Ndryshimi mes inspektimeve të "Sanxhaku i Smederevës"

v
 
== Faza e dytë e pastrimit ==
[[Figura:Distribution of Races on the Balkans in 1923.jpg|thumb|300px|Pastrimet etnike deri më 1923 (raca serbe, gorane dhe boshnjake = racë serbe)]]
Gjatë luftës ruse-turke të Krimit në vitet 1877-1878 fillon rritja e intensitetit të dëbimit që shënon edhe fazën e dytë të dëbimit masiv. Mbajtjes së këtyre viseve nën kontroll ju vijën nën ndihmë edhe reparte ushtarake e vullnetarë të racës rus.