Ndryshimi mes inspektimeve të "David Ben-Gurion"

Shpëtim i burimeve 4 dhe etiketim 0 si të prishura.) #IABot (v2.0
(përmirësime teknike, zëvendësova: Janar → janar, Shkurt → shkurt, Maj → maj (2), Qershor → qershor, Korrik → korrik, Tetor → tetor (2), Nëntor → nëntor (2), Dhjetor → dhjetor duke përdorur AWB)
(Shpëtim i burimeve 4 dhe etiketim 0 si të prishura.) #IABot (v2.0)
Pas kësaj, Ben-Gurion ndryshoi politikën drejt britanikëve, duke thënë: "Paqja në Palestinë nuk është situata më e mirë për të penguar politikën e Letrës së Bardhë".<ref>S. Teveth, 1985, 'Ben-Gurion and the Palestinian Arabs', p. 199</ref> Ben-Gurioni besonte se një zgjidhje paqësore me arabët ishte e pamundur dhe shpejt filloi pregatitjen e Yishuvit për luftën. Sipas Teveth 'përmes fushatës së tij për të mobilizuar Yishuvin në mbështetje të tentativës britanike për luftë, ai u mundua që të ndërtojë bërthamën e "ushtrisë hebreje", dhe suksesi i tij në këtë përpjekje solli fitoren e Zionistëve në luftën për themelimin e shteti hebre. '<ref>S. Teveth, 1985, 'Ben-Gurion and the Palestinian Arabs', p. 200</ref>
 
Gjatë [[Lufta e Dytë Botërore|Luftës së Dytë Botërore]], Ben-Gurion inkurajoi hebrenjtë e Palestinës të ishin vullnetarë në ushtrinë britanike. Ai iu tha hebrenjve "të mbështesnin britanikët duke menduar sikur nuk ka një Letër të Bardhë dhe të kundërshtojnë Letrën e Bardhë duke menduar sikur nuk ka luftë".<ref>[http://bgarchives.bgu.ac.il/moreshet/ben_gurion/horshi.html Ben-Gurion's road to the State] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20060215143209/http://bgarchives.bgu.ac.il/moreshet/ben_gurion/horshi.html |date=15 shkurt 2006 }} Ben-Gurion Archives {{he icon}}</ref> Rreth 10% e hebrenjve të Palestinës u bënë vullnetarë për ushtrinë britanike, duke përfshirë femrat. Në të njëjtën kohë Ben-Gurioni ndihmoi në imigrimin ilegal të mijëra hebrenjve europianë drejt Palestinës gjatë një periudhe kur britanikët vendosnin kufizime për imigrimin hebre.
 
Më 1946 Ben-Gurioni pranoi që Haganah mund të bashkëpunonte me Irgunin e Menachem Beginit në luftimet kundër britanikëve. Ben-Gurion fillimisht pranoi të kryejë planin e Beginit në bombardimin e Hotelit King David, me qëllimin e ngacmimit (sesa vrasjes) të ushtrisë britanike të vendosur atje. Gjithsesi, kur rreziqet e vrasjeve në masë u bënë të dukshme, Ben-Gurioni i tha Beginit të mos e kryejë operacionin; Begini refuzoi.<ref>. [[Paul Johnson (writer)|Paul Johnson]], ''A History of the Jews'', p. 523.</ref>
 
=== Partitë fetare dhe status kuoja ===
Në shtator 1947, Ben-Gurioni arriti marrëveshje status kuoje me partinë ortodokse Agudat Yisrael. Ai i dërgoi një letër Agudat Yisraelit duke thënë se ndërkohë që ai i përkushtohej themelimit të një shteti jo-teokratik me liri fetare, ai premtonte se Shabbati (dita e shtatë e javës hebreje, duke filluar në perëndim të së premtes deri natëne së shtunës) do ishte dita zyrtare e pushimit e Izraelit, se në shtet kuzhinat e furnizuara do përdornin ushqimin e Kosherit (ushqimi izraelit), se çdo përpjekje do bëhej për të vendosur një jurisdiksion të vetëm për të gjitha familjet hebreje dhe se çdo sektor do kishte autonomi në sferëne edukimit.<ref>[httphttps://web.archive.org/web/20110716140234/http://w3.kfar-olami.org.il/asaf/pedagogical/ezrahut/status.doc The Status Quo Letter], in Hebrew</ref>.
 
=== Lidershipi ushtarak dhe Eksodi palestinez i vitit 1948 ===
 
== Ben-Gurioni dhe Negevi ==
Ben-Gurion besonte se shkretëtira pak e populluar dhe shterpë e Negevit ofronte një mundësi të mrekullueshme për hebrenjtë që të vendoseshin në Palestinë pa asjnë shqetësim nga popullata arabe. Ai vendosi një shembull personal duke krijuar kibucin Sde Boker në qendër të Negevit dhe krijoi Mbajtësen Kombëtare të Ujit që sillte ujë në atë zonë. Ai pa mundimin për ta bërë shkretëtirën të lulëzuar si një zonë ku njerëzit hebrenj mund të kryennin një kontribut të madh për njerëzimin si një të tërë.<ref>[http://bgarchives.bgu.ac.il/moreshet/ben_gurion/mash.html Importance of the Negev] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20070223082404/http://bgarchives.bgu.ac.il/moreshet/ben_gurion/mash.html |date=23 shkurt 2007 }} David Ben-Gurion, 17 January 1955 {{he icon}}</ref>
 
Ben-Gurion është i varrosur përkrah me gruan e tij Paula në Midreshet Ben-Gurion në shkretëtirën e Negevit.
 
== Çmimet ==
* Në vitin 1951 dhe 1971, Ben-Gurioni u shpërblye me çmimin Bialik për mendimin hebre.<ref name=bialik>{{Cite web| title = List of Bialik Prize recipients 1933-2004 (in Hebrew), Tel Aviv Municipality website| url = http://www.tel-aviv.gov.il/Hebrew/_MultimediaServer/Documents/12516738.pdf| accessdate = 13 mars 2010| archiveurl = https://web.archive.org/web/20071217143811/http://www.tel-aviv.gov.il/Hebrew/_MultimediaServer/Documents/12516738.pdf| archivedate = 17 dhjetor 2007| url-status = dead}}</ref>
 
== Përkujtimi ==