Ndryshimi mes inspektimeve të "Dietrich Eckart"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Dietrich Eckart")
 
v
Më 1925, eseja e papërfunduar e Eckart ''Der Bolschewismus von Moisi bis Lenin: Zwiegespräch zwischen Hitler und mir'' ("[[ bolshevizëm |Bolshevizmi]] nga [[Moisiu]] te [[Vladimir Lenini|Lenini]]: Dialogu midis Hitlerit dhe meje") u botua pas vdekjes, edhe pse është treguar <ref>Plewnia 1970</ref> që dialogët ishin të shpikur; eseja u shkrua vetëm nga Eckart. "Sidoqoftë, ky libër mbetet ende një tregues i besueshëm i pikëpamjeve të vetë Eckart." <ref name="StG-18">Steigmann-Gall 2003: 18</ref> Historiani [[ Richard Steigmann-Gall |Richard Steigmann-Gall]] citon nga libri i Eckart:<ref name="StG-18" /> <blockquote> Në Krishtin, mishërim i gjithë burrërisë, ne gjejmë gjithçka që na nevojitet. Dhe nëse flasim herë pas here për [[ Baldur |Baldur]] (një perëndi në mitologjinë Norse), fjalët tona përmbajnë gjithmonë një gëzim, njëfarë kënaqësie, që paraardhësit tanë paganë ishin tashmë aq të krishterë sa të kishin një tregues të Krishtit në këtë figurë ideale. </blockquote> Steigmann-Gall arriti në përfundimin se, "larg nga mbështetja e një paganizmi ose feje antikristiane, Eckart mendoi se, në kaosin e pasluftës së Gjermanisë, Krishti ishte një udhëheqës për tu imituar". <ref name="StG-18">Steigmann-Gall 2003: 18</ref>
 
Në 1935 [[Alfred Rosenberg]] botoi librin ''Dietrich Eckart.'' ''Një trashëgimi'' (d.m.th. ''Dietrich Eckart.'' ''Ein Vermächtnis'') me shkrimet të mbledhura të Eckart, përfshirë këtë fragment: <blockquote> Të jesh gjeni, do të thotë të përdorësh shpirtin, të përpiqesh për hyjnoren, të shpëtosh nga e keqja; dhe edhe nëse kjo nuk mund të arrihet plotësisht, nuk do të ketë hapësirë për të kundërtën e së mirës. Nuk e pengon gjeniun të portretizojë gjithashtu mjerimin e të qenurit në të gjitha format dhe ngjyrat, duke qenë artisti i madh, që ai është; por ai e bën këtë si vëzhgues, duke mos marrë pjesë, sine ira et studio, zemra e tij mbetet e pastër. . . . Ideali në këtë, ashtu si në çdo aspekt është [[Jezusi|Krishti]]; fjalët e tij "Ju gjykoni sipas standardeve njerëzore; unë nuk gjykoj mbi askënd" tregojnë lirinë plotësisht hyjnore nga ndikimi i shqisave, kapërcimi i botës tokësore edhe pa artin si ndërmjetës. Në anën tjetër ju e gjeni [[Heinrich Heine|Heine]] dhe racën e tij ... gjithçka që ata bëjnë kulminon në ... motivin, në nënshtrimin e botës, dhe sa më pak të funksionojë kjo, aq më shumë e mbushur me urrejtje bëhet puna e tyre që të kënaqin motivin e tyre, sa më mashtrues dhe i gabueshëm çdo përpjekje për të arritur qëllimin. Asnjë gjurmë e gjeniut të vërtetë, krejt e kundërta e burrërisë së gjeniut. . . . <ref>Dietrich Eckart. Ein Vermächtnis. Published and introduced by Alfred Rosenberg. [[Franz Eher Nachfolger]], [[Munich]], 1935. Original text: "Genie sein heißt Seele betätigen, heißt zum Göttlichen streben, heißt dem Gemeinen entrinnen; und wenn das auch nie ganz gelingt, für das gerade Gegenteil des Guten bleibt doch kein Spielraum mehr. Das hindert nicht, dass der geniale Mensch die Erbärmlichkeiten des Daseins in allen Formen und Farben zeigt, als großer Künstler, der er dann ist; aber das tut er betrachtend, nicht selbst mitgehend, sine ira et studio, unbeteiligten Herzens. ... Das Ideal aber in dieser, wie überhaupt in jeder Beziehung ist Christus; das eine Wort "Ihr richtet nach dem Fleisch, ich richte niemand" offenbart die göttlichste Freiheit vom Einfluss des Sinnlichen, die Überwindung der irdischen Welt sogar ohne das Medium der Kunst. Am entgegengesetzten Ende aber steht Heine mitsamt seiner Rasse, ... gipfelt alles ... im Zweck, die Welt sich gefügig zu machen; und je mehr dies misslingt, desto hasserfüllter das Werk, mit dem das Ziel erreicht werden soll, desto listiger und verlogener aber auch jeder neue Versuch, ans Ziel zu gelangen. Vom wahren Genie keine Spur, gerade das Gegenteil seiner Männlichkeit ... ."</ref> </blockquote> Eckart u përshkrua nga [[ Edgar Ansel Mowrer |Edgar Ansel Mowrer]] si "një gjeni i çuditshëm i dehur". <ref name="Mitchell2007">{{Cite book|last=Mitchell, Arthur|title=Hitler's Mountain: The Führer, Obersalzberg and the American Occupation of Berchtesgaden|url=https://books.google.com/books?id=EKe2nFkNFZwC&pg=PA18|accessdate=13 March 2013|date=30 January 2007|publisher=McFarland|isbn=978-0-7864-2458-0|pages=18–}}</ref> Antisemitizmi i tij supozohet se lindi nga shkolla të ndryshme ezoterike të [[Mistika|mistikës]] dhe ai kaloi orë të tëra me Hitlerin duke diskutuar mbi artin dhe vendin e hebrenjve në historinë botërore. Ai është quajtur babai shpirtëror i Nacional Socilazmit.<ref name="Blamires2006">{{Cite book|last=Blamires, Cyprian P.|title=World Fascism: A Historical Encyclopedia|url=https://books.google.com/books?id=nvD2rZSVau4C&pg=PA185|accessdate=13 March 2013|year=2006|publisher=ABC-CLIO|isbn=978-1-57607-940-9|pages=185–}}</ref>
 
<br />
== Bibliografia ==
 
* {{Cite book|last=Kershaw|first=Ian|authorlink=Ian Kershaw|title=Hitler: A Biography|publisher=W. W. Norton & Company|location=New York|year=2008|isbn=0-393-06757-2|ref=harv}}