Ndryshimi mes inspektimeve të "ADN"

1 byte added ,  1 vit më parë
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
== Roli biologjik ==
 
Kur është çështja e rolit biologjik, atëherë dihet se ADN-ja është bartëse dhe përcjellëse ete vetive trashëguese. Ajo përmes [[ARN]]-ës -që do të thotë se ajo në mënyrë indirekte- e kontrollon sintezën e proteinave, e cila kryhet në [[ribosomet|ribosome]], e përmes [[proteinat|proteinave]] e kontrollon [[natyra|natyrën]] dhe shpejtësinë e proceseve të ndryshme biokimike në [[qeliza|qelizë]]. Pra, ADN-ja është rregullator i proceseve jetësore. Sasia e ADN-ës në qelizë është konstante dhe specifike për çdo qenie të gjallë. Duhet cekur se para ndarjes së çdo qelize bëhet dyfishimi i ADN-ës. Prandaj ADN-ja merr pjesë në procesin e ndarjes së çdo qelize. Ky dyfishim i ADN-ës bëhet përmes procesit që quhet [[replikim]]. Molekulat e ADN-ës janë të vetmet molekula organike që kanë aftësi të riprodhojnë vetveten.Riprodhimi i ADN arrihet fale enzimers ADN polimeraza.Kjo enzime shperdredh 2 fijet e ADN.Krijohen 2 fije te reja komplementare pra nje varg i sapokrijuar lidhet me njerin nga vargjet e vjetra dhe keshtu krijohen 2 vargje te reja.
 
== Shiko edhe ==
Anonymous user