Dallime mes rishikimeve të "Gjykata Kushtetuese e Kosovës"

Shpëtim i burimeve 1 dhe etiketim 0 si të prishura.) #IABot (v2.0
(Shpëtim i burimeve 1 dhe etiketim 0 si të prishura.) #IABot (v2.0)
Para vitit 2009, shqyrtimet kushtetuese në Kosovë janë ushtruar nga gjykatat e tjera. Me Kushtetutën e Kosovës të vitit 1974, Dhomës Kushtetuese të Gjykatës Supreme i ishte dhënë edhe autoriteti për të shqyrtuar aktet legjislative për pajtueshmërin e tyre me ligjet më të larta. Kushtetuta e Republikës së Kosovës e vitit 1990 parashikonte një Gjykatë Kushtetuese (shqip: ''Gjyqi Kushtetues'').
 
Gjatë periudhës së administratës ndërkombëtare, të [[Misioni i Organizatës së Kombeve të Bashkuara në Kosovë|Misionit të Organizatës së Kombeve të Bashkuara në Kosovë - UNMIK-ut]], me Kornizën Kushtetuese të vitit 2001 parashikohej "Dhoma e Posaçme e Gjykatës Supreme" e cila do të merrej me shqyrtimin e kushtetutshmërisë së akteve legjislative. <ref>2001 Constitutional Framework (Kosovo), § 9.4.11.</ref> Megjithatë, autoriteti përfundimtar ishte tek Përfaqësuesi Special i Sekretarit të Përgjithshëm të Organizatës së Kombeve të Bashkuara - Administratori i Kosovës. <ref>[{{Cite web |url=http://www.gjk-ks.org/repository/docs/Aktgjykim%20KO29_KO48-12%20ang%20.pdf |title=Judgement of 20.07.2012 n° KO 29/12 and KO 48/12] |accessdate=31 dhjetor 2017 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20170221011238/http://www.gjk-ks.org/repository/docs/Aktgjykim%20KO29_KO48-12%20ang%20.pdf |archivedate=21 shkurt 2017 |url-status=dead }}</ref> <ref>[http://www.gjk-ks.org/repository/docs/gjk_ko_119_14_ang.pdf Judgement of 21.08.2014 n° KO 119-14]</ref> <ref>[http://www.gjk-ks.org/repository/docs/gjkk_ko_103_14_ang.pdf Judgement of 30.06.2014 n° KO 103-14]</ref>
 
== Përbërja ==