Ndryshimi mes inspektimeve të "Sanxhaku i Smederevës"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
[[Pashalluku]] i Beogradit[[Beogradi]]t, gjatë sundimit Osman ka qenë njësi administrative ushtarake e Sulltanit. Në vitet 1800 ka filluar çlirimi i kësaj hapësire dhe ka vazhduar deri më 1875 me që rastë janë çliruar dhe pastruar nga raca shqiptare dhe racat tjera ballkanike me përkatësi fetare muslimane edhe 6 nahije tjera. Nga ky Pashalluk ka filluar krijimi i shtetit serb i cili që nga themelimi ka ndjekur një politik agresive ndaj racave tjera që nuk e pranonin asimilimin.
 
Me pasrimet racore dhe fetare që bëri ky pushtet nga Lugina Moravës (ndër ta 150.000 shqiptar), regjimi i dinastis së Obrenoviqve (1817-1903) vazhdon politiken e njëjtë dhe ja arrin që të thirrë në jetë Principaten e Serbisë. Nga kjo principat lëshohen urdhëresa të ndrshme me qëllim të vijimit të politikës së filluar dhe kështu më 1832 lëshohet urdhëresa me të cilën ndalohet qarkullimi i shqiptarve dhe boshnjakëve në teritorin e saj. Kjo urdhëres i drejtohej kryesish vendasve shqiptar dhe boshnjak d.m.th ata duheshin të paraqiteshin si serb përndryshe pasonte dënimi me 25 goditje shkopinjës. Pas dy viteve (1834) po nga zyret e kësaj principate lëshohet urdhëresa që ushtria e rregulltt e posa formuar të djegë fshatra nga që nuk i nënshtroheshin asimilimit.