal=Phil. Trans. R. Soc. B |volume=366 |issue=1567 |pages=1060–69 |doi=10.1098/rstb.2010.0340 |pmid=21357228 |pmc=3049097}}</ref>
| image = Human.svg
| image_caption = Një mashkull (djathtas) dhe një femër (djathtas)
| temporal_range = {{Short fossil range|0.195|0}}
| status = LC
| trend = increasing
| status_system = iucn3.1
| regnum = [[Animalia]]
| phylum = [[Chordata]]
| classis = [[Mammalia]]
| ordo = [[Primates]]
| familia = [[Hominidae]]
| subfamilia = [[Homininae]]
| tribus = [[Hominini]]
| genus = Homo
| species = sapiens
| subspecies = sapiens
| authority = [[Carolus Linnaeus|Linnaeus]], 1758
| range_map = World human population density map.png
| range_map_caption = Densiteti i popullimit të njerëzve
| status = LC
| status_system = IUCN3.1
| status_ref = <ref name=IUCN>{{Cite journal | author = Global Mammal Assessment Team | title = ''Homo sapiens'' | journal = [[The IUCN Red List of Threatened Species]] | volume = 2008 | page = e.T136584A4313662 | publisher = [[IUCN]] | date = 2008 | url = http://www.iucnredlist.org/details/136584/0 | doi = 10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T136584A4313662.en | access-date = 14 January 2018 | deadurl = no | archiveurl = https://web.archive.org/web/20171207092900/http://www.iucnredlist.org/details/136584/0 | archivedate = 7 December 2017 | df = dmy-all }}</ref>
|synonyms_ref =<ref>{{cite web |url=http://www.etymonline.com/index.php?term=Homo+sapiens&allowed_in_frame=0 |title=''Homo sapiens'' Etymology |publisher=''[[Online Etymology Dictionary]]'' |accessdate=25 July 2015 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20150725141602/http://www.etymonline.com/index.php?term=Homo+sapiens&allowed_in_frame=0 |archivedate=25 July 2015 |df=dmy-all }}</ref>
|synonyms =
{{collapsible list|bullets = true
|title=<small>Species synonymy</small>
|''aethiopicus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''americanus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''arabicus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''aurignacensis''<br /><small>Klaatsch & Hauser, 1910</small>
|''australasicus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''cafer''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''capensis''<br /><small>Broom, 1917</small>
|''columbicus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''cro-magnonensis''<br /><small>Gregory, 1921</small>
|''drennani''<br /><small>Kleinschmidt, 1931</small>
|''eurafricanus''<br /><small>(Sergi, 1911)</small>
|''grimaldiensis''<br /><small>Gregory, 1921</small>
|''grimaldii''<br /><small>Lapouge, 1906</small>
|''hottentotus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''hyperboreus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''indicus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''japeticus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''melaninus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''monstrosus''<br /><small>Linnaeus, 1758</small>
|''neptunianus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''palestinus''<br /><small>McCown & Keith, 1932</small>
|''patagonus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''priscus''<br /><small>Lapouge, 1899</small>
|''proto-aethiopicus''<br /><small>Giuffrida-Ruggeri, 1915</small>
|''scythicus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''sinicus''<br /><small>Bory de St. Vincent, 1825</small>
|''spelaeus''<br /><small>Lapouge, 1899</small>
|''troglodytes''<br /><small>Linnaeus, 1758</small>
|''wadjakensis''<br /><small>Dubois, 1921</small>
}}
}}
'''Njerëzit''' janë primatë dykëmborë që i përkasin llojit '''''Homo sapiens''''' ([[Latinisht]]: "njeri i zgjuar" ose "njeri i ditur") dhe familjes [[Hominidae]], familjes së madhe të majmunëve.<ref>{{cite journal |author=Goodman M, Tagle D, Fitch D, Bailey W, Czelusniak J, Koop B, Benson P, Slightom J |title=Primate evolution at the DNA level and a classification of hominoids |journal=J Mol Evol |volume = 30 |issue=3 |pages=260 – 6 |year=1990 |id=PMID 2109087}}</ref><ref>{{cite web |title=Hominidae Classification |work=Animal Diversity Web @ UMich |url=http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/classification/Hominidae.html |accessdate=2006-09-25}}</ref> Ata janë të vetmit anëtarë që kanë mbijetuar prej gjinisë ''Homo''.
 
Njerëzit kanë një tru shumë të zhvilluar, i aftë për të kryer koncepte abstrakte si arsyetimi, të folurit, analiza e vetvetes dhe zgjidhja e problemeve. Kjo aftësi mendore, e kombinuar me një trup vertikal që i mundëson duarve manipulimin e objekteve, e ka bërë njeriun të përdorë shumë më mirë se çdo specie tjetër veglat.
 
ADN-ja mitokondriale dhe gjetjet e fosileve tregojnë se njeriu modern e ka origjinën prej Afrikës rreth 200000 vjet më parë.<ref>[http://www.mnh.si.edu/anthro/humanorigins/ha/sap.htm The Smithsonian Institution, Human Origins Program]</ref> Sot, njerëzit jetojnë në çdo kontinent, me një popullsi prej rreth 6.8 miliard.<ref name="popclock">{{cite web
|url=http://www.census.gov/ipc/www/popclockworld.html
|title=World POPClock Projection
|accessdate=2009-09-19
|publisher=U.S. Census Bureau, Population Division/International Programs Center}}</ref>
 
== Historia ==
=== Evolucioni ===