Ndryshimi mes inspektimeve të "Hasan Zyko Kamberi"

ska përmbledhje të redaktimeve
'''Hasan Zyko Kamberi''' (XVIII-XIX) lindi në [[Starje]] të [[Kolonja|Kolonjës]] në gjysmën e dytë të shekullit të [[XVIII]].
'''Hasan Zyko Kamberi''' lindi në [[Starje]] të [[Kolonja|Kolonjës]] në gjysmën e dytë të shekullit të [[XVIII]]. Për jetën e tij nuk dihet shumë, pos që ka kaluar një jetë të rëndë. Jeta e tij njihet e dihet më shumë nëpërmjet teksteve të tij që kanë edhe shenja [[autobiografia|autobiografike]]. Dihet se mori pjesë në [[luftërat turko-austriake|luftën turko-austriake]] të vitit [[1789]].<ref name="Elsie">{{cite book|author1=Robert Elsie|authorlink1=Robert Elsie|title=Albanian Literature: A Short History|date=2005|publisher=I.B.Taurus|isbn=1-84511-031-5|page=40}}</ref>
 
 
== Jeta dhe karriera ==
'''Hasan Zyko Kamberi''' lindi në [[Starje]] të [[Kolonja|Kolonjës]] në gjysmën e dytë të shekullit të [[XVIII]]. Për jetën e tij nuk dihet shumë, pos që ka kaluar një jetë të rëndë. Jeta e tij njihet e dihet më shumë nëpërmjet teksteve të tij që kanë edhe shenja [[autobiografia|autobiografike]]. Dihet se moriMori pjesë në [[luftërat turko-austriake|luftën turko-austriake]] të vitit [[1789]]. Qe dervish [[bektashizmi|bektashi]]<ref name="Elsie">{{cite book|author1=Robert Elsie|authorlink1=Robert Elsie|title=Albanian Literature: A Short History|date=2005|publisher=I.B.Taurus|isbn=1-84511-031-5|page=40}}</ref> Është autor i një mevludi.<ref name="Toena">{{cite book|title=Historia e popullit shqiptar: vëllimi i parë|last1=Anamali|first1=Skënder|last2=Prifti|first2=Kristaq|publisher=Toena|year=2002|place=Tiranë|isbn=9992716223|pages=703-704}}</ref>
 
Ka shënime të ketë improvizuar në [[varg]]je një lloj [[testamenti]] para se të vdiste. Ka shkruar [[vjersha]] fetare filozofike, [[poema]] fetare e shkrime të tjera që kanë humbur. Mirëpo, vjershat e tij që njihen sot nuk janë vjersha fetare, bile janë vjersha krejt [[laike]].
 
 
Hasan Zyko Kamberi, jo vetëm në kuadër të Vjershëtarëve ([[Bejtexhinjët|Bejtexhinjëve]]), por përgjithësisht në [[letërsia e gjuhës shqipe|letërsinë shqipe]], është shkrimtari i parë i modelit të krijuesit kritik. Gjithë vepra e tij shquhet për praninë e madhe të qëndrimit autorial për çështjet që shkruan, për problemet personale dhe problemet shoqërore. Ky qëndrim bëhet elementi karakterizues i gjithë krijimtarisë së tij në vjersha. Për nga mënyra e artikulimit të këtij qëndrimi dhe për preokupimet e tyre vjershat e Hasan Zyko Kamberit mund të grupohen në poezi personale me të dhëna autobiografike si:
Të gjitha vjershat e Kamberit, duke qenë me frymë kritike ndaj dukurive shoqërore, domosdo karakterizohen me shprehje të ashpra, me një shpërthim deri në përmbysje dhe me një revoltë të përhershme deri në pëlcitje, si qëndrim autorial. Në anën tjetër, për nga ndërtimi formal i vargjeve janë të njënjëshme. Rregulla e tij krijuese është vjersha katërshe me varg tetërrokësh dhe me skemën e rimës ''(aaab)''. Kjo është një rregull e përgjithshme krijuese. Në anën tjetër krijimi i vjershës sociale shpesh formalisht i afrohet tregimit dhe ka elemente të poemave me subjekt e me rrjedhë kontinuitive, formë që do të shfaqet më vonë në letërsinë shqipe.
 
Vdiq në fillim të shekullit XIX.<ref name="Elsie"/>
 
==Referime==
Anonymous user