Dallime mes rishikimeve të "Fabrika e parë e trikotazhit në Korçë"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Skeda Ali_Demir_Alizoti_me_djalin.jpg u largua pasi që është shlyer nga Commons prej JuTa)
No edit summary
{{Pa referenca}}
{{Pp}}
Në fillim të shtatorit [[1925]], për herë të parë në [[Shqipëria|Shqipëri]], u hap në [[Korça|Korçë]] një Fabrikë  Trikotazhi. Kjo sipërmarrje u realizua nga Ali Alizoti ardhur nga Greqia me familjen edhe ortaku i tij Nazima Ypi (daja i sportistit të mirënjohur Asllan Rusi). Për blerjen e makinerive shkoi në Gjermani Nazima Ypi, i cili ishte specializuar në këtë vend në fushën e tekstileve të trikotuara. Makineritë e para te ardhura ishin manuale, ato u zëvendësuan më pas edhe me makineri elektrike. Kapitali për këtë investim u sigurua nga shitja e pronave të Ali Alizotit dhe Nazima Ypit të ndodhura në Veria dhe Kozhan (Kozan) të Greqisë.
 
[[Skeda:Pamje_brenda_Fabrikes_se_pare_te_Trikotazhit_ne_Korce.jpg|parapamje|329x329px|Hapja e fabrikes se pare e Trikotazhit ne Korce]]
Fillimisht ndërtesa ku fabrika filloi veprimtarinë ishte para shtëpisë së z,Memeda Shtylla dhe më vonë në ndërtesën e z. Sabri Qyteza. Në vijim sipërmarrja kaloi prapa hotel Palas, në dyqanet e Vasillaq Moskës (në bulevard), me pas në rr. Naim Frashëri Nr. 21 dhe më në fund në Tiranë në bllokun e dyqaneve (të cilat dotë bëheshin një kompleks dyqanesh shtetërore). Vlen perpër tu permendurpërmendur se njenjë nga drejtueset teknike te kesajkësaj fabrike ishte Sofika Xoxe (e shoqja e Koci Xoxes), me profesionalizmin e saj ajo pergatitipërgatiti mjaft punonjesepunonjëse te reja si dhe vete vajzat e  Ali Alizotit te cilat punonin se bashku me punetoretpunëtoret.
 
Teknologet që nevojiteshin për funksionimin e fabrikës ishin zonjat e zonjushet e ardhura nga Greqia madam,Gjylatër zonja Dikrani,  zonjushat Agavni, Siranush (bija e madam Gjylaterit,  modeliste) etj . Zonjat në fjalë ishin me origjinë nga krahina e prodhimit të sixhadeve të Armenisë. Duhet theksuar se zonja Gjylater ngriti linjën e sixhadeve persiane në Shqipëri.
[[Skeda:Hapja_e_Fabrikes.jpg|parapamje|406x406px|Ali D.Alizoti me nje nga vellezerit Juma ne dyqanin  e Tiranes]]
Kjo linjë nuk pati jetëgjatësi,u prodhuan dy sixhade të kontureve të mëdha. Kështu u përgatit një halli me përmasa 5m5 m x 3.5m,5 m, dizenjo e së cilës përmbante: fushën e blertë anash me lule dhe në pjesën qëndroreqendrore ishte [[Mbreti Zogu I|Mbreti Zog]] mbi një kalë të bardhë (sipas një pikture të artistit [[Spiro Xega]]) e cila u vendos ne pallatin mbreterormbretëror. Kjo sixhade, mjaft e goditur artistikisht dhe profesionalisht, u zhduk  kur pallati mbretëror u grabit me hyrjen e Italisë Fashiste në Shqipëri. Ndërsa sixhadenë e dytë, Alizoti ia shiti Ambasadës Jugosllave në vitin 1948.
 
Rreth viteve 30, po në [[Korça|Korçë]], Nazima Ypi krijoi edhe një fabrikë tjetër trikotazhi me Fadil Garon dhe Ismail Kapshticën, meqeqenësemeqenëse linja e sixhadeve nuk e pati suksesin e pritur. Ndërkohë Madam Gjylatëri, u caktua mësuese në “Shkollën Qytetëse të Vajzave” në Korçë. Këtu ajo përgatiti dhjetra kuadro, të cilat punuan më pas si specialiste në punishten e sixhadeve të Korçës që drejtohej nga Garo Avakian, pinjoll nga familjet ermene te sjella për fabrikën e trikotazheve.
 
Fabrika kishte ngritur një dyqan shitje në Tiranë në kompleksin tregtar “Vllazën Juma” në Rr. 28 Nëntori (që u dogj gjatë luftës së Tiranës Nëntor 1944) dhe një tjetër dyqan luksoz në Vlorë që administrohej nga Ahmet Nurja. Në bazë të një dekreti të posaçëm, të nxjerrë në vitin 1947 nga presidenti i R.P. të Shqipërisë, pa asnjë shpërblim fabrika u shtetëzua. Ishte pikërisht kjo fabrikë që do të përgatiste plejadën e qindra punëtoreve të specializuara për të punuar në trikotazh dhe në saje të kësaj tradite kjo industri funksionoi deri vone.<references />
 
[[Skeda:Foto_e_fabrikes_se_pare_ne_Korce.jpg|parapamje|394x394px|NjeNjë foto e fabrikesfabrikës se pare ne KorceKorçe]]
[[Skeda:Vajza_duke_punuar_ne_fabrike.jpg|parapamje|308x308px|Pamje nga puna ne fabrike]]
[[Skeda:Nje grua duke punuar ne fabriken e pare te Trikotazhit ne Korce.jpg|parapamje|293x293px|'''Shadije Alizoti Beli ne fabrike''']]
[[Skeda:Foto nga jashte fabrikes se pare te Trikotazhit ne Korce.jpg|parapamje|392x392px|'''Foto nga jashtejashtë fabrikesfabrikës se pare te Trikotazhit ne KorceKorçe''']]
 
[[Skeda:Licensa e fabrikes se Trikotazhit.jpg|parapamje|366x366px|'''LicensaLicenca e fabrikesfabrikës se Trikota''''''zhit''']]
<br />
[[Skeda:Punuese_ne_Fabriken.jpg|parapamje|382x382px|Punuese ne FabrikenFabrikën e Trikotazhit ne KorceKorçe]]
[[Skeda:Njerez duke punuar ne fabriken e Trikotazhit ne Korce.jpg|parapamje|305x305px|'''Ali Alizoti me vajzenvajzën Shadije''' ]]
<br />