Dallime mes rishikimeve të "Kathrine Switzer"

2.499 bytes added ,  2 vjet më parë
No edit summary
Kathrine Switzer lindi në Amberg të Gjermanisë, e bija e një gjenerali në Ushtrinë e Shteteve të Bashkuara. Familja e saj u kthye në Shtetet e Bashkuara në vitin 1949.<ref>{{cite news |url = http://www.germanroadraces.de/274-0-27111-katherine-switzer-65-jahre-gratulation-der.html |title = Katherine Switzer 65 Jahre - GRATULATION der Laufpionierin! |last = Milde |first = Horst |date = January 5, 2012 |language = de |work = German Road Races e.V. |accessdate = March 19, 2013 |archive-url = https://web.archive.org/web/20140329011408/http://www.germanroadraces.de/274-0-27111-katherine-switzer-65-jahre-gratulation-der.html |archive-date = March 29, 2014 |dead-url = yes |df = mdy-all }}</ref> Ajo u diplomua në Shkollën e Mesme George C. Marshall në Fairfax County, Virginia, pastaj ndoqi kolegjin Lynchburg.<ref name="tomd">{{Cite book|url=https://archive.org/details/bostonmarathonfi00derd|title=Boston Marathon : the first century of the world's premier running event|last=1949-|first=Derderian, Tom|date=1996|page=302|publisher=Human Kinetics|isbn=0880114797|location=Champaign, IL|oclc=33160969|url-access=registration}}</ref> Ajo u transferua në Universitetin Siracuse në vitin 1967, ku studioi gazetari dhe letërsi angleze.<ref name="lady">{{cite web |url = http://www.mediaed.org/assets/products/151/Kathy_Switzer.pdf |title = Lady With Desire to Run Crashed Marathon |date = April 23, 1967 |work = The New York Times |accessdate = November 2, 2014 |format = pdf |deadurl = yes |archiveurl = https://web.archive.org/web/20120306124858/http://www.mediaed.org/assets/products/151/Kathy_Switzer.pdf |archivedate = March 6, 2012 |df = mdy-all }}</ref><ref name="tomd" /> Ajo fitoi një diplomë bachelor atje në vitn 1968 dhe një diplomë master në 1972.
 
===1967 Maratona e Bostonit===
 
Pasi trajneri i saj këmbënguli se një maratonë ishte shumë larg për t'u kandiduar nga një "grua e brishtë",<ref>{{cite news |url = http://www.abc.net.au/news/2015-08-22/women-shine-as-gender-barriers-continue-to-fall-us-army-rangers/6716888 |date = August 22, 2015 |publisher = Australian Broadcasting Commission |title = First women graduate from US Army Ranger School as gender barriers continue to fall |first = Jennifer |last = King |archiveurl = https://web.archive.org/web/20150822132200/http://www.abc.net.au/news/2015-08-22/women-shine-as-gender-barriers-continue-to-fall-us-army-rangers/6716888 |archivedate = August 22, 2015 }}</ref> Switzer u trajnua për dhe përfundoi Maratonën e Bostonit të vitit 1967 nën numrin e hyrjes 261 me klubin atletik Syracuse Harriers.<ref name="lady" /> Kishte pesë vjet të tjera përpara se gratë të lejoheshin zyrtarisht të garonin. Koha e saj e mbarimit prej afro 4 orësh dhe 20 minutash ishte afërsisht një orë pas përfundimtares së parë femër, Bobbi Gibb, e cila vrapoi e paregjistruar.<ref>{{cite web |url = http://www.coolrunning.com/boston/results2.htm |title = BAA Marathon Results |publisher = }}</ref> Ajo u regjistrua nën emrin neutral "K. V. Switchzer", për të cilën ajo tha se nuk është bërë për të mashtruar zyrtarët. Ajo deklaroi se kishte përdorur prej kohësh shkurtimin "K. V. Switchzer" për të nënshkruar artikujt që shkroi për letrën e saj universitare.<ref name="KS Life">{{cite web |url = http://kathrineswitzer.com/about-kathrine/1967-boston-marathon-the-real-story/ |title = 1967 Boston Marathon: The Real Story - Kathrine Switzer - Marathon Woman |publisher = |access-date = March 8, 2017 |archive-url = https://web.archive.org/web/20170322150001/http://kathrineswitzer.com/about-kathrine/1967-boston-marathon-the-real-story/ |archive-date = March 22, 2017 |dead-url = yes |df = mdy-all }}</ref> Ajo gjithashtu deklaroi që emri i saj ishte keqshkruar në certifikatën e lindjes, kështu që ajo shpesh përdorte inicialet e saj për të shmangur hutimin. Fotografi të zyrtarit të garës Jock Semple që përpiqeshin të hiqnin numrin e SWVZ-së ishin të përhapura në media.<ref name="SI_AngryOverseer">{{cite web |url = https://www.si.com/vault/1968/04/22/609806/angry-overseer-of-the-marathon |title = Angry Overseer Of The Marathon |work = Sports Illustrated |first = Myron |last = Cope |date = April 22, 1968 |accessdate = December 5, 2012 }}</ref>
 
 
 
==Burime==