Ndryshimi mes inspektimeve të "Aleanca e shenjtë"

ska përmbledhje të redaktimeve
 
[[Skeda:Holy Alliance.png|parapamje|200px|Aleanca e shenjtë]]
 
Kjo marrëveshje ishte nxitur nga ana e perandorit rus Aleksandërit I-rë dhe pas vendosjes së saj, marrëveshja u zgjerua me praninpraninë e shteteve tjera. Me këtë marrëveshje, mbretërit deklaronin qëndrimin e tyre për mirëmbajtjen e fesë, paqes dhe drejtësisë. Në shenjë të kësaj marrëveshjemarrëveshjeje u mbajtën kongresi evropianeuropian në Ahën ([[1818]]), në Tropau ([[1820]]), në Laibach (Lubjanë, [[1821]]), dhe në Veronë ([[1822]]). Rrjedha politike të ngushta me marrëveshjen si duket nuk ka pasur, mirëpo kjo shprehje u lidhëlidh ngushtë me shprehjen e politikës restauruese. Marrëveshja u thye si pasojpasojë e interesave kundërthënëse të perandorëve me rastin e luftës greke për pavarësi.
Në këtë Kongres u modifikua edhe harta gjeografike.
 
Anonymous user