Ndryshimi mes inspektimeve të "Pushtimi sovjetik i Letonisë në 1940"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Soviet occupation of Latvia in 1940")
 
v
Më 28 maj 1940, Ministri lituanez në Moskë mori një shënim nga Molotov i cili merrej me rrëmbimin e dyshuar të dy ushtarëve sovjetikë në Vilna. Qeveria lituaneze u përpoq ta qartësonte këtë çështje me një komision sovjetiko-lituanez nën kushtet e paktit të ndihmës së ndërsjellë. Moska e kundërshtoi këtë propozim dhe ndërpreu diskutimin e mëtejshëm, shpejt duke treguar dhe luajtur pjesën e tyre:
 
* Më 12 qershor 1940 jepet urdhri për një bllokadë totale ushtarake në Estoni drejt [[ Flota Balltike |Flotës Baltike]] Sovjetike: sipas drejtorit të Arkivit Shtetëror Rus të Departamentit të Marinës Pavel Petrov (C.Phil.) Duke iu referuar materialeve në arkiv<ref>{{Fi icon}} [http://www.mil.fi/laitokset/tiedotteet/1282.dsp Pavel Petrov] at Finnish Defence Forces home page</ref><ref>{{Ru}} [http://www.rusin.fi/publications/warinpetsamo/indexEN.html documents published] from the State Archive of the Russian Navy</ref>
* 14 qershor 1940 - Ndërsa vëmendja botërore është përqendruar në [[ Rënia e Francës |rënien e Parisit ndaj Gjermanisë naziste]] një ditë më parë, Molotov akuzon vendet baltike për komplot kundër Bashkimit Sovjetik dhe [[ 1940 Ultimatum Sovjetik në Lituani |dorëzon një ultimatum në Lituani]] për krijimin e një qeverie të miratuar prej sovjetikëve. Në të njëjtën ditë, bllokada sovjetike e Estonisë hyri në fuqi. Sipas dëshmive të dëshmitarëve okularë të hedhura së bashku nga hetuesit Estonezë dhe Finlandezë, dy bomba sovjetike rrëzuan aeroplanin e pasagjerëve finlandez ''[[ Kaleva (aeroplan) |Kaleva]]'' duke fluturuar nga Talin për në Helsinki duke transportuar tre pako diplomatike nga legatat e SH.B.A.-së në [[Talini|Tallinn]], [[Riga]] dhe [[Helsinki]]. Punonjësi i Shërbimit të Jashtëm amerikan [[ Henry W. Antheil Jr. |Henry W. Antheil Jr.]] u vra në këtë aksident.<ref>[http://www.afsa.org/fsj/may07/lastflight.pdf The Last Flight from Tallinn] </ref>
* 15 qershor 1940 - trupat sovjetike pushtojnë Lituaninë<ref name="TM006241940">[http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,764071-2,00.html Five Years of Dates] at ''Time'' magazine on Monday, Jun. 24, 1940</ref> dhe pozicionojnë trupat për të pushtuar Letoninë.
 
=== Pushtimi i Letonisë nga Gjermania naziste 1941-1944 ===
[[File:Riga_1941_Nazi_Welcome.jpg|djathtas|parapamje|200x200px| Banorët e [[Riga|Rigës]] mirëpresin ardhjen e trupave naziste |lidhje=Special:FilePath/Riga_1941_Nazi_Welcome.jpg]]
Lufta Sovjetike-Gjermane shkurtoi vitin e parë të pushtimit Sovjetik. Ofensiva naziste, e nisur më 22 qershor 1941, pak më shumë se një javë pasi u kryen dëbimet masive, hyri në Rigë më 1 korrik 1941. Kjo ndërpreu e planet e dokumentuara të NKVD për të deportuar disa qindra mijëra njerëz më shumë nga shtetet e Balltikut në 27 dhe 28 qershor, 1941.
 
* Zalts, Alberts, editor, [http://latvians.com/en/Reading/LatvianEconomicReview/018-No2-April-1940-Munters.php ''Latvian Economic Review, No. 2 (18), April 1940''], Riga: Latvian Chamber of Commerce and Industry, 1940
* Švābe, Arveds, [http://latvians.com/en/Reading/TheStoryOfLatvia/SoLatvia-01-chap.php ''The Story of Latvia – A Historical Survey''], Stockholm: Latvian National Foundation, 1949
 
== Referenca ==
 
== Linqe të jashtme ==