Ndryshimi mes inspektimeve të "Japonia"

299 bytes added ,  1 vit më parë
Japonia ka marrëdhënje diplomatike me pothuajse të gjitha shtetet e pavarura dhe ka qënë pjesë aktive Kombeve të Bashkuara që nga dhjetori 1956. Japonia është antare e [[G7]], [[Bashkëpunimi Ekonomik Azi-Paqësor|BEAP]] dhe forumit "ASEAN Plus Three", si dhe është pjesmarrëse e [[Samiti i Azisë Lindore|Samitit të Azisë Lindore]]. Japonia firmosi një marrëveshje sigurie me Australinë në mars 2007 dhe Indinë në tetor 2008.<ref>{{cite web|url=http://www.mofa.go.jp/region/asia-paci/australia/joint0703.html|title=Japan-Australia Joint Declaration on Security Cooperation|trans-title=Japonia-Australia i bashkohen Deklaratës mbi Bashkpunimin e Sigurisë|publisher=Ministria e Punëve të Jashtme|language=en|accessdate=25 gusht 2010}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.mofa.go.jp/region/asia-paci/india/pmv0810/joint_d.html|title=Joint Declaration on Security Cooperation between Japan and India|trans-title=Deklarata e Përbashkët mbi Bashkpunimin e Sigurisë ndërmjet Japonisë dhe Indisë|publisher=Ministry of Foreign Affairs|language=en|date=22 tetor 2008|accessdate=25 gusht 2010}}</ref> Është vendi dhurues i pestë në botë për ndihmën zyrtare për zhvillim, duke dhuruar 9.2 miliard [[Dollari i Shteteve të Bashkuara|$]] në vitin 2014.<ref>{{cite web|url=http://www.oecd.org/dac/japan.htm|title=Statistics from the Development Co-operation Report 2015|trans-title=Statistikat nga Bashkpunimi i Zhvillimit Raporti 2015|publisher=OECD|language=en|accessdate=15 nëntor 2015}}</ref> Në vitin 2017, Japonia kishte rrjetin e pestë më të madh diplomatik në botë.<ref name="global-diplomacy-index">{{Cite web|url=https://globaldiplomacyindex.lowyinstitute.org/country_rank.html|title=Global Diplomacy Index – Country Rank|trans-title=Indeksi i Diplomacisë Globale|last=|first=|date=|website=Lowy Institute|language=en|access-date=1 prill 2018|ref=Lowy2017}}</ref>
 
Japonia ka lidhje të forta me [[Shtetet e Bashkuara të Amerikës|Shtetet e Bashkuara]]. Që kur Japonia u mposht nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët në [[Lufta e Dytë Botërore|Luftën e Dytë Botërore]], të dyja shtetet kanë mbajtur marrëdhënje të ngushta ekonomike dhe mbrojtëse. Shtetet e Bashkuara janë një treg i madh për eksportet japoneze dhe është burimi i parë për importet japoneze; Shba-ja është gjithashtu e angazhuar për të mbrojtur Japoninë, duke vendosur disa baza ushtarake për atë qëllim.<ref>{{cite web|url=http://afe.easia.columbia.edu/japan/japanworkbook/fpdefense/foreign.htm|title=Japan's Foreign Relations and Role in the World Today|trans-title=Marrëdhënjet e Jashtme të Japonisë dhe Roli në Botë Sot|website=Asia for Educators|language=en|accessdate=13 nëntor 2016}}</ref>
 
== Njësitë administrative ==