Ndryshimi mes inspektimeve të "Centralet bërthamore"

Lidhje të jashtme të shpëtuara: 2 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0
v
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 2 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0)
 
== Reaktori ==
[[Skeda:Fig118a Bruce booster & 37 el.jpg|thumb|left|Shufra të grumbulluar që formojnë lëndën djegëse për reaktor.<ref>{{Cite web |url=http://canteach.candu.org/imagelib/37000-fuel-1.htm |title=Kopje e arkivuar |accessdate=13 maj 2011 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110610141355/http://canteach.candu.org/imagelib/37000-fuel-1.htm |archivedate=10 qershor 2011 |url-status=dead }}</ref>]]
Në figurë janë paraqitur disa shufra të grumbulluar që formojnë lëndën djegëse për reaktor, të cilat formohen nga uraniumi i pasuruar. UO2 presohet në pilula dhe pilulat bashkohen në tufë duke formuar shufrat në mënyrë të njejtë.
Ky lloj reaktori në shtypje të lartë është tipi i reaktorit i cili më së shpeshti përdoret për centrale berthamore.
 
[[Skeda:Pressure.gif|thumb|right|Centralet bërthamor me reaktor me ujë në shtypje të lartë.<ref>[{{Cite web |url=http://www.solcomhouse.com/nuclearpowerplants.htm |title=Nuclear Power Plants<!-- Roboti gjeneroi titull për referencën -->] |accessdate=13 maj 2011 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110425062049/http://www.solcomhouse.com/nuclearpowerplants.htm |archivedate=25 prill 2011 |url-status=dead }}</ref>]]
 
Ky reaktor në figurë paraqet centralin bërthamor me reaktor me ujë në shtypje të lartë. Ky reaktor ka dy unaza të ujit: unaza primare (radioaktive) e ujit dhe unaza sekondare (avull) e ujit.