County (Shtetet e Bashkuara): Dallime mes rishikimesh

Shpëtim i burimeve 2 dhe etiketim 0 si të prishura.) #IABot (v2.0
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
Shpëtim i burimeve 2 dhe etiketim 0 si të prishura.) #IABot (v2.0
 
Rreshti 1:
[[Skeda:USA Counties.svg|370px|parapamje|[[Shtetet e Bashkuara]] dhe kufinjtë e niveleve të dytë të administratës e tyre]]
Termi '''konte''' (anglisht: county) është një njësi administrative në [[Shtetet e Bashkuara]]. Konteja është ndarja e dytë administrative në ShBA, pas ndarjës në [[Shtetet Federale të Amerikës|shtete federale]]. Termi "konte" përdoret në 48 nga 50 shtetet federale të Amerikës, në [[Louisiana]] përdoret termi "parish" (që do të thotë: Famulli) dhe në [[Alaska]] përdoret termi "borough" (që do të thotë: një lloj qarku ose rrethi).<ref name="NACO overview">http://www.naco.org/Counties/Pages/Overview.aspx {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20130417063950/http://www.naco.org/Counties/Pages/Overview.aspx |date=17 prill 2013 }} - E hapur më 22 shkurt 2011</ref> Momentalisht ekzistojnë 3,143 konte në ShBA.
 
Qyteti kryesor quhet "[[County Seat]]", përveç kryeqendrat në [[Louisiana]] quhen "Parish Seat". Qarqet në [[Connecticut]] dhe në [[Rhode Island]] konsiderohen si njësi territoriale ose njësi gjeografike dhe nuk kanë kryeqendra.<ref>http://www.ri.gov/facts/trivia.php - E hapur më 23 janar 2010</ref><ref>http://www.ct.gov/sots/cwp/view.asp?a=3188&q=392376 {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20111127033757/http://www.ct.gov/sots/cwp/view.asp?a=3188&q=392376 |date=27 nëntor 2011 }} - E hapur më 23 janar 2010</ref>
 
Numri mesatare i konteve është 62 për çdo shtet federal. Shteti me numrin më të madh të konteve është [[Texas|Teksasi]] me 254, shteti me numrin më të vogël të konteve është [[Delaware]] me 3. Në regjistrimin e popullsisë dhe banesave të vitit 2000, mesatarja e popullsisë së një konteje ishte rreth 100,000 banorë. [[Los Angeles County (Kaliforni)|Los Angeles County]] është konteja më e populluar me rreth 9,880,000 banorë (Regj. popullsisë 2009), ai është më madh sa tetë shtete të ShBA-së. Ndërsa [[Loving County (Texas)|Loving County]] është konteja me popullsinë më të vogël, ka vetëm 82 banesa (Regj. popullsisë 2010).