Ndryshimi mes inspektimeve të "Gadishulli Iberik"

korrigjim i gramatikës dhe disa linqe
v (Pqnlrn zhvendosi faqen Gadishulli Pirinej tek Gadishulli Iberik: askush nuk e quan gadishullin "Pirinej")
(korrigjim i gramatikës dhe disa linqe)
'''Gadishulli PirinejIberik''' është pjesë periferike e [[Evropa Jugore|Evropës Jugore]].[[Skeda:España y Portugal.jpg|thumb|300px|right| Pamje nga sateliti]]
== Gjeografia ==
 
Edhe pse i rrethuar menga ujërat e [[Oqeani Atlantik|Oqeanit Atlantik]] dhe të detit[[Deti Mesdhe|detit Mesdhe]], kufiri natyror i maleve të larta të Pirinejeve[[Pirenetë|Pirenejve]] e bënë mjaft të izoluar prej Evropës. MaletKëto male përfaqësojnë jo vetëm senjë paraqesinbarrierë barrierën relievorerelievi, por edhe kufirinnjë kufi klimatik, politik, etnik dhe kulturor. Funksionin izolues të Pirinejeve në veri e zëvendëson atraktiviteti i ngushticës së Gjiblartarit ne jug. Asnjë pjesë e [[Evropa|Evropës]] nuk është më afër kontinentit të [[Afrika|Afrikës]] se gadishulli PirinejIberik. Afërsia, paradispozitapredispozita e mirë natyrore, roli i portës, qysh herët e ka bërë tërheqëse dhe nëpërmjet kontaktit e ndikimit, bëhet gërshetimi kulturave të dy kontinenteve. Gadishullin Pirinej eIberik përbëjnëpërmban shtetet sitre shtete: [[Spanja|Spanjën]], [[Portugalia|Portugalinë]] ,dhe [[Andorra|Andorrën]] ,si dhe Territorin e Kurorës Britanike [[Gjibraltari|Gjibraltar]].
 
== Klima dhe Relievi ==