Ndryshimi mes inspektimeve të "Shoqëria e të Shtypurit Shkronja Shqip"

ska përmbledhje të redaktimeve
}}
 
'''Shoqëria e të Shtypurit Shkronja Shqip''' ose '''Shoqëri e të shtypurit shkronjavet shqip''' 12 tetor 1879, [[Stamboll]], [[Perandoria Osmane]], ishte një organizatë [[Patriotizmi|patriotike]] e intelektualëve shqiptarë, që promovonin botimet in [[Gjuha shqipe|gjuhën shqipe]], veçanërisht tekste shkollore, të cilat ishin jashtëzakonisht të rëndësishme për arsimin e brezave të rinj.<ref name="Biernat">{{cite journal|issn=2225-0883|publisher=IDOSI Publications|year=2013|journal=World Journal of Islamic History and Civilization|volume=3 | issue = 1|url=http://idosi.org/wjihc/wjihc3%281%2913/1.pdf| author= Agata Biernat|page=2|title=Albanian Political Activity in Ottoman Empire (1878-1912)}}</ref><ref name="Elsie1">{{cite book|url=http://books.google.com/books?id=6inIiCF_930C&pg=PA479&lpg=PA479&dq=Society+for+Printing+the+Albanian+Writings&source=bl&ots=Q_xhW4w2Bs&sig=m4UC1AK0g_JtOc2H42G4mQvQULE&hl=en&sa=X&ei=BVUyUqOsJYHA4AP93YDICQ&ved=0CFAQ6AEwCA#v=onepage&q=Society%20for%20Printing%20the%20Albanian%20Writings&f=false |date=2010-03-19|title=Historical Dictionary of Albania|author=Robert Elsie|page=479|isbn=978-0810861886|publisher=Scarecrow Press|edition=2}}</ref><ref name="Elsie3">{{cite book|url=http://books.google.com/books?id=ox3Wx1Nl_2MC&pg=PA76&lpg=PA76&dq=Society+for+the+Publication+of+Albanian+Writings&source=bl&ots=ldYNddTKA3&sig=ZBx-pbxPN80FZmo0QKHRf4EmRqc&hl=en&sa=X&ei=MVkyUuynG5W24AO88IGgBg&ved=0CEQQ6AEwBQ#v=onepage&q=Society%20for%20the%20Publication%20of%20Albanian%20Writings&f=false|title=Albanian Literature: A Short History|author=Elsie, Robert| publisher=I. B. Tauris| date= 2005-12-22|isbn=978-1845110314|pages=69, 70, 71, 76, 81, 95, 98–99, 101–102, 118, 153|accessdate=2013-09-12}}</ref>
 
Kur u krijua, mes 28 anëtarëve themelues, katër ishin katolikë nga Shkodra ([[Pashko Vasa]], Ndoc Xhuxha, Nikollë e Gjon Bonati), katërmbëdhjetë ishin ortodoksë nga [[Korça]] e [[Gjirokastra]] dhe dhjetë ishin myslimanë. Ndër myslimanët, përpos dr. [[Ibrahim Temo|Ibrahim Starovës]], nëntë të tjerët ishin nga [[Vilajeti i Janinës]], ndër ta përfaqësues të familjeve të bejlerëve të vilajetit: [[Ferid pashë Vlora]], [[Mehmet Ali pashë Vrioni]], vëllezërit Vejsel dhe Ibrahim bej Dino, Mustafa bej Janina, Sejfullah bej Zavalani, Ahmed Shefki Gjirokastra si dhe [[Sami Frashëri|Samiu]] me [[Naim Frashëri|Naimin]]. Mund të përmendet edhe [[Mollà|Mullà]] [[Daut Boriçi]], i cili më 1882 i propozoi autoriteteve osmane që të botoheshin abetare dhe gramatika shqipe me shkronja arabe.<ref>{{Cite book|title=Aux origines du nationalisme albanais: La naissance d'une nation majoritairement musulmane en Europe|last=Clayer|first=Nathalie|publisher=Karthala editions|year=2018|isbn=9782811125356|location=|pages=272}}</ref>
 
==Shih edhe==
*[[Alfabeti shqip]]
*[[Komiteti Qendror për Mbrojtjen e të Drejtave Shqiptare]]
*[[Pashko Vasa]]
*[[Sami Frashëri]]
*[[Jani Vreto]]
*[[Rilindja Kombëtare]]
*[[Letërsia shqiptare]]
 
==ReferencesReferime==
{{reflist|2}}
 
[[Kategoria:Letërsia shqiptare]]
992

edits