Ndryshimi mes inspektimeve të "Të huajt në forcat e armatosura gjermane gjatë Luftës së Dytë Botërore"

v
 
Në [[ Fronti Lindor (Lufta e Dytë Botërore) |Frontin Lindor]] vullnetarët dhe rekrutët në ''[[ Ostlegionen |Ostlegionen]]'' përbëheshin nga një forcë luftarake ekuivalente me 30 divizione gjermane deri në fund të vitit 1943. Nga mesi i vitit 1944 mbi 600,000 trupa të Legjioneve/Trupave Lindore u mblodhën nën komandën e gjeneralit Ernst-Gusht Köstring, duke origjinuar kryesisht nga periferia e perandorisë Sovjetike; ato përbëheshin nga pakicat myslimane jo-sllave si turkestanët, tatarët e Vollgës, Kaukazianët e Veriut dhe Azerbajxhanasit, si dhe gjeorgjianët dhe armenët.<ref>Motadel 2014, p. 220.</ref> Efektiviteti i përgjithshëm i bashkëpunëtorëve ushtarakë të Gjermanisë naziste u përshkrua nga një komandant gjerman si një e pesta e mirë, një e pesta e keqe dhe tre e pesta jo konsistente.<ref>Hartmann 2013, p. 33.</ref>
[[Skeda:Estonian_Legion_recruiting_point.jpg|parapamje| Pika e regjistrimit të [[ Legjioni Estonez |Legjionit Estonez]], 1942 ]]
Shumë nga vullnetarët e huaj luftuan nën flamurin e swastikës nga zonat jashtë Evropës dhe ishin të motivuar nga një dëshirë për lirinë e kombeve të tyre kundër sundimit Sovjetik ose Imperializmit Britanik.<ref name=":0" /> Duke vendosur vullnetarët nga Evropa Lindore, të cilët luftuan së bashku me gjermanët, në kontekst, historiani gjerman [[ Rolf-Dieter Müller |Rolf-Dieter Müller]] komenton se njerëzit në vendet nga Finlanda në Rumani "papritmas u gjetën të zënë midis çekiçit të 'kuq' dhe kudhrës 'kafe' ", duke i lënë atyre pak e mundësi; "tronditja e tyre kolektive e mëvonshme ndaj pamëshirshmërisë gjermane u tejkalua vetëm nga mospëlqimi dhe madje urrejtja e tyre ndaj Bashkimit Sovjetik".<ref>Müller & Ueberschär 1997, p. 177.</ref>
 
Trupat jo-gjermane kështu përbënin një gamë të gjerë etnike, duke filluar nga popujt kryesisht turkik në ''Ostlegionen e'' deri te [[sllavët]] [[Myslimani|muslimanë]] në [[ Divizioni i 13-të në malet Waffen të SS Handschar |Divizionin e 13-të malor Waffen të SS Handschar]] dhe Indianët e [[ Indische Legjioni |Legjionit Indische]] ([[ Ushtria Kombëtare Indiane |Ushtria Kombëtare Indiane]] luftoi kundër britanikëve në anën japoneze). Për shumicën e vullnetarëve nga komunitetet muslimane, armiqësia e tyre kundër Sovjetikëve buronte nga ndjenjat e tyre anti-ruse, impulset fetare (përçmimi i tyre për ateizmin Sovjetik për shembull), shoqëruar nga përvoja negative e politikave të Stalinit për kombësinë, dhe nga prishja përkatëse e mënyrës së tyre të jetës.<ref name=":1" />