Ndryshimi mes inspektimeve të "Dictionarum latino-epiroticum"

ska përmbledhje të redaktimeve
v (→‎Referimet: Referencat -> Referimet duke përdorur AWB)
'''''Dictionarum latino-epiroticum''''' është fjalori i përpiluar nga [[Frang Bardhi]], i botuar në [[Roma|Romë]] më 1635, cilësohet si fjalori dhe vepra e parë e mirëfilltë gjuhësore e shqipes.<ref>{{Cite book|title=Nji studim analitik: gjuha e Frang Bardhit dhe Shqipja Moderne|last=Kruja|first=Mustafa|publisher=Çabej|year=2007|isbn=9789992733905|location=Tiranë|pages=15|authorlink=Mustafa Kruja|chapter="Parashtresë" nga Ledi Shamku-Shkreli}}</ref> Më 1932 albanologu Mario Roques e riprodhoi tekstualisht me fotokopje dhe e ribotoi në Paris më 1932, duke i shtuar një studim historik dhe biografik të tijin<ref>{{Harvnb|Kruja|2007|page=63.}}</ref> duke i dhënë titullin "''Le dictionnaire albanais de 1635''".<ref>{{Harvnb|Kruja|2007|page=72.}}</ref>
 
== Studime ==
Në analizën që i bëri Roques fjalorit, mes të tjerash diskuton edhe çështjen e burimit të veprës, por studjues bashkëkohorë me anë të metodave krahasimore kanë vlerësuar se ndër veprat ku është mbështetur Bardhi, materiali kryesor dhe modeli i fjalorit ka qenë ''Institutionum lingua turce libri quatour'' (1612) i Hieronymos Megiser.<ref>{{Cite journal|last=Dibra|first=Fatos|date=2016|title=Mbi burimin e fjalorit të Frang Bardhit: një qasje turkologjike|url=https://www.researchgate.net/publication/334899124_Mbi_burimin_e_fjalorit_te_Frang_Bardhit_nje_qasje_turkologjike_On_the_source_of_the_Frang_Bardhi's_Dictionary_A_Turkological_approach_in_Albanian|journal=[[Hylli i Dritës]]|volume=2|pages=71-108|via=}}</ref>
 
== Referimet ==
992

edits