Ndryshimi mes inspektimeve të "Wikipedia:Administratorë"

ska përmbledhje të redaktimeve
Etiketa: përpunim burimi 2017
Etiketa: përpunim burimi 2017
[[Skeda:Wikipedia Administrator.svg|thumb|Ikona e administratorëve në Wikipedia simbolizon aktivitetin e tyre të "pastrimit" në shërbim të enciklopedisë.|200 px|link=]]
 
'''Administratorët''' janë [[Wikipedia:Wikipedianët|anëtarë]] të cilëve u është besuar aftësia teknike për të pasur disa të drejta të shtuara në komunitet. Këtu përfshihet mundësia për [[Wikipedia:Politikat e bllokimit|bllokimin]] e zhbllokimin e llogarive të përdoruesve dhe adresave IP, dhënia e disa privilegjeve specifike ndaj përdoruesve të zakonshëm{{efn|Administratorët janë në gjendje të japin dhe revokojnë këto të drejta: autochecked user, redaktor, kontrollues dhe bllokimit-IP e përjashtimuar.}}, redaktimi i faqeve me mbrojtje të plotë dhe atyre në hapësirën ''MediaWiki''{{efn|Për ndryshimin e faqeve JS dhe CSS nevojiten të drejtat e m [[Wikipedia:Administratorët e ndërfaqes|administratorëve të ndërfaqes]].}}, [[Wikipedia:Politikat e mbrojtjes|mbrojtja]] dhe heqja e mbrojtjes nga faqet për redaktimin e zhvendosjen e tyre, grisja{{efn|Faqet me më shumë se 5 000 rishikime mund të grisen vetëm nga [[:meta:Stewards|kujdestarët]].}} dhe rikthimi i faqeve, zhvendosja e faqeve pa kufizime, dhe përdorimi i disa veglave specifike. Lista e plotë e privilegjeve të një administratori mund të lexohet [[Speciale:ListGroupRights#sysop|këtu]].
 
Administratorët marrin përsipër këto përgjegjësi si vullnetarë pasi kalojnë një proces [[Wikipedia:Administrata|shqyrtimi nga komuniteti]]. Ata nuk veprojnë si punonjës të [[Fondacioni Wikimedia|fondacionit Wikimedia]]. Atyre nuk u lejohet kurrsesi të përdorin të drejtat e tyre të shtuara për të përfituar në një mosmarrëveshje në të cilën janë përfshirë personalisht. Kjodhe dombeten njëllojpërbënte abuzim dhe ështëvarur nga arsyet[[Wikipedia:Pesë kryesoreshtyllat|rregullat]] që komuniteti mundsipërdorëgjithë për të kërkuar revokiminpërdoruesit e të drejtave të tyretjerë.
 
[[Wikipedia shqip]] ka aktualisht {{#expr: {{NUMBERINGROUP:sysop}} - 2}}<!-- hiqen 2: "Filtër keqpërdorimi" dhe "Filtër redaktimesh"--> administratorë: [[Speciale:RreshtoPërdoruesit/sysop|lista e plotë]].
 
<!-- Deri këtu. Rishikimi vazhdon... -->
== Aftësitë e administratorëve ==
 
Administratorët kanë aftësinë teknike për të kryer veprimet e mëposhtme:
 
*dhënia dhe revokimi i të drejtave të përdoruesve [[Wikipedia:Kërkesat për privilegje|të kërkuara]] nga përdoruesit me llogari;{{efn|Administratorët janë në gjendje të japin dhe revokojnë këto të drejta: autochecked user, redaktor, kontrollues dhe bllokimit-IP e përjashtimuar.}}
*fshehja dhe fshirja e rishikimeve të faqeve;
*ndryshimi i regjistrit të listës së zezë të titullit (''titleblacklistlog'');
*kryerja e veprimeve të tjera speciale siç janë renditur në [[Speciale:ListGroupRights#sysop]].
<!-- Aftësitë po shkrihen me hyrjen. -->
Edhe pse një administrator zotëron këto të drejta ai mbetet njëlloj i varur nga [[Wikipedia:Pesë shtyllat|rregullat]] si të gjithë përdoruesit e tjerë.
 
Administratorët zakonisht marrin përgjegjësi për të gjykuar rezultatin e diskutimeve të caktuara, siç janë diskutimet për grisjen, lëvizjen e diskutimeve dhe diskutimet për shqyrtimin e lëvizjeve, por redaktorët e tjerë gjithashtu mund të mbyllin diskutimet në disa raste.
 
== Procedura për tu bërë administrator ==