Dallime mes rishikimeve të "Iluzionet optike"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
| emri = Glesis Lipo
<!--Pas shenjës = vendos universitetin ku studion -->
| universiteti = Universiteti "Marin Barleti"
}}
 
 
* Shih [[Iluzioni optik]]
 
'''Iluzionet optike''' janë perceptime të deformuara apo të shtrembëruara të realitetit që tërheq në mënyrë të veҫantëveçantë vëmendjen tonë. Me fjalë të tjera, iluzioni është një konceptim dhe keqinterpretim I stimujve të jashtëm sensorë, duke u dhënë atyre një kuptim tjetër. StuduesitStudiuesit theksojnë se përgjithësisht, ne mund të dallojmë tre grupe iluzionesh :
 
* Grupi I: Iluzione qe shkaktohen nga proprocionetproporcionet e caktuara të ngacmimeve, të cilat quhen iluzione shqisore.
'''Iluzionet optike''' janë perceptime të deformuara apo të shtrembëruara të realitetit që tërheq në mënyrë të veҫantë vëmendjen tonë. Me fjalë të tjera, iluzioni është një konceptim dhe keqinterpretim I stimujve të jashtëm sensorë, duke u dhënë atyre një kuptim tjetër. Studuesit theksojnë se përgjithësisht, ne mund të dallojmë tre grupe iluzionesh:
 
* Grupi I: Iluzione qe shkaktohen nga proprocionet e caktuara të ngacmimeve, të cilat quhen iluzione shqisore.
* Grupi II: Iluzionet që shkaktohen nga ndjenja, dëshira dhe shpresat e individit këto quhen iluzione operative apo te veprimit.
* Grupi III: Iluzionet që lidhen me ҫrregullime të të menduarit, ndryshe quhen deluzionedeziluzionet, pasi janë të lidhura me shkaqe patologjike.
 
===Iluzioni Muller-Lyer===
 
=== Iluzioni Muller-Lyer ===
U krijua nga Franz Carl Müller-Lyer (1857 - 1916), një sociolog gjerman, në vitin 1889.
Në këtë iluzion, dy vija horizontale me gjatësi të barabarta duken sikur kanë gjatësi të ndryshme ne sajë të krahëve apo shigjetave në fundin e secilës vijë. Kur krahët janë kthyer nga brenda vija duket më e shkurtër sesa kur krahët janë kthyer nga jashtë. Për arsye se krahët që largohen nga horizontalja kanë prirje të shkaktojnë një iluzion të thellësisthellësisë, ne e perceptojmë këtë vijë si më të gjatë.
 
=== Iluzioni Ponzo ===
Iluzion Ponzo është një iluzion gjeometrike që u demonstrua për herë të parë nga psikologu italian Mario Ponzo (1882-1960) në vitin 1911. Dy vijat vertikale konverguese ka mundësi të interpretohen si dy vija paralele që largohen në distancë, ashtu siҫ duken shinat e hekurudhës. Dy vijat horizontale kanë gjatësi të barabarta por perpër arsye të prespektivësperspektivës lineare ne priremi ta përceptojmëperceptojmë vijën e sipërme më të gjatë, me që sfondi e bëjnë atë që të duket si më larg nesh.
 
Iluzion Ponzo është një iluzion gjeometrike që u demonstrua për herë të parë nga psikologu italian Mario Ponzo (1882-1960) në vitin 1911. Dy vijat vertikale konverguese ka mundësi të interpretohen si dy vija paralele që largohen në distancë, ashtu siҫ duken shinat e hekurudhës. Dy vijat horizontale kanë gjatësi të barabarta por per arsye të prespektivës lineare ne priremi ta përceptojmë vijën e sipërme më të gjatë, me që sfondi e bëjnë atë që të duket si më larg nesh.
 
===Iluzioni Ponggerdorff===
 
=== Iluzioni Ponggerdorff ===
Iluzioni Ponggerdorff përfshin si faktorët fizikë ashtu edhe kognitivë. Pipëza e gotës duket sikur është përkulur nga njëra anë në pjesën mbi lëng në saj të diferencave në thyerjen e dritës. Iluzioni Ponggerdorff ndeshet në shumë situata të përditshme.
 
=== Iluzioni I Hënës ===
Kur shohim hënën duket më e madhe sesa kur e shofimshohim lart në qiell. Shpjegim për iluzionin e hënës e ka dhënë Kaufman dhe Rock, me 1962. Ata thonë se kur e shohim hënën në horizont, ne e krahasojmë atë me objekte në teren siҫ janë shtëpitë, pemët dhe shtyllat e telefonit. Afër këtyre ajo është e madhe. Në fakt hëna ka të njëjtën madhësi në të dyja rastet.
 
=== Iluzioni Rrjeta Hermann ===
Kur shohim hënën duket më e madhe sesa kur e shofim lart në qiell. Shpjegim për iluzionin e hënës e ka dhënë Kaufman dhe Rock, me 1962. Ata thonë se kur e shohim hënën në horizont, ne e krahasojmë atë me objekte në teren siҫ janë shtëpitë, pemët dhe shtyllat e telefonit. Afër këtyre ajo është e madhe. Në fakt hëna ka të njëjtën madhësi në të dyja rastet.
Iluzioni Rrjeta Hermann u zbulua së pari nga një fiziolog I quajtur Ludimar Hermann në 1870. Kur shikuesit shikonin ne rrjet pikat e bardha një herë duken gri një herë të bardha. Kur shikuesit e përqendronin vëmëndjenvëmendjen te pika ajo duket që është e bardhë.
 
=== Iluzioni RrjetaNecker Hermann===
Kubi I Necker është vizatimi I një kubi I ndërtuar në mënyrë të tillë që është e vështirë për ta përcaktuar se cila faqe është në drejtim të vëzhguesit. Njëra anë është më me hije dhe kur e shikojmë, ana e hijesuar duket sikur kalon nga para prapa kubit.
Iluzioni Rrjeta Hermann u zbulua së pari nga një fiziolog I quajtur Ludimar Hermann në 1870. Kur shikuesit shikonin ne rrjet pikat e bardha një herë duken gri një herë të bardha. Kur shikuesit e përqendronin vëmëndjen te pika ajo duket që është e bardhë.
 
=== Iluzioni NeckerZöllner ===
Iluzioni Zӧllner është një tjetër iluzion optik. U zbulua së pari në vitin 1860 nga një astrofizikantastrofizikan gjerman me emrin Johann Karl Friedrich Zӧllner. Te iluzioni Zӧllner dy rrjeta paralele duket se po shmangen (divergjojne) ne drejtimin e konvergjimit te segmenteve te terthortatërthorta.
 
Kubi I Necker është vizatimi I një kubi I ndërtuar në mënyrë të tillë që është e vështirë për ta përcaktuar se cila faqe është në drejtim të vëzhguesit. Njëra anë është më me hije dhe kur e shikojmë, ana e hijesuar duket sikur kalon nga para prapa kubit.
Iluzioni Zöllner
Iluzioni Zӧllner është një tjetër iluzion optik. U zbulua së pari në vitin 1860 nga një astrofizikant gjerman me emrin Johann Karl Friedrich Zӧllner. Te iluzioni Zӧllner dy rrjeta paralele duket se po shmangen (divergjojne) ne drejtimin e konvergjimit te segmenteve te terthorta.
<ref>Sterenberg, R.J. (1996). Cognitive Psychology</ref>
<ref>Pettijohn, F.T.(1996). Psychology</ref>
 
== Shënime ==
<references/>